Bilindiği üzere yaklaşık 2 senedir yapılmayan Sincan-Ankara-Kayaş banliyö seferleri 29 Temmuz 2013 tarihinde yeniden başlanmıştır.
Bu seferlerin Mart 2014 tarihine kadar devam edeceği söylenmektedir.
Bu seferlerin başlamasıyla birlikte ihtiyaç duyulan gişe hizmetleri çerçevesinde, çeşitli işyerlerine dağıtılan gişe memurları geri çağrılmıştır. Yetmediği görülünce diğer Bölge Müdürlüklerinde görev yapan gişe memurları vekalet olarak görevlendirilmiştir.
Bu süre içinde çalışma koşullarına ilişkin kimi sorunlar ortaya çıkmıştır. Bu sorunlar ağırlıklı olarak vekalet görevlendirme koşullarında, görev yaptığı işyerlerinde ve kalınan misafirhanede odaklanmaktadır:
1-Vekalet Görevlendirme Koşulları:
Başka bölge ve işyerlerinden yapılacak vekalet görevlendirmeler, Ankara merkez işyerlerinde çalışan bütün gişe memurları çağrıldıktan sonra yapılmalıdır. Çünkü Ankara personeli olan gişe memurlarının hala başka işlerde çalıştığı bilinmektedir.
Aynı şekilde Bölge Müdürlüklerinden yapılan görevlendirmelerde de ilan edilen listelere uyulmamakta, listede ismi olan kimi personel çeşitli gerekçelerle gelmemektedir. Mazereti olanlar dışında ilan edilen personelin görevlendirilmesi sağlanmalıdır.
Vekalet görevlendirilen personelin vekalet süreleri mağduriyet yaratmayacak şekilde ve herkes için aynı olarak düzenlenmelidir.
Vekalet görevlendirmelerde gönüllülük esas olmalıdır. Ondan sonra diğer personel görevlendirilmelidir.
Hiç vekalete gelmemiş personel varken kimi personelin ikinci kez vekalet görevlendirilmesi önlenmelidir.
2- Çalışma işyerlerine ilişkin sorunlar:
Gişe kabinleri çok dardır. Isıtma ve soğutma koşullarına uygun değildir. Çalıştığımız istasyonlarda, tuvalet, lavabo, yemek, çay gibi ihtiyaçlarımızı karşılayacak imkanlar yoktur.
Kimi istasyonlarda güvenlik görevlisinin olmaması güvenlik zafiyeti oluşturmaktadır.
3- Kalacak yer sorunu:
Vekalet gelen personel Ankara Gar yatakhanesinde ve misafirhanesinde kalmaktadır. Yatakhanenin yeni tadilat görmesi ve yenilenmesinden ötürü kalma koşulları uygundur. Ancak aynı durum ne yazık ki misafirhane için geçerli değildir.
Misafirhane odaları çok dardır. 6-7 m2 lik odalarda 3 yatak vardır. Vardiyalı sürdürülen çalışmalarda söz konusu olduğundan bu odalarda dinlenme ve uyku imkanı çok kısıtlıdır.
Misafirhane ve odalar hijyenik değildir. Yataklar eski ve tozlu, halılar yerinden sökük ve kir içindedir. Oda ve misafirhane içinde böceklerle karşılaşmak olağan haldedir.
Bu haliyle misafirhane insana yakışır bir konaklama yeri olmaktan uzaktır.
Bütün bu aktardığımız sorunlar vekalet görevlendirilen personel için adeta bir cezaya dönüşmüştür.
Yukarıda belirttiğimiz sorunların çözülmesi ve hakkaniyetin sağlanması iş barışı ve tatmininin sağlanması açısından büyük önem taşımaktadır. Çözüm için gerekli girişimlerin bir an önce yapılarak, personelin daha adaletli, hakkaniyetli ve insana yakışır çalışma koşullarına kavuşturulmasını talep ediyoruz. 11 Eylül 2013