Her yıl Mayıs ayının ikinci haftası tüm dünyada Engelliler Haftası olarak kutlanmaktadır. Tüm dünyada farkındalık oluşturmak ve engelleri kaldırmak adına her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.
Bu yıl Corona virüs pandemisi nedeniyle her yıl düzenlenen etkinlikler bu yıl düzenlenemezken, pandemi nedeniyle yaşadıkları sorunlar ve engellerin arttığı bir yıl oldu.
Bir kısmının doğuştan bir kısmının ise geçirmiş oldukları iş kazaları, trafik kazaları vb sonucunda engelli duruma düşmesi sonucu ortaya çıkan engellilikle ilgili olarak Engelliler Konfederasyonu; “Türkiye’de engelli nüfusu konusunda net bir sayı olmadığı, engelli nüfusu net olarak bilinmemekle birlikte, 2002 yılında TÜİK tarafından bu sayının nüfusu yüzde 12,29’u olduğu ifade edilmiştir. Diğer yandan “Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının 2016 yılındaki Türkiye Sağlık Araştırması çalışması sonuçları da tam bir sayı vermemekle birlikte bu çalışmaların Avrupa Ülkeleri ile kıyaslamasında Temel aktiviteler zorluğunu sürekli yaşayan kişiler kategorisinde Türkiye nüfusunun % 16,2 si bu kapsamda çıktığı” na yer vermektedir.
Engellilerle ilgili olarak pozitif ayrımcılığında yer aldığı pek çok düzenleme bulunmasına ve hükümet temsilcilerinin engellilere ne kadar çok önem verdiklerini ifade etmelerine rağmen Türkiye`de engellilerin pek çok haktan yeterince yararlanamadığı ortadadır.
2021 Bütçesinin hem genel rakamlarına hem de kurumlara tahsis edilen rakamlara baktığımızda milyonlarca engelli eğitim, sağlık, istihdam ve erişilebilirlik gibi yaşamsal haklara ulaşamazken; merkezi bütçenin sadece yüzde 1,6’sı engellilikle ilgili tahsis edilmiştir.
TÜİK’in Temmuz 2020 istihdam verilerine göre, Türkiye’de işgücüne katılma oranı yüzde 49,5 iken, çalışabilen engellilerin işgücüne katılım oranı ancak % 22’dir. Yasal zorunluluktan dolayı engelli işçi çalıştırma kotasında kamu kurumlarındaki personel açığı 8 binden fazladır. Bu durum engellilerin toplam nüfus içerisindeki varlığı ile orantılı olmadığının açık göstergesidir.
Diğer yandan; Engellilerin Seyahat hakkının korunması ve geliştirilmesi yönünde adımlar atılmalıdır.
Bilindiği üzere; yakın zamanda pandemi dönemi gerekçe gösterilerek TCDD tarafından engellilerin trenlerden ücretsiz seyahat etme hakları askıya alınmış, gösterilen tepkiler üzerine yetkililer geri adım atmak zorunda kalmıştı.
Engelsiz yurttaşlar olarak işsizlik, eğitim, adalet, çevre, sağlık ve diğer tüm alanlarda yaşadığımız sorunların kat be kat fazlası engelli yurttaşlarımız tarafından yaşanmaktadır. Bir başka deyimle engellilerin sorunlarının kaynağı ile toplumun diğer tüm haksızlığa uğrayan kesimlerinin kaynağı aynı noktadadır.
Engelli yurttaşlarımızın sosyal hayatın bir parçası olabilmesi, yurttaş olarak sahip olduğu hakları tam anlamıyla kullanabilmesi, ihtiyaç ve taleplerini karşılamaları ve yaşamlarını kolaylaştırmaları için bugüne kadar yapılanların yeterli olmadığı gerçeğinden hareketle başta siyasi iktidar olmak üzere toplumun tüm kesimleri bu konuda daha fazla sorumluluk göstermesi gerektiği ortadadır.
Engellerin ortadan kalktığı bir yaşam dileğiyle…
Merkez Yürütme Kurulu