Sendikamızın faaliyet yürütmekte olduğu ulaştırma işkolundaki kurumlarda kadın çalışanların katılımıyla ANKET ÇALIŞMASI gerçekleştirilmiştir.
Çalışmamız ağırlıklı olarak, kadın çalışanların Regl dönemlerine ilişkin neler yaşadıkları, Regl’i nasıl tanımladıkları ve bu süreçte özellikle işyerinde neler yaşadıklarına ilişkin yaklaşımlarını görmek üzerine yapıldı.
İşyerlerindeki kadın üyelerimiz ve çalışanlar tarafından doldurulan anket sonrasında sendikamız tarafından bu anket formları üzerinden bir değerlendirme yapılmıştır.
Burada elde edilen veriler gerek sendikamızın kadın çalışanlarına yaklaşımını belirleme gerekse de kurum yöneticileri ile yaptığımız görüşmelerde veri olarak kullanılacaktır.
Sendikamız tarafından kadın çalışanların Regl döneminde yaşadıkları sorunların tespiti ve bu sorunların çözümüne yönelik adımları sorunu yaşayan kadınlarla belirlemek önemli bir adım olmuştur.
Önümüzdeki süreçte işverenle yapacağımız görüşmelerde kadınların bu süreci daha kolay atlatmaları amacıyla girişimlerde bulunulması amaçlanmaktadır.
Diğer yandan yapılan anket çalışmasıyla ulaşılan verileri sizlerle paylaşmayı önemsemekteyiz.
Bu veriler aşağıda yer almaktadır.
- Katılımcıların %93 ü Regl Döngüsünü biliyor.
- Katılımcıların %59’u Regl olduğunda “hasta” olduğu tabirini kullanıyor.
- Katılımcıların %74’ü Reglin bir hastalık olmadığını düşünüyor.
- Katılımcıların %66 si Regl izni olmalı diyor, %7’si kendine kolaylık sağlandığını ifade ediyor. %7’si bunun suiistimal edilebileceğini düşünüyor.
- Katılımcıların %66’si Regl sancısı çekiyor, %32’si çekmiyor. %2’si ise bu sancının abartıldığını düşünüyor.
- Katılımcıların %34’ü Regl sancısı yaşadığında amirinden izin almak zorunda kalıyor.
- Regl sancısı yaşadığını ifade eden katılımcıların hiçbiri Regl sancısı yasadığı sırada amirinden izin alırken bunu Regl olarak ifade etmiyor.
- Regl sancısı yaşayan katılımcıların % 71’i bu sancının çalışma sırasındaki verimliliklerini etkilediğini belirtiyor.
- Katılımcıların %36’sıyla en yüksek kesimi, bu iznin kadın çalışanların istihdam edilmesini etkilemeyeceğini, ama kadınlara olumsuz gözle bakılacağını düşünüyor.
- Katılımcıların %74’ü Regl izninin olmasının gerekliliğini, kendi işyerlerinde de bu iznin olmasını istiyor.