BİRLEŞİK TAŞIMACILIK ÇALIŞANLARI SENDİKASI
TÜZÜĞÜ
MADDE – 1: Sendikanın Adı, Merkez Adresi:
Sendikanın Adı: BİRLEŞİK TAŞIMACILIK ÇALIŞANLARI SENDİKASI’dır. Kısa adı BTS’dir.
Sendikanın merkezi ANKARA’dır. Bu merkezin ilden ile nakline Sendika’nın Genel Kurul yetkilidir.
Sendikanın Adresi: Mithatpaşa Caddesi No:24/5 Kızılay/ANKARA’dır.
BİRİNCİ BÖLÜM
SENDİKANIN AMACI, ÇALIŞMA BİÇİMİ VE KONULARI
MADDE – 2: Sendikanın Amaçları:
Sendika; tüm maddi değerlerin yaratıcısı emek olduğundan hareket ederek, çalışma yaşamında üyelerinin ekonomik, demokratik, sosyal, hukuksal, kültürel ve özlük hak ve çıkarlarını koruyup geliştirmeyi amaçlar.
Sendika; Üyelerinin yaptığı işe, harcadığı emeğe uygun, insanlık onuruna yaraşır bir yaşam ve adaletli bir ücret sağlamayı amaçlar. İş ve sosyal güvenliklerinin sağlanmasını amaçlar.
Sendika; Din, dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, felsefi düşünce ve mezhep farkı gözetmeksizin bütün üyeler arasında amaçları doğrultusunda birlik ve dayanışmayı hedefler.
Sendika; Çalışmanın ve emeğin toplumsal yaşamdaki rolünün ve değerlerinin bilincine varmış bir üye topluluğu oluşturmayı amaçlar.
Sendika; Kadın üyelerinin özelliklerinden doğan ek hakların (doğum izni, süt izni..vb) alınmasını amaçlar. Sendika; kadınların regl dönemlerinde ayda en aza bir gün izinli olmaları için mücadele eder, kazanım durumunda bu hakları savunmaya devam eder.
Sendika; Anayasa, çalışma yasaları, işyeri çalışma yönetmelikleri, işyeri genel emir, genelge ve tüzüklerindeki anti-demokratik maddelerinin kaldırılması için mücadele eder. Demokratik, çağdaş, insan onuruna yaraşır bir çalışma ortamı sağlamayı amaçlar.
Sendika; Ulaştırma hizmetlerinin halka daha iyi hizmet vermesi, ülke ekonomisine daha fazla katkıda bulunması için çaba gösterir.
Sendika; Ulaştırma hizmetlerinin bütün süreçlerinde (planlama, uygulama, denetleme… vb) ulaştırma hizmet kolu çalışanlarının söz ve karar sahibi olmasını amaçlar.
Sendika; Sınıf ve kitle sendikacılığını benimser.
Sendika; 8 Mart Kadınların Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Gününü, 1 Mayıs İşçi Sınıfı Uluslararası Birlik Mücadele Dayanışma Gününü, 1 Eylül Dünya Barış Gününü destekler ve savunur.
Sendika; ekolojik dengenin, çevrenin, doğanın korunması amacıyla başta nükleer santraller olmak üzere doğayı yok edecek, bozacak HES ve fosil yakıtlı santrallerin kurulmasına karşı çıkar, tarihi ve kültürel çevreyi korumayı ve üretim süreçleri içerisinde doğanın zarar görmemesini sağlayacak sendikal inisiyatifleri geliştirmeyi savunur.
Sendika; ulaşımda çok dilliliği savunur.
Sendika; savaşsız ve sömürüsüz bir dünya amacıyla; ülkede ve dünyada savaşa karşı barışın yaratılması, tüm ulusların eşit ve özgürce geleceklerini belirleyebilmelerini ve evrensel insan haklarının önündeki engellerin kaldırılması, faşizme karşı demokrasi, emperyalizme karşı bağımsızlık, baskılara karşı özgürlük, ırkçılığa ve şovenizme karşı halkların kardeşliği için mücadele etmeyi amaçlar.
Sendika; ulaştırma sektöründe kamusal işletmeciliği savunur. KİT kapsamında olup sendikamız örgütlülük alanında olan Kamu Kurum ve Kuruluşlarının serbestleştirme, yeniden yapılanma adı altında özelleştirme girişim ve uygulamalarına karşı mücadele eder.
MADDE – 3: Sendikanın Çalışma Biçimi ve Konuları:
Sendika, amaçlarını gerçekleştirmek için Anayasal ve yasal mevzuata uygun hareket eder. İnsan Hakları Sözleşmesi, ILO Anayasası ve Sözleşmeleri, Avrupa İnsan Hakları Evrensel Bildirisi, Avrupa Sosyal Şartı ile diğer çok taraflı sözleşmelerden doğan haklarını kullanır. Bu sözleşmelerin iç hukuktaki bağlayıcılığından hareket ederek anayasa ve yasaların çağdaş, emekten yana değişmesi için mücadele eder.
Sendika; 3847, 3848 sayılı kanunlar ile 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunundan kaynaklanan yetki ile üyeleri adına toplu sözleşmeye katılır, taraf olur, toplu sözleşme sonunda mutabakat metni imzalar, gerektiğinde anlaşmazlık çıkartır, anlaşmazlığın giderilmesi amacıyla işverenle, işveren temsilcisiyle ve/veya uzlaştırma kurulu ile görüşmeler yapar.
Sendika, Yüksek İdari Kurula, Kurum İdari Kurullarına vb. idari kurullara üyeleri adına temsilci gönderir.
Sendika, üyelerinin hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek için, Anayasa, Yasa, Uluslararası sözleşmeler ve demokratik toplum temayüllerinin sağlamış olduğu toplu eylemlerde bulunur.
Sendika; üyelerinin hak ve ödevleri, çalışma koşulları, yükümlülükleri, iş güvenlikleri ile sağlık koşullarının geliştirilmesi konularında görüş bildirmek ve toplu sözleşme sonucunda anlaşmaya vararak mutabakat metinlerinin uygulanmasını izlemek üzere idari kurullara üyeleri adına temsilci gönderir.
Sendika; sendikal birimlerde alınacak kararların oluşturulmasında; tartışma, eleştiri, özeleştiri, ikna yöntemlerini uygulayarak demokratik merkeziyetçilik ilkesini yerleştirmeye çalışır. Alt organların üst organların kararlarına uymasını sağlar.
Sendika; üyelerini ve kamuoyunu aydınlatmak amacı ile açık saha ve salon, basın toplantıları, panel, konferans ve seminer düzenler.
Sendika; üyelerinin çocukları için kreş ve yurtlar, emekli üyeleri için huzurevleri kurar. Üyelerin yararlanabileceği sağlık, dinlenme, spor tesisleri, spor kulüpleri ve kütüphane kurar.
Sendika: uluslararası sendikal örgütlere üye olabilir. Delege, temsilci ve gözlemci gönderebilir veya kabul edebilir. Yayın ve fikir alış verişinde bulunabilir.
Sendika; üyelerinin kuracağı yapı, tüketim kooperatifi kurulmasına yardımcı olabilir. Bağış olmamak üzere nakit mevcudunun %10’unu aşmayacak oranda kredi verir, Yardımlaşma Sandıkları kurabilir.
Sendika; sınıf dayanışmasının gereğini yerine getirir. Bu amaçla ulusal ve uluslararası tüm çalışanlar sendikaları ile güç ve eylem birliği yapar.
Sendika; amaç ve görevlerinin gerektirdiği taşınır ve taşınmaz mallar iktisap edebilir, sendikanın feshi halinde taşınır ve taşınmaz malların ne olacağına karar verir.
Sendika; üyelerinin idare ile ilgili doğacak ihtilaflarında, ortak hak ve menfaatlerinin izlenmesinde veya hukuki yardım gerekliliğinin ortaya çıkması durumunda üyelerini veya mirasçılarını her düzeyde ve derecedeki yönetim ve yargı organları önünde temsil eder veya ettirir, dava açar ve bu nedenle açılan davalara taraf olur.
Sendika; üyelerinin sendikal bilinç düzeyinin yükseltilmesi ve sorunlarının çözülmesine yönelik kurs, seminer ve sosyal amaçlı toplantılar düzenler, bilimsel çalışmalar yapar, yayın çıkartır.
Sendika; üyenin söz ve karar sahibi olması ilkesini benimser. En alt kadrolardan en üst yönetim birimlerine kadar bütün delege, temsilci ve yöneticilerin üyeler arasından ve yine üyeler tarafından seçilmesini sağlar.
Sendika; sendikanın tüzüğü gereği yapılan mücadelede tutuklanan üyelerine, tutukluluk süresinde çalıştığı kurum tarafından ücretinden yapılan kesinti miktarı kadar ücret sendika tarafından ödenir. Tutukluluk sona erdiğinde çalıştığı kurum tarafından eksik ödemeler üyemize ödendiğinde aldığı ücret sendikaya verilir.
Sendika; Grevli Toplu İş Sözleşmesi hakkını 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’na yazdırmayı öncelikli hedefi olarak koyar, tanınması ve korunması için mücadele eder.
MADDE 4:Sendikanın faaliyet kapsamı
Sendika, Türkiye’de ulaştırma hizmet kolunda faaliyet gösterir. Ulaştırma hizmet kolunda kamu hizmeti verenlerin çalıştığı işyerleri sendikanın faaliyet alanlarıdır.
İKİNCİ BÖLÜM
SENDİKAYA ÜYE OLMA VE ÜYELİKTEN AYRILMA
MADDE – 5: Sendikaya Üye Olma ve Üyelikten Çekilme:
Tüzüğün 4. maddesinde belirtilen hizmet kolunda bir kadro veya pozisyonunda çalışan tüm çalışanlar sendikaya üye olabilirler.
Üye olmak isteyen kamu görevlisinin 3 nüsha olarak doldurup imzaladığı üye kayıt formu ile sendikaya başvurması ve başvurunun Merkez Yürütme Kurulunca kabulü ile üyelik kazanılır.
Sendika şubesi yapılan başvuruları 5 gün içinde Sendika Merkezine gönderir. Üyelik başvurusu sendika tarafından en çok 30 gün içinde reddedilmediği takdirde üyelik istemi kabul edilmiş sayılır. Haklı bir sebep gösterilmeden üyeliği kabul edilmeyen kamu çalışanının bu kararın kendisine tebliğinden itibaren 30 gün içinde iş davalarına bakmakla görevli mahalli mahkemede dava açma hakkı vardır. Üyeler sendika tüzüğü ile buna bağlı yönetmeliklerde gösterilen hususlara, toplu sözleşme kararlarına, Genel Kurul kararlarına uygun harekette bulunmayı kabul eder.
Sendika, üyeliği kesinleşen Kamu çalışanının başvuru belgesinin bir örneğini üyenin kendisine verir. Bir örneği sendikada kalır. Bir örneğini üyelik ödentisine esas olmak ve dosyasında saklanmak üzere 15 gün içinde işverene gönderir.
MADDE – 6: Üyeliğin Askıya Alınması:
Askerlik görevi nedeniyle işyerinden ayrılanların üyelikleri askerlik görevi boyunca askıya alınır. Askerlik görevi nedeniyle üyeliği askıya alınan üyelerin varsa sendika (Merkez Genel Kurulu üyeliği hariç olmak üzere) zorunlu organlardaki görevleri de askıya alınır.
Kadına şiddet, taciz ve istismar konularına karışmış üyelerin üyelikleri, soruşturmanın başlamasında kadın üyenin beyanı alınarak askıya alınır. Askıdan üyeliğe geri dönüşü veya üyelikten çıkarılma işlemi yürütülen soruşturma sonucunda belirlenir.
MADDE – 7: Üyelikten Ayrılma:
Her üye üyelikten serbestçe ayrılabilir. Üyelikten ayrılma, ayrılmak isteyen Kamu çalışanı tarafından üç nüsha olarak doldurulup imzalanan üyelikten çekilme bildirimini kurumuna vermesiyle gerçekleşir. Üyelikten ayrılma başvurma tarihinden başlayarak 30 gün sonra geçerli olur.
MADDE 8:Üyelikten Çıkarılma:
Sendika ana tüzüğüne, yönetmeliklere, genel hükümlere ve yetkili kurul kararlarına uymayan üye, sendika üyeliğinden çıkarılır. Sendika üyeliğinden geçici ve temelli çıkarılma kararı sendika Merkez Genel Kurulunca alınır.
Ancak kadına yönelik her türlü şiddet, cinsel taciz, tecavüz ve çocuk istismarı gibi fiillerde suçun sabitliği Merkez Disiplin Kurulu’nda karar bağlandıktan sonra üyelik askıya alınır ve kararı takip eden ilk Genel Meclis’e üyeliklerinin çıkarılması önerilir. Genel Meclis kararınca, Merkez Genel Kurul beklenmeksizin üyelikten çıkarma kararı alınabilir.
Çıkarma kararı çıkarılana ve işverene yazıyla bildirilir. Çıkarma kararına karşı üye, bildirim tarihinden itibaren onbeş gün içinde görevli İş Mahkemesine itiraz edebilir. Üyelik, çıkarılma kararı kesinleşinceye kadar sürer.
MADDE 9:Üyeliğin Kendiliğinden Sona Ermesi:
Görevden ayrılma, istifa, müstafi sayılma, emekli vb. nedenlerle kamu görevinden ayrılanlar ile başka bir hizmet kolundaki kuruma atanan sendika üyelerinin üyelikleri, varsa Şube ve Merkez organlarındaki görevleri (emeklilik hariç) sona erer. Şube ve Merkez organları, yapacakları ilk toplantıda boşalan görevler için yerlerine yedek üyeler arasında en çok oy alan üyeyi göreve çağırır. Emekliye ayrılanların sendika organlarındaki görevleri seçildikleri dönem sonuna kadar devam eder. Ancak seçme ve seçilme hakları sona erer.
Mahalli idareler ve milletvekili seçimlerinde aday olan üyelerin, hakkında bir karar almaya gerek kalmaksızın görevleri ve üyelikleri kendiliğinden sona erer.
Eksikliğin olduğu Yürütme Kurulu, üyenin mahalli idareler ve milletvekili seçimlerinde aday olmasından sonraki yapılacak ilk toplantıda, yerine yedek üyeyi göreve çağırır.
Üyenin kamu görevi sona ererse üyeliği düşer, ancak bu konu ile ilgili dava açılmışsa, mahkeme kararı kesinleşinceye kadar üyelik devam eder.
Üyenin kendi iradesi dışında; kamu görevinden çıkarılması, açığa alınması, görevine son verilmesi, emekli edilmesi veya işkolu değişikliği yapılması sendika üyeliğini ve sendikada bulunduğu dönemdeki görevlerini etkilemez. Bu durumdaki üyelerin üyeliği devam eder.
MADDE – 10: Üst Kuruluşa Üye Olma ve Üyelikten Çıkma:
Sendika bir konfederasyona, aynı amaçlara uygun uluslararası kuruluşlara üye olabilir. Üyelik ya da üyelikten çekilme Genel Kurul delege tam sayısının salt çoğunluğu ile olur.
Üye olma ve çekilme 15 gün içinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bildirilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
SENDİKANIN ORGANLARI
MADDE -11: Sendikanın Zorunlu Organları:
- a) Sendika Merkez Zorunlu Organları
- Merkez Genel Kurulu
- Merkez Yürütme Kurulu
- Merkez Denetleme Kurulu
- Merkez Disiplin Kurulu
- b) Şube Zorunlu Organları
- Şube Genel Kurulu
- Şube Yürütme Kurulu
- Şube Denetleme Kurulu
- Şube Disiplin Kurulu
MADDE – 12: Sendikanın Diğer Organları
- a) Sendikanın Merkez Diğer Organları
- Genel Meclis
- Kadın Meclisi
- b) Şube Diğer Organları
- Şube Meclisi
- Şube Kadın Meclisi
- İl Temsilcilikleri
- İlçe Temsilcilikleri
- İşyeri Temsilciliği
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
SENDİKA MERKEZ GENEL KURULU
MADDE – 13: Genel Kurullarda Uygulanacak Usul ve Esaslar:
Merkez Genel Kuruluna çağrı Merkez Yürütme Kurulu, Şube Genel Kuruluna çağrı ise Şube Yürütme Kurulunca yapılır. Genel Kurul toplantılarından en az on beş gün önce Genel Kurula katılacak üye veya delegeleri belirleyen listeler ile toplantının gündemi, yeri, günü, saati ve çoğunluk olmadığı takdirde yapılacak ikinci toplantıya ilişkin hususları belirten bir yazı ile birlikte iki nüsha olarak o yer seçim kurulu başkanı olan hakime verilir.
Toplantı tarihleri gündeminde yer alan diğer konular göz önünde bulundurularak, görüşmelerin bir Cumartesi akşamına kadar sonuçlanmasını ve seçimlerin ertesi gün olan Pazar gününün dokuz-onyedi saatleri arasında yapılmasını sağlayacak şekilde düzenlenir. Şube Genel Kurullarında görüşmeler ve seçimler yukarıdaki günlerden birisi içinde de tamamlanabilir.
Sendikanın tüm üyelerinin; merkez genel kurul seçimindeki organlara, ulusal-uluslararası örgüt temsilciliği-delegeliklerine aday olma hakkı vardır. Sendika üyelerinin ancak bağlı olduğu Şube organlarına aday olma hakkı vardır. Bu hak hiçbir şekilde, hiçbir organ ve kurul tarafından engellenemez. Organlara ve kurul delegeliklerine adaylıklarda belirtilen organ ve kurul delegelikleri sayısından fazla başvuru olduğu takdirde, çarşaf liste uygulanmak suretiyle seçim yapılır. Seçimlerle ilgili usuller ayrıca düzenlenecek bir yönetmelikle belirlenir.
Hakim tarafından incelenip onaylanan Genel Kurula katılacak delegeleri belirleyen liste ve yukarı fıkrada belirtilen toplantıya ilişkin diğer hususlar, Genel Kurul toplantı tarihinden yedi gün önce sendika binasına asılmak suretiyle ilan edilir. İlan süresi üç gündür.
Listede adı yazılı bulunmayanlar oy kullanamazlar. Oylar, oy verenin nüfus hüviyet cüzdanı ve resimli üyelik veya delegelik kimlik kartı ile ispat edilmesinden ve listedeki ismin karşısındaki yerin imzalanmasından sonra kullanılır. Oylar, oy verme sırasında sandık kurulu başkanı tarafından verilen, adayları gösterir, seçim kurulu başkanınca mühürlenmiş listedeki isimlerin işaretlenmesi suretiyle kullanılır. Seçilecek organı oluşturan üye sayısından fazla adayın işaretlendiği oy pusulaları ile diğer kağıtlara yazılan oylar geçersiz sayılır.
MADDE – 14: Sendika Merkez Genel Kurulunun Kuruluş Biçimi:
Sendika Merkez Genel Kurulu Sendikanın en üst ve yetkili organıdır. Sendika Merkez Genel Kurulu, Merkez Yürütme Kurulu, Merkez Denetleme Kurulu asil üyeleri ile Şube Genel Kurulları tarafından seçilecek delegeler olmak üzere toplam 250 delegeden oluşur.
Şube Genel Kurullarının seçeceği delege sayısı, toplam delege sayısından Merkez Yürütme Kurulu ve Merkez Denetleme Kurulu asil üyelikleri sayısının çıkarılması sonucu elde edilecek rakamın sendika üye sayısına bölünmesi sonucu bulunacak anahtar sayının Şube üye sayısına bölünmesi suretiyle tespit edilir. 250 den eksik kalan delegelikler için en yüksek artık veren şubeden başlamak üzere tamamlanır. Delegeler, aldıkları oy sayısına göre en fazla oy alandan başlamak üzere seçilirler. Delege seçimi gizli oyla yapılır. Delegeler asil ve yedek olarak ayrı gruplar halinde gösterilemezler. Seçilen delegeler Şubenin her Olağan Genel Kurulunda yenilenir. Delege sıfatı, bir sonraki olağan Genel Kurul için yapılacak delege seçimine kadar sürer.
Sendika üyeliği sona eren üyenin, delegeliği de sona erer.
MADDE – 15: Sendika Merkez Genel Kurul Toplantı Zamanı ve Toplantı Esasları:
Merkez Genel Kurulu 3 (üç) yılda bir sendika genel merkezinin bulunduğu ilde toplanır. Genel kurula çağrı Merkez Yürütme Kurulunca yapılır. Toplantının yeri, günü ve saati ile gündem, Merkez Yürütme Kurulu tarafından saptanarak toplantıya katılacak delege listeleri ile en az 15 gün önceden o yerin en büyük mülki amirine ve seçim kurulu başkanına verilir. İlk toplantıda çoğunluk sağlanamaz ise ikinci toplantı, birinci toplantı tarihi ile aynı gün farklı saatte yapılabilir. Belirlenen ikinci toplantı tarihi, yer ve saati ilan ile duyurulur.
Delegelere, Merkez Genel Kurul toplantısının gündemi, iki Genel Kurul toplantısı arasındaki döneme ait çalışma raporu, Merkez Denetleme Kurulu raporu ve gelecek dönemin tahmini bütçesi toplantı tarihinden 15 gün önceden gönderilir.
MADDE – 16: Merkez Genel Kurulunun Toplanması ve Çalışma şekli:
Merkez Genel Kurulu toplantısı önceden ilan edilen ve bildirilen yer, gün ve saatte yapılır. Toplantı yeter sayısı üye ya da delege tam sayısının salt çoğunluğudur. İlk toplantıda yeter sayı sağlanamazsa, durum tutanakla tespit edilir, ikinci toplantı, ilan edilen ve Valiliğe bildirilen tarihte yapılır. Bu toplantıda salt çoğunluk aranmaz. Ancak bu sayı toplam delege sayısının 1/3’ünden az olamaz. Toplantı, yoklama ile başlar. Çoğunluk mevcut ise Yürütme Kurulunun görevli üyesi durumu bildirdikten sonra Başkanlık Divanı için Başkan, iki yardımcı ve yeteri kadar yazman üye seçilir. Seçim açık oylama ile yapılır.
MADDE – 17: Merkez Genel Kurul Karar Yeter Sayısı ve oylama:
Genel Kurul karar yeter sayısı toplantıya katılan delegelerin salt çoğunluğudur. Merkez Genel Kurulunda Toplantıya katılan delegelerin salt çoğunluğuyla karar alınır. Ancak bu sayı delege tam sayısının dörtte birinden az olamaz. Genel Kurul Toplantısında gündemdeki konular görüşülür. Gündeme madde eklenmesi Genel Kurula katılan delegelerin 1/10’nun yazılı teklifi ile mümkündür.
MADDE – 18: Oylama Şekli:
Kongre başkanlık divanı ve komisyon seçimleri dışında bütün seçimler gizli oy, açık tasnif ile yapılır. Diğer bütün kararlar açık oylama ile alınması esas olmakla birlikte gizli oylama ile yapılmasına Genel Kurula katılan delegelerin salt çoğunluğu karar verir. Gizli oylama yapılmasına karar verilmesi halinde oylamayı yürütecek tasnif komisyonu Genel Kurulca seçilir. Her delegenin tek oy hakkı vardır. Bu hak devredilemez.
MADDE – 19: Merkez Genel Kurulunun Görev ve Yetkileri:
Merkez Genel Kurulu sendikanın en yetkili organıdır. Genel Kurulun başlıca görev ve yetkileri şunlardır.
- Sendika tüzük değişikliklerini görüşmek ve tüzük değişikliği yapmak.
- Merkez Yürütme ve Denetleme Kurulu raporlarının görüşülmesi ve ibrası.
- Genel Merkez disiplin kurulunun kararlarını görüşerek karara bağlamak.
- Merkez Yürütme Kurulunca sunulan bütçeyi görüşerek karara bağlamak.
- Sendika tüzüğünde öngörülen, merkez organların asil ve yedek üyelerini ve sendikanın bağlı olduğu ulusal ve uluslararası örgüt toplantılarına gönderilecek sendika delege ve temsilcilerini seçmek.
- Şube açılmasına, Şubenin yetkili olduğu bölgenin saptanmasına, birleştirilmesine veya kapatılmasına karar vermek, Şube açılması ve Şubenin yetkili olduğu bölgenin saptanması için Merkez Yürütme Kuruluna yetki vermek.
- Yurt içindeki ve yurt dışındaki üst kuruluşlara üye olmak veya üyelikten çekilmeye karar vermek.
- Aynı hizmet kolunda faaliyet gösteren başka bir sendika ile birleşme, ona katılmaya veya katılma kararı alan sendikayı kabul etmeye karar vermek.
- Gerekli taşınmaz malların alınmasında, satılmasında veya devredilmesinde Merkez Yürütme Kuruluna yetki vermek.
- Sendika yöneticilerine verilecek ücret, ödenek ve yollukları saptamak ve diğer görevlilerin huzur hakkı ile yolluklarını belirlemek.
- Sendika tüzüğüne uygun öneriler hakkında karar almak, organlara görev ve yetkiler vermek.
- Sendikanın feshine karar vermek. Sendika tüzüğüne uygun şekilde ihtiyaç duyulan yönetmelikleri çıkarmak veya bu konuda MYK’na yetki vermek.
- Sendika üyelerinin üyelikten çıkarılmasına karar vermek
MADDE – 20: Olağanüstü Merkez Genel Kurul Toplantısı:
Merkez Genel Kurulu; Merkez Yürütme Kurulunun üye tam sayısının salt çoğunluğuyla, Merkez Denetleme Kurulunun oy birliği ile somut gerekçe belirtilmek kaydıyla veya Merkez Genel Kurul delegelerinin 1/5’i,nin yazılı-imzalı isteği üzerine en geç 60 gün içinde olağanüstü toplanır. Olağanüstü genel kurul toplantısı için yapılan isteklerde toplantının yapılma gerekçeleri belirtilir. Genel Kurul çağrısı Merkez Yürütme Kurulu tarafından yapılır. Gündem dışı konular görüşülemez, önerilerde bulunulamaz. Olağan Genel Kurul toplantısı hükümleri Olağanüstü Merkez Genel Kurulu’nda da geçerlidir.
MADDE – 21: Üst Kurul Delegeleri:
Yurt içi ve yurt dışı kurul toplantılarına sendikayı temsilen katılacak delegeler üst kurul tüzük hükümlerinde aksine bir hüküm yoksa, üst kurul delegeliği seçimi her bir üst kurul için ayrı ayrı yapılarak belirlenir. Seçimden en fazla oy alan sırasıyla üst kurul delegeliğine seçilmiş olurlar.
KESK Genel Meclisinde sendikamızı temsil edecekler, genel kurulumuzda üyelerimizden en az bir kadın, en az bir erkek olmak üzere KESK’in bildirdiği delege sayısı kadar KESK Genel Meclisine delege seçilir.
BEŞİNCİ BÖLÜM
SENDİKA YÖNETİCİLERİNİN NİTELİĞİ
MADDE – 22: Sendika Yöneticilerinde Aranacak Nitelikler:
- Sendika üyesi olmak.
- Yasalarca yöneticiler için aranan koşullara ve niteliklere sahip olmak.
ALTINCI BÖLÜM
SENDİKA MERKEZ YÜRÜTME KURULU
MADDE – 23: Sendika Merkez Yürütme Kurulunun Tanımı, Kuruluşu, Toplantı Zamanı, Toplantı Yeter Sayısı ve Karar Yeter Sayısı:
Sendika Merkez Yürütme Kurulu, Genel Kurulca seçilmiş 7 asil üyeden oluşur. Asil üyeler kadar yedek üye seçilir. Merkez Yürütme Kurulunda üst üste 2 dönem görev alan bir dönem ara vermeden bu organlara aday olamaz. Merkez Yürütme Kurulu seçim sonuçlarının kesinleşmesinden sonra bir hafta içerisinde toplanarak kendi aralarında işbölümü yapar. Genel Başkan, Genel Sekreter, Genel Örgütleme ve Eğitim Sekreteri, Genel Mali Sekreter, Merkez Kadın Sekreteri, Genel Hukuk, TİS ve İnsan Hakları Sekreteri, Genel Basın Yayın Sekreteri görevleri birer Yürütme Kurulu üyesi tarafından üstlenilir. Yürütme Kurulunun çoğunluğunun istemi halinde görev dağılımı yeniden yapılır.
Merkez Yürütme Kurulu en az ayda iki kez toplanır. Toplantıya Genel Başkan, yokluğunda Genel Sekreter başkanlık eder.
Merkez Yürütme Kurulu toplantısı üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır. Kararlar toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde Başkanın katıldığı tarafın oyuna itibar edilir. Oylamanın gizli veya açık yapılması Yürütme kurulunun kararına bağlıdır.
Merkez Yürütme Kurulu üyelerinden bir veya bir kaçının herhangi bir nedenle kurul üyeliğinden ayrılması halinde Merkez Yürütme Kurulu yedek üyeler arasında en çok oy almış bulunandan başlayarak oy sırasına göre Merkez Yürütme Kurulu üyeliğine çağrı yapılır. Böylece Merkez Yürütme Kurulu sayısı tamamlanır. Merkez Yürütme Kurulu üye sayısı tamamlandıktan sonra yapacağı ilk toplantıda üyeler kendi aralarında boşalan yerlere aday olanlar arasından görev bölümünün gerektirdiği seçimler yapılır.
Ayrılmalar sebebi ile yedeklerin de getirilmesinden sonra üye tam sayısının yarıdan aşağı düşmesi halinde Merkez Genel Kurulu mevcut Merkez Yürütme Kurulu üyeleri veya Merkez Denetleme Kurulu tarafından bir ay içinde toplantıya çağrılır. Çağrının süresi içinde yapılmaması halinde üyelerden birinin başvurması ile iş davalarına bakmakla görevli mahalli mahkeme üyeler arasında seçeceği üç kişiyi bir ay içinde Merkez Genel Kurulunu toplamakla görevlendirir.
MADDE – 24: Merkez Yürütme Kurulunun Görev ve Yetkileri:
Merkez Yürütme Kurulu sendikanın Genel Kurulunda ve Genel Meclisinde alınan kararlarını uygulama organıdır.
- Toplu sözleşmelere katılmak ve mutabakat metinleri imzalamak.
- Genel Kurul ve Genel Meclis kararlarını uygulamak.
- Çalışma ve mali raporları, tahmini bütçeyi hazırlayıp genel kurula sunmak.
- Genel kurulca onaylanan tahmini bütçeyi uygulamak.
- Sendika üyeliğine başvuranların üyeliklerinin kabulüne karar vermek.
- Yürütme üye sayısının toplantı nisabının altına düşmesi veya diğer herhangi bir nedenle istifa etmiş Şube Yürütme Kurulu yerine yeni Yürütme Kurulunun seçilebilmesi için gerekli işlemleri yapmak, seçime kadar gerekli önlemleri almak.
- İş anlaşmazlıklarında; ilgili makam, merci, uzlaştırma, arabulucu ve hakem kurallarına, iş mahkemelerine ve yargı mercilerine kanun hükümlerine göre başvurmak, mütalaa bildirmek ve onlara talepte bulunmak.
- Üyelerini temsilen çalışma hayatından, mevzuattan toplu sözleşme sonrası imzalanan mutabakat belgelerinden, hizmet akitlerinden, örf ve adette doğan hakları ile sigorta haklarından işverenle, diğer şahıs ve kuruluşlarla görüşmelerde bulunmak, anlaşmalar yapmak, akitler yapmak, mahkemelerde dava açmak bu sebeple açtığı davalarda husumete ehil olmak, sulh olmak, ibra etmek.
- Tüzükte belirlenen sendika amaçlarını gerçekleştirebilmek için gerekli bürolar kurmak, sendika ve bürolarda çalışanları atamak ve çalışma şartlarını saptamak, sendikada çalışanlar için sendika adına sözleşmeler yapmak.
- Üyelerin mesleki eğitim, bilgi ve deneyimlerini artırmak, sınıf bilincini pekiştirmek, sosyal ve kültürünü geliştirmek için kurs, konferans, panel, seminer düzenlemek, spor, eğitim, dinlenme, kütüphane, basın ve yayın işleri için gerekli tesisleri kurmak
- Üyelerinin kuracağı tüketim ve yapı kooperatifine nakit mevcudunun %10 undan fazla olmamak üzere kredi vermek.
- Yasaya ve Genel Kurul kararlarına, ana tüzük ve ana tüzüğe ek yönetmeliklere, genel hükümlerine ve yetkili kurul kararlarına aykırı hareket eden Şube Yürütme Kurulu üyelerini Merkez Disiplin Kuruluna sevk etmek, ilgililerin göreve devamının sendika ve üyelerinin çıkarlarına aykırı görüşünde olursa, haklarında kesin karar verilinceye kadar Merkez Disiplin Kurulundan geçici ve önlem olarak işten el çektirmeleri isteminde bulunmak.
- Tüzük ve yönetmelik hükümleri gereğince Şube Olağanüstü Genel Kurulunun toplanmasına karar vermek.
- Genel Kurulun onayladığı yönetmelikleri yürütmek. Ana tüzük değişiklerini hazırlayıp Genel Kurula sunmak.
- Sendika adına, merkezde, şubelerde, temsilciliklerde yapılan sarf ve harcamaları amaç, kanun, yönetmenlik bütçe hükümleri ve Genel Kurul kararları uyarınca incelemek.
- Şubelerde çalıştırılacaklar için bütçe dahilinde kadro açmak.
- Sendika bünyesinde genel hükümler içerisinde kurulacak tüm komisyonlara Yürütme kurulundan seçilecek bir üyenin başkanlık etmesini sağlamak.
- Sendikanın amaç ve ilkeleri doğrultusunda işyerlerinde üyelerin görev alacağı geçici ve kalıcı komisyonlar oluşturmak.
- Sendika personelinin görevlendirilmesine, belli konularda yetkili kılınması ve yetkilerinin kaldırılmasına karar vermek.
- Gerek işkolunda ve gerekse tüm çalışan kesimi ilgilendiren konulardaki gelişmeleri takip etmek, aktif görev almak.
- Genel Merkez Genel Kurulunca ve Genel Meclis tarafından verilecek diğer görevleri yapmak.
- Tüzüğü uygulamak ve yorumlamak.
- Genel Kurulu toplantıya çağırmak.
- 4688 sayılı Yasanın öngördüğü Yüksek İdari Kurula, Kurum İdari Kurullarına ve diğer idari kurullara girecek temsilcileri seçmek ve görevlendirmek.
- Sendika amaç ve görevleri kapsamında kullanılmak üzere; Sendika adına ipotek almak, ipotek vermek, her çeşit ( taşıt, ihtiyaç, konut vb.) banka kredisi kullanmak.
- Sendikanın amaç ve görevleri kapsamında her çeşit taşınır ve taşınmaz malları satın almak, satmak, taşınmazları üzerinde amaçları doğrultusunda tesisler kurmak, gerektiğinde inşaat yapmak, yaptırmak, taşınmazları üzerinde mülkiyetten doğan şahsi ve ayni tüm haklarını kullanmak.
- Sendika amaç ve görevleri kapsamında gerektirdiği taşınır ve taşınmaz mallar edinmek. Bu amaçla Merkez Yürütme Kurulu kararı ile her türlü banka kredisi kullanmak.
- Demirbaş eşyasının terkini ve demirbaş kayıtlarından düşürülmesi kararını almak.
- Genel Meclisi toplantıya çağırmak.
GÖREV BÖLÜMÜ YETKİLER VE SORUMLULUKLAR:
1 ) GENEL BAŞKAN
- Sendika tüzel kişiliğini yurt içinde ve yurt dışında Genel Merkez Yürütme Kurulu adına Genel Başkan temsil etmek.
- Diğer Merkez Yürütme Kurulu üyelerince yürütülmekte olan işleri yakından izlemek, gerektiğinde bunları inceleme, bilgi alma, gerekli uyarılarda bulunmak ve görev vermek.
- Sendikanın genel politikasına aykırı olmamak koşulu ile basın toplantısı düzenlemek ve sözlü demeçler vermek.
- Sendika adına yayınlanan yayın organlarının sahibidir.
- Merkez Denetleme Kurulu raporunu ilk Merkez Kurul toplantısına getirmekle yükümlüdür.
- Genel Sekreter ile birlikte tüm yazışmaları, Genel Mali Sekreter ile birlikte mali ve üyelik aidatı ile ilgili konularda yazışma ve işlemleri imza eder.
- Genel Başkan acil ve gerekli hallerde önceden alınmış bir Yürütme Kurulu ve Genel Meclis kararı olmaksızın bütçedeki ödeneğe uygun ve belgelere dayalı brüt asgari ücret kadar harcama yapmaya yetkilidir. Harcama ve belgeleri Merkez Yürütme Kurulunun bilgi ve onayına sunar.
- Genel Başkan çalışmalarından dolayı Merkez Yürütme Kuruluna ve Genel Meclise karşı sorumludur.
2) GENEL SEKRETER
- Genel Başkan’ın yokluğunda sendikayı temsil eder. Gerekli evraklara imza atar.
- Genel Başkanın yokluğunda toplantılara başkanlık eder.
- Merkez Yürütme Kurulu’nun toplantılarına ilişkin gündemi hazırlar, alınan kararları deftere işler.
- Yazışma ve işlemlerin düzgün işleyişini sağlar.
- Sendikanın bütün organlarının, büroların yönetmeliklerini hazırlayarak Merkez Yürütme Kuruluna sunmak, Kurulca kabul edilen yönetmeliklerin uygulanmasın sağlamak, denetlemek.
- Sendika Merkez Genel Kurulu, Merkez Yürütme Kurulu ve Genel Meclis toplantılarının gündemini hazırlayarak Kurullara sunmak.
- Sendika tüzüğü ve programı doğrultusunda sosyal faaliyetler konularında Yürütme Kurulu’na ve Genel Meclise önerilerde bulunur. Karar altına alınan faaliyetleri planlar ve uygulanmasını sağlar.
- Sosyal faaliyetlerin gerektirdiği ödeneklerin bütçeye konulması için önerilerde bulunur.
- Uluslararası ilişkileri düzenler.
- İstihdam edilen personelin çalışmalarını düzenler ve takip eder.
- Çalışmalarından dolayı Merkez Yürütme Kurulu’na ve Genel Meclise karşı sorumludur.
3) GENEL MALİ SEKRETER
- Sendikanın muhasebe işlerini yürütür.
- Sendikanın dönem içi ve dönem sonu geçici ve kesin bilanço gelir gider tablosu ve mizanları ile mali raporlarını Merkez Yürütme Kurulunca belirlenen sürelerde Merkez Yürütme Kurulu’nun bilgi, onay ve kararına sunmak.
- Sendikanın gelirlerinin toplanmasını, sarfların bütçe esaslarına göre yapılmasını, muhasebe kayıtlarının gerektiği gibi yürütülmesini sağlamak.
- Vergi ve sigorta primlerinin zamanında ödenmesini sağlamak.
- Sendikanın taşınır ve taşınmaz mal varlığı ile ilgili belgelerin demirbaş kayıtlarını usulüne uygun tutulmasını sağlamak.
- Şubelere zamanında sarf avanslarının gönderilmesini sağlamak, bunların gözetim ve denetimlerini yapmak.
- Merkez Yürütme Kurulu kararı varsa sendika mallarının (taşınır, taşınmaz) sigorta ettirilmesi, gerektiği zamanda poliçelerin yenilenmesi.
- Sendika hesaplarının her an için iç ve dış denetime hazır bulundurulmasını sağlamak.
- Görev alanı ile ilgili personelin tayin, terfi, nakil ve azil konularında Yürütme Kurulu’na teklif getirmek.
- Genel Başkan veya Yürütme Kurulu üyelerinden biri ile birlikte çift imza ile bankalardan para çekmek.
- Genel Kurul’a sunulacak raporu, bilanço, gelir gider tablosu ve tahmini bütçeyi hazırlayarak Merkez Yürütme Kurulunun bilgi, onay ve kararına sunmak.
- Sendika gelirlerini Yürütme Kurulu tarafından belirlenecek bankalara yatırmak.
- Sendikanın günlük ihtiyaçlarını karşılamak üzere brüt asgari ücretin üç katı kadar parayı sendikanın kasasında bulundurabilmek.
- Sendika giderlerinde alınacak tasarruf önerileri için Yürütme Kuruluna teklif vermek.
- Genel Mali Sekreter çalışmalarından dolayı Merkez Yürütme Kuruluna sorumludur.
4) GENEL ÖRGÜTLENME VE EĞİTİM SEKRETERİ:
- Şubelerin sendikal faaliyetlerini izlemek ve bu faaliyetlerin gereği gibi yerine getirilmesine yardımcı olmak.
- Çalışanların üye kayıtları ve üyelikten ayrılmalarına ilişkin işlemleri gözetmek, sendikanın üyelik arşivini düzenlemek. Üye envanteri çıkarmak, üyeliği kesinleşen üyenin kayıt formu suretlerini ilgili kurumlara süresi içerisinde göndermek.
- Şube, il ve ilçe temsilcilik faaliyet alanlarının düzenlenmesi, yeni şubeler açılması ve bazı şubelerin kapatılması konularında incelemelerde bulunmak. Bu konularda Yürütme kuruluna raporlar hazırlayıp sunmak.
- Sendikanın aktif uğraş alanı dışında kalmış işyerlerinde çalışanların sendika bünyesinde örgütlenmesini sağlamak.
- Şubeler için delege seçimleri ve Şube kongrelerinin zamanında ve gereği gibi yapılmasına yardımcı olmak.
- Oluşturulacak; Demiryolu, Limanlar, Sivil Havacılık Dairelerine Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Başkanlık eder.
- Merkez Yürütme Kurulu’nca onaylanan eğitim programlarının uygulanmasını sağlamak.
- Eğitim seminerlerinin planlanması ve yürütülmesi, bu konuda verisel araştırmalar yapılmasını sağlamak. Eğitimle ilgili dergi, broşür ve kitap gibi yayınların yayınlanmasını sağlamak.
- Eğitim Çalışmaları için gereken ödeneklerin bütçeye konulmasında gerekli önerilerde bulunur.
- Bu çalışmaları yaparken Genel Sekreter ile birlikte koordine içinde çalışır.
- Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri çalışmalarından dolayı Merkez Yürütme Kurulu’na karşı sorumludur.
5) GENEL HUKUK, TİS ve İNSAN HAKLARI SEKRETERİ
- Sendikanın tüm organlarının, bürolarının yönetmeliklerinin hazırlanmasında Genel Sekretere yardımcı olur ve öneri getirir.
- Gerek sendikanın hukuki sorunlarında gerekse sendika üyelerinin hukuki konular ve mevzuattan doğan sorunlarından dolayı kendisine yapılan başvurularda kullanılmak üzere gerekli belge, bilgi ve dokümanları hazırlar. Sendika hukuk müşavirleri ve avukatlarının kendilerine Yürütme kurulunca verilecek dava açma, davaya taraf olma ve her türlü hukuki çalışmalarda bulunmak, görevlerini yerine getirmeleri sırasında eşgüdümü sağlamak ve ilgili çalışmaları yapmak.
- Toplu sözleşme ile ilgili olarak Şubelerden görüş ve öneriler toplar. Bu görüş ve öneriler doğrultusunda toplu sözleşmeye konu edilecek metinleri hazırlayarak tekrar şubelere gönderir.
- Toplu sözleşmelerde gereksinim duyulan her türlü bilgi, yayın, istatistik ve belgeleri toplar.
- Toplu sözleşmeler sırasında çıkabilecek uyuşmazlıkları, arabulucuk çalışmalarının anlaşılan ya da anlaşılamayan konulardaki işlemleri toplu sözleşme sürecinin sonuna kadar yürütür.
- Toplu sözleşme ve mevzuatla ilgili üyelerden gelen şikayet ve uyuşmazlıkları izler.
- Sendikanın çalışmaları konusunda arşiv hazırlar, hukuki çalışmaları ve sonuçlarını Şubelere bildirir.
- İdari ve hukuki mevzuat konusunda sürekli çalışma yapar ve gelişmeleri takip eder. Çalışmalar için gerekli tüm materyallerin sendikada yer almasını sağlar.
- Gerek çalışma yaşamında gerekse ulusal ve uluslararası alanda yaşanan insan hakkı ihlallerini araştırır, takip eder, raporlar hazırlar.
- Sekreteryalığı ile ilgili olarak etkin bir arşiv kurar.
- 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği yasası kapsamında iş kolumuzda çalışmaları takip eder, işyerlerindeki İSG kurullarının oluşturulmasını ve koordinasyonunu sağlar. Faaliyet alanında İSG ile ilgili çalışmaları yürütür.
- 1 Eylül Dünya Barış Günü, 1 Mayıs İşçi Bayramı ile diğer özel günlerle ve sendikal etkinliklerle ilgili çalışmalar yapar.
- İnsan hakları ile ilgili tüm örgütlerle irtibat halindedir, işbirliği ve ortak etkinlikler yapılması için çalışmalar yapar.
- Şubelerle bu konuda bilgi akışını ve koordinasyonu sağlar.
- Genel Hukuk, TİS ve İnsan Hakları Sekreteri çalışmalarından dolayı Merkez Yürütme Kuruluna karşı sorumludur.
6) MERKEZ KADIN SEKRETERİ
- Merkez Kadın Sekreterliği kadınlar tarafından yürütülür.
- Merkez Kadın Meclisinin toplanma ve işleyişinden sorumludur.
- Ataerkiye ve ataerki temelinde kadın emeği ve bedeni üzerinden geliştirilen neoliberal-muhafazakar-cinsiyetçi politikalara karşı mücadele eder.
- Kadınların özgün ihtiyaçlarını tespit eder, özel ve kamusal alanda var olan cinsiyetçi politika ve uygulamaları saptayarak çözüm önerileri geliştirir. Cinsiyet eşitliğine yönelik politikalar geliştirerek bunları sendikal politikaların bir parçası haline getirmek için özgün bir çalışma yürütür.
- Sendikanın kadın mücadelesi ile ilgili olarak diğer örgüt ve kurumların kadın komisyonları/kurulları, kadın çalışma grupları veya bağımsız kadın örgütleri ile ilişkiler kurarak MYK kararları doğrultusunda kadın mücadelesinin bütünlüklü ve koordinasyon içinde yürütülmesi için çaba gösterir, kadın mücadelesini ortaklaştırmak için oluşturulan platformlara katılma konusunda çalışma yürütür.
7) GENEL BASIN-YAYIN SEKRETERİ
- Ulusal ve Uluslararası basın organları ile iletişimi sağlar. Genel Başkanın düzenlediği basın toplantılarında yer alır, yazılı demeçlerin hazırlanmasında yardımcı olur.
- Diğer sendika ve demokratik kitle örgütleriyle ile iletişim sağlar.
- Sendika basın yayını ve diğer yayınlarıyla ilgili arşiv oluşturur.
- Sendikanın program, amaç ve ilkeleri doğrultusunda; kitap, broşür vb. yayınların hazırlanması ve çıkarılmasını sağlar. Bu çalışmaları yürütürken Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri ile koordine içinde çalışır. Yayın çalışmalarının gerektirdiği maddi ve teknik olanakları hazırlar, ödeneklerin bütçeye konulmasında önerilerde bulunur.
- Halkla ilişkiler konusunda çalışmalar yapar.
- Genel Basın Yayın Sekreteri çalışmalarından dolayı Merkez Yürütme Kuruluna karşı sorumludur.
YEDİNCİ BÖLÜM
MERKEZ DENETLEME KURULU
MADDE – 25: Kuruluşu, Toplantı Zamanı, Toplantı Karar Şekli ve Çalışma Biçimi:
Merkez Denetleme Kurulu üyeleri Genel Kurula katılan delegeler arasında gizli oy açık sayımla seçilen 5 asil 5 yedek üyeden oluşur. Merkez Denetleme Kurulu üyelerinin seçiminde aranan koşullar Yürütme kurulunun seçiminde aranan koşullarla aynıdır. Merkez denetleme kurulu üyeleri kendi aralarında bir başkan bir yazman seçerler.
Merkez Denetleme Kurulu üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır. Kararlar toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde Başkanın katıldığı tarafın oyuna itibar edilir.
Merkez Denetleme Kurulu her 4 ayda bir sendikanın mali ve idari bürolarını denetler. Saptadığı hususları Merkez Yürütme Kuruluna bir raporla bildirir.
Merkez Denetleme Kurulundaki boşalmalarda Merkez Yürütme Kurullarındaki hükümler uygulanır.
Merkez Denetleme Kurulu Olağan Genel Kurul toplantısına, iki dönem arasındaki genel denetimlerini bir raporla bildirir.
MADDE – 26: Merkez Denetleme Kurulunun Görev ve Yetkileri:
- Merkez Denetleme Kurulu, Yürütme Kurulu çalışmalarının Genel Kurul ve Genel Meclis kararlarına uygun olarak yapılıp yapılmadığını kontrol eder.
- Tüzüğe, sendikanın benimsediği politikalara ve yasalara uygun idari ve mali denetim yapar.
- Yürütme Kurulunun talebi üzerine şubeleri idari yönden denetler.
- Harcamaların usulüne uygun olarak yapılıp yapılmadığını, defterlerin usulüne uygun tutulup tutulmadığını inceleyerek evrakları izler, uygun görmediği işlemler için Yürütme Kurulunu bir yazı ile uyarır.
- Denetimlerini Sendika Merkezinde, sendikaya ait evrak ve defterler üzerinde yapar, denetime esas evrak ve defterler sendika merkezi dışına çıkarılamaz.
- Yürütme kurulundan Genel Kurulun ve Genel Meclisin olağanüstü toplantıya çağrılmasını gerekçesini de belirterek isteyebilir.
- Denetleme Kurulu yaptığı denetleme ve inceleme sırasında sendikanın mali işlerinde usulsüzlük veya yolsuzluk gördüğü takdirde durumu Merkez Yürütme Kuruluna bir raporla bildirir. Soruşturmayı derinleştirmek üzere gerekli gördüğü takdirde yukarıda belirtilen fiil veya fiilleri işleyenlerin geçici olarak görevinden el çektirilmelerini ister. Merkez Yürütme Kurulunun, Merkez Denetleme Kurulunun isteğini kabul etmemesi, yolsuzluk ve usulsüzlük yaptığı iddia edilenleri görevden el çektirmemesi halinde Merkez Denetleme Kurulu, Merkez Yürütme Kurulundan Genel Kurulun veya Genel Meclisin olağanüstü toplantıya çağrılmasını isteyebilir.
- Görevden bu yolla el çektirilenlerin Genel Kurulca görevlerine iade veya sendikadan ihraçlarına karar verilir. Görevlerine iade edilenlerin görevden el çektirildikleri süreye ait sendikadan almaları gereken ücret veya sosyal hakları sendikaca ödenir. Sendikadan ihracına karar verilenler hakkında gerekiyorsa yargıya başvurulur.
SEKİZİNCİ BÖLÜM
MERKEZ DİSİPLİN KURULU
MADDE – 27: Kuruluşu, Çalışma Şekli, Toplantı Zamanı ve Karar Alma Yöntemi:
Genel Kurul tarafından delegeler arasında gizli oy açık sayımla seçilen 5 asil 5 yedek üyeden oluşur.
Seçim sonuçlarının kesinleşmesinden sonra iki gün içinde bir Başkan, bir Başkan Yardımcısı bir Yazman seçerek görev dağılımını Merkez Yürütme Kuruluna bildirir. Disiplin Kurulu, Kurul Başkanının çağrısı üzerine asil üyelerinin tam sayısının salt çoğunluğudur. Kararlar toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile alınır. Eşitlik durumunda Başkanın oyunun tarafı çoğunluğu sağlamış olur. Disiplin Kurulundaki boşalmalar en fazla oy alan yedek üyelerin sırasına göre doldurulur.
MADDE – 28: Merkez Disiplin Kurulunun Görev ve Yetkileri:
Merkez Disiplin Kurulu, Yürütme Kurulunca kendisine bildirilen üyeler hakkında faaliyet ve iddialara uygun olarak soruşturma yapar, gerektiğinde yazılı savunma almak koşulu ile soruşturma sonucunda suçlu gördüğü üyeleri üyelikten çıkarma hariç aşağıdaki yaptırımları uygular.
- Uyarma
- Kınama
- Geçici Üyelikten Çıkarma
- Üyelikten kesin çıkarılması teklif edilen üyenin, üyeliğini Genel Kurul kararına kadar askıya almak. Bu cezalar suçun ağırlığına göre, tüzük, Genel Kurul Kararları, yasalar ve Sendika organları kararları göz önüne alınarak genel amaçlara uygun olarak saptanır.
- Şube Disiplin Kurulunca verilen kararları ve bu kararlara itirazı inceler. Verdiği sonucun gereğinin yapılması için Şube Başkanına ve üyeye bildirir.
- Merkez Disiplin Kurulu, Sendika Merkez Yürütme Kurulu ve Şube Disiplin Kurulları tarafından üyelikten kesin çıkarılma ile ilgili suçlar hakkında hazırlanan raporları inceler. Çıkarılması kararı uygun görülen üyenin üyeliğini Genel Kurula kadar askıya alır. Bu durumu görüş ve mütalaaları ile birlikte Genel Kurula sunar.
DOKUZUNCU BÖLÜM
SENDİKA MERKEZ DİĞER ORGANLARI
A ) GENEL MECLİS
Madde 29- Sendika Genel Meclisinin Görev ve Yetkileri
- Sendika Genel Meclisi, Ulaştırma Emekçilerinin sendikal Yapılanmasının meclisi niteliğindedir. Dönemsel programlar, genel sendikal meseleler, ülke sorunları ile ilgili programlar tartışılır, alınan kararların uygulamaları değerlendirilir.
- Merkez Yürütme Kurulu’nun uygulaması amacıyla kararlar alır.
- Sendikal faaliyetlerin tüzükte belirtilen amaç ve ilkelere uygun olarak yürütülüp Yürütülmediğini görüşür.
- Ülkede, ulaştırma politikaları ilgili gelişmeleri değerlendirerek, gerekli Kararları alır.
- Tüzüğe ve Genel Kurul kararlarına uygun sendikal politikaları görüşür, gelecek döneme yönelik kararlar alır.
- Tüzüğe uygun olarak Merkez Yürütme Kurulu tarafından hazırlanacak yönetmelik taslaklarını ve yürürlükteki yönetmeliklerin değişik maddelerini görüşerek karara bağlar.
- Toplu sözleşme ve uyuşmazlıklar hakkında karar verir.
- Çalışma programı doğrultusunda Sendika Genel Meclisinde alınan kararlar 15 gün içinde en geniş üyeye duyuru yapılması için Merkez Yürütme Kurulu tarafından Şube Yürütme Kurulu ve İl Temsilciliklerine bildirilir. Bu bildiri internet ortamında veya yazı ile yapılır.
Madde 30- Sendika Genel Meclisinin Oluşumu
- Sendika Genel Meclisi 45 üyeden oluşur.
- Merkez Yürütme Kurulu, Şube Yürütme Kurullarının kendi içinden seçeceği bir üye ve KESK Meclis üyeleri bu meclisin doğal üyeleridir. KESK Meclis üyesi aynı zamanda diğer doğal üyeliklerden dolayı hak sahibi olursa yerine üyelik en yüksek artık oranlı şubelere sıra ile dağıtılır.
- Şubeler Delege seçimlerinde, Ulaştırma Bakanlığı ve Denizcilik Liman Başkanlıklarını temsilen en az bir üye ile bu birimin temsiliyetini sağlamaya özen gösterir.
- Sendika Genel Meclisi toplam katılımcı sayısından doğal üyeler düşüldükten sonra kalan üyeler için Şube Meclislerinde seçim yapılır. Seçim için bu maddenin (e) bendindeki usul uygulanır.
- Sendika Genel Meclisi doğal üye sayısı toplam üye sayısından düşüldükten sonra kalan üye sayısının 23 Meclis üye sayısına bölünmesiyle bulunan anahtar sayı üzerinden Şubelere üye sayılarına göre paylaştırılır. Kalan üyelikler en yüksek artık Şube üye sayısından başlanarak Şubelere dağıtılır.
- Şubeler seçecekleri üyeleri; üye sayısına bakmaksızın il ve ilçe temsilciliklerini de dikkate alarak tüm şube alanına dağılımını sağlar.
Madde 31-Sendika Genel Meclisi Toplantı Zamanı
- İlk toplantısını Merkez Genel Kurulundan sonraki 1 ay içerisinde Merkez Yürütme Kurulunun çağrısı ile yapar. Diğer olağan toplantılar 4 ayda bir yapılır.
- Merkez Yürütme Kurulu gerek gördüğü her zaman yapacağı davet üzerine olağanüstü toplantı yapabilir. Yer, gün ve zaman Merkez Yürütme Kurulunca belirlenir.
- Merkez Yürütme Kurulu her Genel Meclis Toplantısı öncesi kurumlardan gelen son üye sayısını esas alarak bu tüzüğün 30. Maddesinde belirtilen usullere göre Şube Meclis üye sayısını hesaplayarak Şubelere bildirir.
- Sendika Genel Meclisi olağanüstü toplantısı, Meclis üyelerinin 2/3’inin yazılı talebi halinde yapılır. Merkez Yürütme Kurulu talepten sonraki en geç 15 gün içinde çağrı yapmak zorundadır.
Madde32-Sendika Genel Meclisi Toplantı Usulü ve Karar Yeter Sayısı
- Sendika Genel Meclisi, üyelerin salt çoğunluğu ile toplanır.
- Kararlar açık oylama ile ve katılanların 2/3 çoğunluğu ile alınır.
- Her üyenin tek oy hakkı vardır.
- Gündemi, Merkez Yürütme Kurulu hazırlar ve bir hafta önceden ilgililere yazılı olarak bildirir veya Sendika Web Sitesinde ilan eder. Katılanların salt çoğunluğu ile gündeme eklemeler yapılabilir.
- Sendika Genel Meclisini yönetmek üzere 1 Merkez Yürütme Kurulu üyesi toplantıya başkanlık eder. Ayrıca Sendika Genel Meclisi üyeleri arasından iki yazman üye seçilir.
- Genel Meclis kararları toplantı Divan Kurulu Başkanı tarafından düzenlenir ve Merkez Yürütme Kurulu aracılığıyla en geç 1 hafta içinde Şube ve Temsilciliklere gönderilir. Alınan kararlar Genel Meclis Karar Defterine işlenir.
- Toplantı, Genel Sekreterin yapacağı yoklamadan sonra başlar. Toplantı başkanının gündemi okumasından sonra görüşlere geçilir.
B- KADIN MECLİSİ
MADDE- 33: Merkez Kadın Meclisinin Tanım, Toplanma, Karar, Görev ve Çalışma Esasları:
Genel Merkez düzeyinde toplumsal cinsiyet eşitliği politikaları oluşturur. Merkez Kadın Meclisi yılda en az 1 kez toplanır. İhtiyaç halinde yılda 1 defadan fazla da toplanabilir. Toplantı gündemi, toplantının yeri ve zamanı toplantı tarihinden 30 gün önce yazılı olarak Şube/Temsilciliklere gönderilir.
Merkez Kadın Meclisi; Merkez Kadın Sekreteri, kadın MYK üyeleri ile Şube Kadın Sekreterleri ve Şube Kadın Meclislerinden seçilecek bir kadın temsilciden oluşur. Toplantı yeter sayısı 1/3’tür. Politikaların oluşturulmasında, ilkesel olarak ortaklaşma ve ikna yöntemi esastır.
Merkez Kadın Meclisi;
- Temsilcilik ve Şube Kadın Meclislerinden gelen önerileri değerlendirir,
- Dönemsel BTS toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın politikalarını ve programlarını belirler ve uygulanmasını sağlar. Meclislerin oluşumu, çalışma esasları, yönetmelikle belirlenir.
- Tüzük hükümleri çerçevesinde Kadın alanı, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadınların toplumsal yaşamda karşı karşıya kaldığı tahakküm ilişkisine karşı yürütülen mücadelesinde, kadın meclisleri karar organıdır.
- Kadın üyelerin ve kadın emekçilerin yaşadığı ortak sorunlara çözüm üretilmesi için çaba gösterir.
- İhtiyaç duyduğu çalışma birimlerini (Kadın emeği, LGBTİ+, basın yayın vb) oluşturur.
ONUNCU BÖLÜM
SENDİKA ŞUBELERİ
MADDE – 34: Tanımı, Kuruluşu, Kuruluş Usulü:
Şubeler sendikal çalışmaların verimli yürütülebilmesi, örgütlenmelerinin gereğince sağlanması ve demokratik işbirliği sisteminin gerçekleşmesi amacı ile sendika bünyesi içinde kurulan ünitelerdir. Sendikanın bir bölümüdür. Şubeler; sendika hakkında ve Şubeye bağlı üyeler ile ilgili konularda bölgesi dahilinde işveren ile kuruluşlar ve resmi daireler nezdinde Ana tüzük, Genel Kurul, Genel Meclis ve Merkez Yürütme Kurulu kararları çerçevesinde sendikayı temsil eder. Bu amaçla basınla ilişkilerini düzenler.
Sendika şubesi, en az 400 üye ile kurulur. Nerelerde sendika şubesi kurulacağına, Merkez Genel Kurulundan aldığı yetkiyle Genel Meclis karar verir. Yeni kurulacak şubelerin geçici Yürütme Kurulları, sendika üyeleri arasından ilgili mevzuata göre Şube Yürütme Kurulu üyeliği yapabilecek niteliğe sahip olanlar arasından atanır. Bu geçici Yürütme ilgili mevzuat ve sendika tüzüğü hükümlerine göre 6 ay içinde Şube Genel Kurullarını yapmakla görevlidirler.
ONBİRİNCİ BÖLÜM
ŞUBE ORGANLARI
MADDE – 35: Şube Organları:
- a) Şube Zorunlu Organları
Şube Genel Kurulu
2. Şube Yürütme Kurulu
3. Şube Denetleme Kurulu
4. Şube Disiplin Kurulu - b) Şube Diğer Organları
Şube Meclisi
2. Şube Kadın Meclisi
3. İl Temsilcilikleri
4. İlçe Temsilcilikleri
ONİKİNCİ BÖLÜM
ŞUBE GENEL KURULU
MADDE – 36: Şube Genel Kurulunun Oluşumu:
Şube Genel Kurulları her bir üyeliği bir delegenin temsil ettiği delegelerden oluşur.
MADDE – 37: Şube Genel Kurulunun Kuruluş Biçimi:
Şube Genel Kurulları şube delegelerinin katılımı ile yapılır.
MADDE – 38: Şube Genel Kurullarının Toplantı Zamanı, Toplantı Ve Karar Yeter Sayısı Oylama Şekli ve Gündemi:
En çok 3 (üç) yılda bir Sendika Merkez Yürütme Kurulunun mutabakatını almak koşulu ile sendika Genel Kurulunun toplantısından en az iki ay önce olmak üzere şubenin faaliyette bulunduğu mahalde Şube Yürütme Kurulunun saptayacağı yer, gün ve saatte toplanır. Durum yazı ile o mahallin en üst mülki amirine bildirilir.
Üyelerin salt çoğunluğu ile toplanır. İlk toplantıda salt çoğunluk sağlanmazsa, ikinci toplantı katılanlar ile yapılır. Bu oran 1/3’ten az olamaz. Olağanüstü toplantılarda aynı oranlar uygulanır.
Kararlar katılanların salt çoğunluğu ile alınır. Oylama şeklinde Merkez Genel Kurulundaki yöntem uygulanır.
Şube Yürütme Kurulu faaliyet raporu ve Şube Denetleme Kurulu raporu Genel Kurula katılacaklara en az on beş gün önceden gönderilir. Gündemi Şube Yürütme Kurulu hazırlar.
Şube Olağanüstü Genel Kurulları, Şube Yürütme Kurulu ya da Şube Denetleme Kurulu üyelerinin salt çoğunlukla aldığı karar, Genel Kurul üyelerin beşte birinin çağrısı üzerine 60 gün içinde Şube Yürütme Kurulu tarafından yerine getirilir. Olağanüstü Genel Kurul gündemi, olağanüstü toplantı nedenlerini kapsayacak şekilde Şube Yürütme Kurulu tarafından hazırlanır. Bu toplantıda sadece gündemdeki maddeler görüşülüp karara bağlanır.
MADDE – 39: Olağanüstü Genel Kurul:
Şube Yürütme Kurulu veya Denetleme Kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya üyelerin 1/5’nin yazılı isteği üzerine en geç 60 gün içinde Şube Genel Kurulu Olağanüstü toplanır. Genel Kurula çağrı Şube Yürütme Kurulu tarafından yapılır. Olağanüstü Genel Kurul gündemi, olağanüstü toplantı nedenlerini kapsayacak şekilde Şube Yürütme Kurulu tarafından hazırlar. Olağanüstü toplantıda sadece gündemdeki maddeler görüşülüp karara bağlanır.
MADDE – 40: Şube Genel Kurulunun Görev ve Yetkileri:
Şube Genel Kurulunun görev ve yetkileri şunlardır;
- Organların seçimi,
- Yürütme ve Denetleme Kurulları raporlarının görüşülmesi,
- Yürütme ve Denetleme Kurulları ibrası,
- Sendika Merkez Genel Kuruluna delege seçimi,
- Mevzuat ve tüzükte belirtilen diğer işlemlerin yerine getirilmesi başka bir organa bırakılmamış konuların karara bağlanması.
Şube Genel Kurulunun Mali ibra yetkisi yoktur.
ONÜÇÜNCÜ BÖLÜM
ŞUBE YÜRÜTME KURULLARI
MADDE – 41: Tanımı, Oluşumu, Toplantı Zamanı, Toplantı ve Karar Sayısı ve Şekli, Toplantı Usulü:
Şube Yürütme Kurulu, şube adına sendikanın Ana tüzük ve Yönetmeliklerine göre görev yapan, Şube Genel Kurulu tarafından seçilen zorunlu bir organdır. Şube Yürütme Kurulu, Şube Genel kurulunda seçilen 7 asil üyeden oluşur. Asillerle birlikte 7′ de yedek Yürütme Kurulu üyesi seçilir. Yürütme Kurulu ilk toplantısında Üyeler arasında görev dağılımı yapar. Asil üyelerden boşalma olursa yedek üyelerden en çok oy alan üye sırasına göreve çağrılır. İlk toplantı, Genel Kurulu izleyen 2(iki) gün içinde, diğer olağan toplantılar, ayda bir yapılır. Şube Başkanı’nın gerekli gördüğü hallerde olağanüstü toplantı yapılabilir. En az üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır. Kararlar mevcudun salt çoğunluğu ile alınır.
Yürütme Kurulu toplantı gündemi, Şube Sekreteri, tarafından hazırlanır. Katılanların salt çoğunluğu ile gerekli eklemeler yapılır. Başkanın yokluğunda Şube Sekreteri Başkanlık eder. Kararlar Şube Karar Defterine yazılır. Kararın altı hazır bulunanlarca imzalanır.
MADDE – 42: Görev ve Yetkileri :
1) Şube Yürütme Kurulu:
- Merkez Yürütme Kurulu, Genel Meclis ve Şube Meclisi kararlarını uygular, sorumluluk kararı verene aittir.
- Merkez Yürütme Kurulu, Genel Meclis ve Şube Meclisi kararlarını uygular.
- Toplu sözleşme ve yasalarla ilgili üye şikâyetlerinde mevzuat ve sözleşmelere uygun çözümler oluşturur.
- Temsilci, izleme komitesi, disiplin heyeti vb. kurulların atamalarında, şube yetkisi dahilinde üye verir, uyuşmazlıkların çözümünde görüş ve düşüncelerini Merkez Yürütme Kuruluna bildirir.
- Merkez Yürütme Kurulu’nun vereceği görevleri yapar.
- Şube Başkanının, belirlenen miktarlardaki harcamalarını inceler ve karara bağlar.
- Şube Genel Kurulunu toplantıya davet eder.
- Üyelik başvurularını inceler, belgeleri, varsa görüş ve düşünceleri ile birlikte 3 gün içinde Merkez Yürütme Kuruluna gönderir.
- Şube Genel Kuruluna sunulacak hesap ve faaliyet raporlarını hazırlar.
- Çalışmalarında Şube Genel Kuruluna karşı sorumludur.
2) Şube Başkanı:
Şube Başkanı şube çalışmalarının yürütülmesinden sorumludur. Şube Yürütme Kurulu toplantısına başkanlık eder.
- Şube adına, Şube Yürütme kurulunun da görüşlerini alarak, tüzük hükümlerine ve sendika ilkelerine aykırı olmamak üzere yetkili olduğu konularda basın açıklaması yapmak.
- Şube kademelerinde tam bir işbirliği içinde çalışmak, düzen ve disiplini sağlamak, sendika ilişkilerinde sendikanın onur ve erdemini korumak.
- Şubenin, şube içindeki kurul ve komisyonların her türlü çalışmalarını kontrol etmek ve incelemek.
- Şubenin haberleşme, yazışma ve hesaplarını incelemek, kontrol etmek, gerektiğinde bizzat yapmak, uygun gördüğü uyarılarda bulunmak.
- Merkez Yürütme Kurulu üyelerinin yürütmekte olduğu işleri yakından izlemek, gerektiğinde bunları incelemek, bilgi almak.
- Şube personelinin disiplinli ve verimli çalışmasını kontrol etmek ve gerekli önlemleri almak.
- Merkez Yürütme Kurulu ile üyelerinin kararlarına uymak.
- Gerekli hallerde şube Yürütme kurulunun sonradan onayını almak ve sarf belgelerini sunmak koşulu ile brüt asgari ücretin yarısı kadar harcama yapmak.
- Çalışmalarından dolayı Şube Yürütme Kurulu ile Merkez Yürütme Kuruluna karşı sorumludur.
3) Şube Sekreteri:
- Şubenin her türlü yazışmalarını idare eder. Bu yazışma ve işlemlerin düzgün yürümesini sağlar.
- Şube personelinin çalışmalarını takip eder.
- Şube Yürütme Kurulu karar defterini hazırlar, düzenler, yazar ve korur.
- Şube Yürütme Kurulu kararlarının yerine getirilmesi için çaba gösterir.
- Mali Sekreterlikle ilgili olanlar hariç, Şube defter, dosya, yazışma ve haberleşmeye ait evrak ve diğer işleri düzenler, yürütür ve kontrol eder.
- Üyelerin hastalık, iş kazası, meslek hastalıkları durumunda sosyal dayanışmanın gerçekleşmesini sağlamak.
- Çalışmalarından dolayı Şube Yürütme Kurulu ile Merkez Yürütme Kuruluna karşı sorumludur.
4) Şube Mali Sekreteri:
- Mali konularla ilgili yazışma ve işlemleri imzalamak,
- Mali konularla ilgili şube evraklarının düzenli tutulmasını ve onaylanmasını sağlamak ve saklamak.
- Sendikanın aidatlarının tahsiline yardımcı olmak.
- Harcamaları sendika şubesi ölçüleri içinde yapmak ve tasarrufunu sağlamak.
- Şubenin mali yönden gelişmesini sağlayacak önlemleri almak, bu gelişmeleri engelleyen hususları Şube Yürütme Kuruluna bildirmek.
- Çalışmalarından dolayı Şube Yürütme Kurulu ile Genel Merkez Yürütme Kuruluna karşı sorumludur.
5) Şube Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri:
- Şube üyelerinin eğitimi için programlar çıkartır. Merkezi eğitim çalışmaları için Genel Merkez Örgütlenme ve Eğitim Sekreterliği ile ortak çalışmalar yürütülür.
- Şube bünyesinde bildiri, yayın yolu ile üyelerin eğitimi için çalışmalar yürütülür.
- Temsilci eğitimi için programlar çıkartıp program dahilinde çalışmalarını yürütür.
- Eğitim komisyonu oluşturarak bu komisyonun çalışmasını koordine eder.
- Çalışanların üye kayıt ve ayrılmalarına ilişkin işlemler yapar. Şube üyelik arşivi oluşturur. Üye envanteri çıkarır. Üyeliğe başvuru ve üyelikten ayrılma bildirimlerini Sendikaya gönderir.
- Şube bünyesinde bildiri, yayın yolu ile üyelerin eğitimi için çalışmalar yürütür.
- Şube bölgesinde hizmet kolunda örgütlenme yapılamayan işyerlerini tespit eder. Örgütlenme çalışmaları için Şube Yürütme Kuruluna önerilerde bulunur.
- İşyeri temsilciliği seçimlerinin zamanında ve eksiksiz yapılması için çalışmalarda bulunur.
- Şube Meclisi ve işyeri meclisinin işlemesi için çalışmalar yapar.
- Örgütlenme komisyonu oluşturarak çalışmalarını koordine eder.
- Çalışmalarından dolayı Şube Yürütme Kurulu ile Genel Merkez Yürütme Kuruluna karşı sorumludur.
6) Şube Hukuk, TİS ve İnsan Hakları Sekreteri
- Üye ve temsilcilerin toplu sözleşme önerilerini alıp Genel Merkeze iletir.
- Üyelerin sorunlarının çözümü ile gerekli hukuki mücadelelerin verilmesi için gerekli işlemleri yapar. Açılan davaları takip eder.
- Çalışma hayatını ilgilendiren yasa, tüzük, yönetmelik, emir vb. materyallerin sendika şubesinde bulunmasını, üyelerin bilgilendirilmesini sağlar.
- Gerek çalışma yaşamında gerekse de ulusal ve uluslararası alanda yaşanan insan hakkı ihlallerini araştırır, takip eder, raporlar hazırlar.
- Yürürlükte bulunan mevzuatın aksayan yönlerinin değiştirilmesi hususunda önerilerde bulunur.
- Gerek çalışma yaşamında gerekse ulusal ve uluslararası alanda yaşanan insan hakkı ihlallerini araştırır, takip eder, raporlar hazırlar.
- Sekretaryası ile ilgili olarak etkin bir arşiv kurar.
- 1 Eylül Dünya Barış Günü, 1 Mayıs İşçi Bayramı vb. diğer özel günlerle ve sendikal etkinliklerle ilgili çalışmalar yapar.
- İnsan hakları ile ilgili tüm örgütlerle irtibat halindedir, işbirliği ve ortak etkinlikler yapılması için çalışmalar yapar.
- Çalışmalarından dolayı Şube Yürütme Kurulu ile Genel Merkez Yürütme Kuruluna karşı sorumludur.
7) Şube Kadın Sekreteri:
- Şube Kadın Sekreterliği kadınlar tarafından yürütülür.
- Şube Kadın Meclisinin toplanma ve işleyişinden sorumludur.
- Ataerkiye ve ataerki temelinde kadın emeği ve bedeni üzerinden geliştirilen neoliberal-muhafazakar-cinsiyetçi politikalara karşı mücadele eder.
- Kadınların özgün ihtiyaçlarını tespit eder, özel ve kamusal alanda var olan cinsiyetçi politika ve uygulamaları saptayarak çözüm önerileri geliştirir. Cinsiyet eşitliğine yönelik politikalar geliştirerek bunları sendikal politikaların bir parçası haline getirmek için özgün bir çalışma yürütür.
- Sendikanın kadın mücadelesi ile ilgili olarak diğer örgüt ve kurumların kadın komisyonları/kurulları, kadın çalışma grupları veya bağımsız kadın örgütleri ile ilişkiler kurarak MYK kararları doğrultusunda kadın mücadelesinin bütünlüklü ve koordinasyon içinde yürütülmesi için çaba gösterir, kadın mücadelesini ortaklaştırmak için oluşturulan platformlara katılma konusunda çalışma yürütür.
8) Şube Basın Yayın ve Dış İlişkiler Sekreteri:
- Şube kitaplığı, basın yayın ve diğer etkinliklerle ilgili arşiv oluşturulur.
- Sendikadan gelen bildiri, bülten ve dergilerin temsilciler vasıtası ile üyelere ulaştırılmasını sağlar.
- Şubenin yerel oluşum ya da platformlarla ilişkilerini takip eder ve sağlıklı bir iletişim kurar.
- Diğer kitle örgütleri ile ilişkileri koordine eder.
- Çalışmalarından dolayı Şube Yürütme Kurulu ile Genel Merkez Yürütme Kuruluna karşı sorumludur.
ONDÖRDÜNCÜ BÖLÜM
ŞUBE DENETLEME KURULU
MADDE – 43: Oluşumu, Toplantı Zamanı, Toplantı Karar Sayısı, Çalışma Yöntemi:
Şube Genel Kurulu’ndan seçilen üç üyeden oluşur. Bununla birlikte üç de yedek üye seçilir. Kendi arasında Başkan ve Yazman seçerek çalışır. Dört ayda bir olağan denetim görevini yapar. Yürütme Kurulunun talebi ile her zaman toplanabilir. Toplantı en az iki üyenin katılımı ile gerçekleşir, iki oy ile karar alınır. Şubenin idari ve mali hesaplarını inceler, karar ve işlemlerini kontrol eder, incelenen evraklarda en az iki üyenin imzası olur. Evraklar Şube dışına çıkartılmaz.
MADDE – 44: Görev ve Yetkileri:
- Gelir ve giderlerin evraklara dayandırılıp dayandırılmadığını, gelir ve gider defterinin düzenli işlenip işlenmediğini inceler.
- Gelir ve giderlerin ilgili mevzuata ve kararlara uygun olarak yapılıp yapılmadığını inceler.
- İlgili defterlerin mevzuata uygun tutulup tutulmadığını inceler.
- Her türlü bilgiyi Şubede görevli herkesten alır.
ONBEŞİNCİ BÖLÜM
ŞUBE DİSİPLİN KURULU
MADDE – 45: Oluşumu, Görev ve Yetkileri:
Şube Genel Kurulu tarafından delegeler arasında gizli oy açık sayımla 5 asil, 5 yedek üye tarafından oluşur. Çalışmalarında Merkez Disiplin Kurulu’nun hükümleri aynen uygulanır. Sendika’nın tüzüğüne, amaç ve ilkelerine aykırı hareket ettiği ileri sürülen sendika üyeleri hakkında gerekli soruşturmayı yapar. Bu konuda hazırlayacağı raporu Sendika Merkez Yürütme Kurulu’na gönderilmek üzere Şube Başkanı’na verir.
ONALTINCI BÖLÜM
İŞYERİ DELEGE VE TEMSİLCİLERİ VE ŞUBE MECLİSİ
MADDE – 46: İl ve İlçe temsilcilikleri
İhtiyaç olan yerlerde il veya ilçe temsilcilikleri Genel Meclis kararı ile Merkez Yürütme Kurulu tarafından kurulabilir.
Temsilciliklerin oluşumu, görev ve yetkileri Merkez Genel Meclis kurulunca hazırlanan bir yönetmelikle düzenlenir.
Madde – 47: Şube Meclisinin Görev ve Yetkileri
- Şube Meclisi, Şubenin üyesi olan bütün ulaştırma emekçilerinin meclisi niteliğindedir.
- Şubenin iki genel kurulu arasındaki en yetkili organı olup, Şube Yürütme Kurulu’nun uygulaması amacıyla kararlar alır.
- Şubeye ait dönemsel programları, genel sendikal meseleleri ve işyeri sorunları ile ilgili programları tartışır, şube yürütme kurulunun uygulamasına yönelik kararlar alır.
- Şubenin genel merkez ve şube genel kurullarında alınan kararlar, Sendika Merkez Genel Meclisi kararları ile MYK kararları doğrultusunda faaliyetler sürdürmesi için gerekli planlamanın yapılması, Şube yürütme kurulunun söz konusu bu planlama ve kararlar doğrultusunda faaliyet sürdürmesinin denetlenmesi görevlerini yürütür.
- Sendikanın toplam üye sayısı ve şube üye sayısına bağlı olarak Sendika Genel Meclisi toplantısından en geç 7 gün önce, bu tüzüğün 30. Maddesinde belirtilen usullere göre belirlenen sayıda, Sendika Merkez Genel Meclisine Şube adına katılacak doğal üyeler dışındaki diğer üyelerini seçer. Seçim sonuçları toplantı kararları ile birlikte tutanak altına alınıp Sendikaya bildirilir.
- Şube Meclisi toplantısı Yürütme, Denetleme, Disiplin Kurulları toplam sayısı olan 15 üyeden az sayı ile toplanamaz. Toplantı sonuç bildirgesi katılım listesi ile Genel meclise taşınır. Toplanma sayısı yeter sayının altında olan şubeler mecliste oy kullanamaz, öneri sunar.
- A) Şube Meclisinin Oluşumu
Şube Yürütme, Denetleme ve Disiplin Kurullarının asil üyeleri, bağlı İl Temsilcilik yönetimleri ile Şubeye bağlı işyerlerinden seçilen temsilcilerden oluşur. Tüm üyelerin katılım ve oy hakkı vardır.
- B) Şube Meclisi Toplantı Zamanı
İlk toplantısını Şube Genel Kurulundan sonraki 30 gün içerisinde Şube Yürütme Kurulunun çağrısı ile yapar. Diğer olağan toplantılar 4 ayda bir yapılır.
Şube Yürütme Kurulunun gerekli gördüğü her zaman yapacağı davet üzerine olağanüstü toplantı yapabilir. Tarih ve yer Şube Yürütme Kurulunca belirlenir.
- C) Şube Meclisi Toplantı Usulü ve Karar Yeter Sayısı
- Şube Meclis toplantısı gündemi Şube Yürütme Kurulunca hazırlanarak, en geç bir hafta önceden ilgililere yazılı olarak bildirir. Katılanların salt çoğunluğu ile gündeme eklemeler yapılabilir.
- Şube Meclisini yönetmek 1 Şube Yürütme Kurulu üyesi toplantıya başkanlık eder. Ayrıca Şube Meclisi üyeleri arasından iki yazman üye seçilir.
- Toplantı, Şube Sekreterinin yapacağı yoklamadan sonra başlar. Toplantı başkanının gündemi okumasından sonra görüşmelere geçirilir.
- Kararlar açık oylama ile ve katılanların salt çoğunluğu ile alınır.
- Her üyenin tek oy hakkı vardır. Oyların eşitliği durumunda toplantı başkanının katıldığı öneri karara dönüşür. Genel Meclise muhalefet şerhleri de iletilir.
- Alınan kararlar toplantıya katılan üyeler tarafından imzalanarak tutanak haline getirilir.
- D) Şube Meclisinde Sendika Merkez Genel Meclisi üyeliği için yapılacak seçimlerin esasları:
Her bir Sendika Merkez Genel Meclisi toplantısı öncesinde, şube adına toplantıya katılacak doğal üyeler dışındaki, bu yönetmeliğin 5. maddesi “e” fıkrasında belirtilen usullere göre belirlenen sayıda üye için seçim yapılır.
Şube üyesi olan ve üyelik aidatı ödeyen herkes Sendika Merkez Genel Meclisi üyeliği için aday olabilir. Ve Merkez Genel Meclis üyeliği seçiminde oy kullanır.
Seçimler, ilgili Sendika Merkez Genel Meclis toplantısına ilişkin merkez yürütme kurulunun çağrısını takiben en geç toplantı tarihinden 15 gün önce gerçekleştirilir.
İlgili seçim sonuçları Şube Meclisi divanı tarafından tutanak altına alınıp, şube Yürütme kurulunun üst yazısıyla en geç ilgili Sendika Merkez Genel Meclisi toplantısından 7 gün önce Toplantı kararları ile birlikte Genel Merkeze bildirilir.
Sendikamızın, kadınların sendikalarda daha fazla temsil edilmesine yönelik pozitif ayrımcılık uygulanması ilkesi doğrultusunda Şube Meclisinde gerçekleştirilen söz konusu bu seçimlerde en az bir kadının seçilmesine dikkat edilir.
Şube adına Sendika Merkez Genel Meclisi üyeliğine şube meclisinde seçilen kişilerin üyeliği, bir sonraki Sendika Merkez Genel Meclisine kadar geçerlidir.
MADDE – 48: Şube Kadın Meclisinin Tanım, Toplanma, Karar, Görev ve Çalışma Esasları
Şube Kadın Sekreterliği kolaylaştırıcılığında Şube ve Temsilcilik kadın yürütme kurullarının asıl üyeleriyle birlikte Şubeye bağlı bütün kadın üyelerinden oluşur.
Şube Kadın Meclisi
- Ayda 1 kez toplanır. İlkesel olarak ortaklaşma ve ikna yöntemi esastır.
- Şubenin dönemsel BTS toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın politikalarını ve programlarını belirler, Şube Meclisi ve Şube Yürütme Kuruluna sunar, uygulanması için çaba gösterir.
- Merkez Kadın Meclisi tarafından oluşturularak Genel Meclise ve Yürütme Kuruluna sunulan politikaları hayata geçirir.
- Kadın üyelerin ve kadın emekçilerin yaşadığı ortak sorunlara çözüm üretilmesi için çaba gösterir.
- Kadın politika ve programlarına ilişkin önerilerini Merkez Kadın Meclisine sunar.
- İhtiyaç duyduğu çalışma birimlerini (Kadın emeği, LGBTİ+, basın yayın vb) oluşturur.
MADDE – 49: İşyeri Temsilci ve Baş temsilcilerin Görev ve Yetkileri, Temsilcilerin Belirlenmesi:
Temsilciler, 4688 sayılı kanunda öngörülen nispette, o işyerinde bulunan üyeler tarafından yapılan seçimle belirlenir.
Temsilci seçilebilmek için o işyerinde çalışıyor olmak yeterlidir. Görevlerini yerine getirmeyen, sendika tüzüğüne ve sendikanın yetkili organlarının kararlarına uymayan temsilciler o işyerinde çalışan üyelerin yarıdan fazlasının yazılı isteği ve Şube Disiplin Kurulunun aynı doğrultudaki raporu üzerine Şube Yürütme Kurulunca görevden alınır.
Temsilciler işyeri sorunlarının tespiti ve imkanı dahilinde çözümüne çalışır. Şube meclisi gündemlerinin işyerlerinde tartışılmasını sağlar ve görüşleri yazılı hale getirir, farklı görüşler varsa bunlar mutlak suretle yazılı metinde belirtilir. Toplu sözleşme uygulamasını izler. Sendikal bilgileri işyerinde bulunan üyelere aktarır. Şube meclisi kararlarını işyerinde uygular ve Şube Yürütme Kurulu tarafından kendisine verilen diğer sendikal görevleri yapar.
ONYEDİNCİ BÖLÜM
ORTAK HÜKÜMLER
MADDE – 50: Birleşmeyecek Görevler:
Merkez Genel Kurulu dışındaki zorunlu organlara seçilenler, bu organlardaki görevleri devam ederken başka bir göreve seçilmeleri durumunda eski görevleri, karar almaya gerek kalmaksızın seçildikleri andan itibaren kendiliğinden sona erer. Yürütme Kurulu, seçimden sonraki yapılacak ilk toplantıda boşalan üyelik için yedek üyeyi göreve çağırır.
ONSEKİZİNCİ BÖLÜM
MALİ HÜKÜMLER
MADDE – 51: Üyelik Aidatı:
Sendika üyelik aidatı, üyelerin aylık brüt ücretinin binde altısıdır (% 06). Belirlenen bu aidat tutarı, 15.derecenin 1.kademesinden aylık alan devlet memurunun damga vergisine tabi brüt gelirleri toplamının binde beşinden az, otuzda birinden fazla olamaz.
MADDE – 52: Sendikanın Geliri:
- Üyelik Aidatları,
- Yasal faaliyetlerden sağlayacağı gelirler,
- Mal varlığının devir, temlik ve satışından doğan gelirler,
- Kanunun olanak verdiği bağışlar ve diğer gelirler.
- Üye Uluslararası kuruluşlardan yapılan bağışlar.
MADDE – 53: Sendikanın Giderleri:
- Sendikal faaliyetleri yürütmek için yapılan harcamalar.
- Üye olunan kuruluşlara ödenen aidatlar.
- Toplu sözleşmelerle ilgili masraflar.
- Basın-yayın dâhil, eğitim masrafları. (gelirlerin en az %10’u eğitim için kullanılır)
- Aylıksız yöneticilere ödenecek maaş ve emekli kesenekleri ve karşılıkları.
- Genel Merkez ve Şubelerde çalışan personele ödenecek maaş ve SGK kesenekleri.
- Yasalarca ödenmesi gereken diğer vergi, resim ve harçlar.
Sendikanın amaç ve ana tüzükten doğan sair masraflar. Sendika amaç ve faaliyetleri dışında harcama yapamaz, bağışta bulunamaz. Borç veremez, envantere ve demirbaşa kaydedilen malzeme için harcamayı gider olarak gösteremez, bu konuda işlem yapamaz.
Sendika merkez ve şube organlarında görevli olan kişilerin, sendikal faaliyet kapsamı harici veya herhangi bir görevlendirme olmadan yapacakları harcamalar, kişisel harcama sayılır. Bu harcamalar sendika gideri sayılmaz, sendika bütçesinden karşılanmaz.
MADDE – 54: Bütçe:
Genel Bütçe: Merkez Yürütme Kurulu’nca bir Genel Kurul dönemi için hazırlanır. Merkez Genel Kurulu’nun onayı ile yürürlüğe girer. Bütçe her takvim yılı için ayrı ayrı hazırlanır, hesap dönemi takvim yılıdır.
MADDE – 55: Yasak Faaliyetler:
Sendikalar Anayasa, Yasa ve diğer mevzuatlara aykırı hareket edemezler.
MADDE – 56: Şube Harcamaları:
Şubeler her türlü harcamalarını, Sendika Mali Yönetmelik hükümleri dahilinde yaparlar.
MADDE – 57: Fonlar:
Sendika, sendika gelirlerinin % 10’unu Eğitim Fonuna ayırır. Bu fonun kullanım esasları çıkarılacak bir yönetmelik dahilinde olur.
MADDE – 58: Mali Hükümler ve Yetki Belirlenmesi:
Sendika gelirlerini Yürütme Kurulu tarafından belirlenecek bankalara yatırır. Kasasında zorunlu gider olarak en çok brüt asgari ücretin üç katı kadar para bulundurabilir.
Sendika, amaç ve görevlerinin gerektirdiği taşınır ve taşınmaz mal iktisap edebilir. Bir Genel Kurul döneminde Mal iktisabında kullanılmak üzere tahmini bütçeye ödenek konulması şarttır. Konulan bu ödeneğin harcanmasına Genel Kurulun yetki vermesi üzerine Merkez Yürütme Kurulu yetkilidir. Satın alınan demirbaş eşyanın satış ve terkinine Merkez Yürütme Kurulu yetkilidir. Ancak, satılan veya terkin edilen demirbaş eşya hakkında Merkez Yürütme Kurulunun karar almasını gerektiren bilgi ve belgelerin satış ve terkin kararı ile birlikte Merkez Genel Kurulunun bilgisine sunulması zorunludur. Sendikanın her tür giderinin yapılmasına ilişkin evrak ve ödeme belgelerini Genel Mali Sekreterin yanı sıra Merkez Yürütme Kurulunca belirlenecek yetkililerden birinin imza atması zorunludur. Genel Mali Sekreterin yokluğunda Merkez Yürütme Kurulu kararı ile vekil tayin edilen üye Genel Mali Sekreterin görevlerini yerine getirir. Yolluklar, harcırahlar ve maaşlar ile diğer görevlilere ödenecek huzur hakkı ve yolluklar Olağan Genel Kurul’ da 3 (üç) yıllığına belirlenir.
MADDE – 59: Sendikada tutulacak defter, dosya ve kayıtlar:
- Üye kayıt fişleri ve defteri ile çıkış bildirimi.
- Zorunlu kurulların kararlarının numara ve tarih sırası ile yazılmasına yarar karar defterleri.
- Gelen ve giden evrak ile zimmet defteri.
- 4688 sayılı Yasa ve bu yasa uyarınca çıkarılan yönetmelikte belirtilen tutulması zorunlu olan defter ve belgeler.
MADDE – 60: Mal Bildirimi:
Sendika Yürütme Kurulu’na seçilenler 3 ay içinde mal bildirimini yasalara uygun olarak sendikaya vermek zorundadır. Yedek üye göreve gelince bildirimde bulunur.
MADDE – 61: Demirbaşların Satış ve Terkini:
Sendika demirbaşlarının alım-satım ve terkini, Merkez Yürütme Kurulu tarafından oluşturulan ve en az üç kişiden oluşan bir komisyon marifetiyle kapalı teklif veya pazarlık usullerinden birisi ile yapar.
ONDOKUZUNCU BÖLÜM
ÜCRETLİ YÖNETİCİLER
MADDE – 62: Ücretli Çalışacak Yöneticiler:
Genel Kurulda ücretli çalışması kararı alınan Merkez Yürütme Kurulu üyeleri ve Şube Yürütme Kurulunun bir üyesi bütün mesailerini sendika çalışmaları için harcayarak ücretli olarak çalışırlar.
Genel Kurulda ücretli çalışması kararı alınan Merkez Yürütme Kurulu üyeleri ve Şube Yürütme Kurulunda ücretli çalışacak bir kişinin kesenekleri ve karşılıkları her ay sendikaca yatırılır.
Bunlara ödenecek maaşların azami sınırı hizmet kolunda en yüksek dereceden maaş alan üyenin aldığı maaşı geçemez. Ancak, kurumda çalışırlarken aldığı maaştan az maaş ödenemez.
MADDE – 63: Yönetici ve Görevlilerin Ücret, Tazminat ve Sosyal Hakları:
Her türlü haklar Merkez Genel Kurulu’nda belirlenir.
MADDE- 64: Personel, Uzman ve Danışmanlar:
Genel Merkez ve Şubelerde, personel, uzman ve danışman çalıştırma kararını ve bunlara verilecek hakları Merkez Yürütme Kurulu belirler.
YİRMİNCİ BÖLÜM
DİSİPLİN HÜKÜMLERİ
MADDE – 65: Disiplin Cezaları ve Bu Cezalara İtiraz:
Cezalar; uyarı, kınama, üyelikten veya görevden geçici olarak uzaklaştırma ve üyelikten çıkarma şeklinde uygulanır. Üyelikten çıkarılma cezasını Merkez Genel Kurulu verebilir. Diğer cezaları vermeye Disiplin Kurulları yetkili ve görevlidir. Merkez Disiplin Kurulu kararlarına karşı Merkez Genel Kurulu’na, Şube Disiplin Kurulu kararına karşı da Merkez Disiplin Kurulu’na itirazda bulunulabilir.
YİRMİBİRİNCİ BÖLÜM
ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER
MADDE – 66: Kurullara Devam ve Yedeklerin Daveti:
Zorunlu kurul üyeleri toplantılara muntazam katılmak zorundadır. Geçerli mazeretleri olmadan arka arkaya 3 kez toplantıya katılmayan üyenin üyeliği hakkında karar almaya gerek kalmaksızın Kendiliğinden düşer. Yapılacak ilk toplantıda kurul, boşalan üyelik için yedek üyeyi göreve çağırır.
MADDE – 67: Tebliğ ve Tebellüğ:
Her türlü tebliğ ve tebellüğe tüzel kişilik olan Sendika Genel Merkezi yetkilidir. Şubeler ancak kendi faaliyet alanlarında tebliğ ve tebellüğe yetkilidir.
MADDE – 68: Yönetmelikler:
Merkez Yürütme Kurulu iç işleyişin düzenli bir şekilde seyretmesi amacıyla yasalara aykırı olmamak kaydıyla, çeşitli konularda yönetmelik çıkarabilir.
MADDE – 69: Tüzük Değişikliği ve Sendikanın Feshi İçin Toplantı ve Karar Yeter Sayısı:
Sendika tüzüğünün değiştirilmesinde ve sendikanın feshinde karar almaya yetkili organ sendika Merkez Genel Kuruludur.
Tüzük Değişikliği ve Sendikanın feshi hallerinde Sendikanın Merkez Genel Kurulu, delege tam sayısının salt çoğunluğunun katılımı ile toplanır ve delege sayısının salt çoğunluğu ile karar alır.
Madde – 70: Temsilcilerin Seçilmesi, Nitelikleri ve Görevden Alınmaları:
Toplu sözleşmelere katılmak üzere; Kurum İdari Kurul Temsilcileri, Genel Meclis’in kararları doğrultusunda Merkez Yürütme Kurulunca belirlenir. Bu Kurula seçilmek için üye olmak yeterlidir. Bunların nitelik ve görevden alınma usulleri ve çalışma esasları Merkez Yürütme Kurulunun hazırlayacağı bir yönetmelikle belirlenir.
MADDE – 71: Adli Takibe Uğrama:
Sendika ve şube yöneticilerinin sendika faaliyetleri nedeni ile adli takibe uğraması veya mahkum edilmesi durumunda Yürütme Kurulunca derhal tedbirler kararı alınır. Sendika Yürütme Kurulu’nun adli takibe, kararı etkileyecek kadar üyesi uğrarsa bu durumda Denetleme Kurulu gerekli tedbirleri derhal alır.
MADDE – 72 Fesih, İnfisah ve Kapatma Hallerinde Sendika Mallarının Devri
Sendikanın feshi ve infisahı halinde para ve mal varlığı, üyesi bulunduğu Konfederasyona, bir başka sendika ile birleşmesi halinde birleşilen sendikaya geçer.
Sendika mahkeme kararıyla kapatılırsa, tasfiye neticesinde kalacak paralar ve mallar Hazineye devredilir.
Madde 73 : Sendikanın Kurucuları:
(Kurucular Listesi)
Orhan Altuğ / Makinist | Petrol-İş Mah. Susuz KuySok. No. 6/3 Kartal-İSTANBUL |
Süleyman Eryılmaz / Kondüktör | Üsküdar Cad. Mine Sok. Blok B-3 D.19 Kartal-İSTANBUL |
Ali İhsan Kapıkıran/Bil. Programcısı | Ereğli Mah. Mansura Sok. No. 29/6 Şehremini – İSTANBUL |
Mithat Ercan / Makinist | İstasyon Mh. 1415 Sk. No.14 Gebze – KOCAELİ |
Hasan Özkan / Yol Bekçisi | Barboros Mah. Veysi Sok. No. 59 Üsküdar – İSTANBUL |
Haydar İçar / Kondüktör | 500 Bloklar 67. Blok D.9 Üsküdar – İSTANBUL |
Ali Atmaca / Tren Şefi | Ulus Mah. 2126 Sok. No. 10 Gebze – KOCAELİ |
Mehmet Ocak / Makascı | Mustafa Kemal Mah. 3037 Sk. No.10 Ümraniye-İSTANBUL |
Nuran Engin / Teknisyen | Bağdat Cad. Plajyolu Sok. No. 2/22 Maltepe – İSTANBUL |
Ali Seven / Gişe Memuru | Hasan Paşa Mh. NanifBey Sok. No. 10 Kadıköy – İSTANBUL |
Emrullah Demircan / Makinist | Emek Mh. Karaahmet Sk. No.8 Çengelköy -İSTANBUL |
Şeref Bolat / Makinist | Yeni Mh. S.Paşa Cad. Ekim Sk. No. 12 Pendik – İSTANBUL |
Kemal Deniz / Makinist | Sırasöğütler Mah. Ertuğrul Gazi cad. 1614 sok. No.19 Gebze – KOCAELİ |
Cengiz Fenerci / Vagon Teknisyeni | Hacı Bakkal Sok. No. 47/6 Üsküdar-İSTANBUL |
Muharrem Özbalçık / Kondüktör | Battal Gazi Mah. Ergenekon Sk. 18/22 Darıca – KOCAELİ |
Aslan Korkmaz / Mühendis | Petrol -İş Mah. Emek Deniz Apt. No. 3/3 Kartal-İSTANBUL |
Durmuş Akgül / Makinist | Esenyalı Mah. Cumhuriyet Cad. Kavucuk Sok. No.4 Pendik-İSTANBUL |
Reşat Kepe / Makinist | Dumlupınar Mah. Bahtlı Sok. No. 96/2 Kadıköy-İSTANBUL |
Kemalettin Kızıltepe / Makinist | Soğanlık Gümüşpınar Mah. Lale Sok. D/Blok D. 4 Kartal-İSTANBUL |
Mahmut Alçınkaya / Ateşçi | Karlıtepe Mah. Cengiz Topel Cad. No. Kartal-İSTANBUL |
Hayrettin Sarı / Kondüktör | Hürriyet Mah. Palandöken Sok. No. 11 Esenyalı/Pendik İSTANBUL |
Tuncay Oktar / Hareket Memuru | Kaynarca Mah. Kaptan Sok.No. 7 Pendik-İSTANBUL |
Akif Güztoklusu / Gardöfren | Mandıra Cad. No. 134/1 Kadıköy-İSTANBUL |
Fikri İçar / Kondüktör | Esenyalı Mah. Hürriyet cd. Kaynakca Sok. No. 15 Pendik-İSTANBUL |
Vedat Akbayer / Makinist | Yakamoz Sok. Eczacıbaşı Sitesi A/3 BI. D. 16 Kartal-İSTANBUL |
Ahmet Özev / Mühendis | Karayolları Cad. Dikmen No. 1 Küçükyalı-İSTANBUL |
Nejat Okay / Kondüktör | İhsaniye Mah. Ethem Paşa Sok. No.2/3 Üsküdar-İSTANBUL |
Hıdır Civan / Vagon Teknisyeni | Esentepe Mah. Aslan Dağı Sok. No. 18 Kartal-İSTANBUL |
Seyfi Ali Özçamur / Makinist | İstasyon Mah. Plevne Cad. 1418 Sok. No. 32 Gebze-İZMİT |
Ömer Sarsılmaz / Gişe Memuru | Ünalan Mah. Çiğdem Sok.No. 11/2 Üsküdar-İSTANBUL |
2-3-Aralık 2023 tarihinde yapılan Sendikamız 10.Olağan Genel Kurulunda yapılan tüzük değişiklikleri ile güncellenmiş hali.