Çorlu Tren Katliamı davasının 11’inci duruşmasını ve verilen tutuklama kararını değerlendiren Mısra Öz, “Bu karar bir zafer değil ama adalet için bize bir umut oldu” derken, BTS Genel Sekreteri Özdemir ise “Karar olumlu ancak asıl sorumlu TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın da gereken cezayı almalıdır” dedi.
Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 7’si çocuk 25 kişinin yaşamını yitirdiği ve 312 yolcunun da yaralandığı tren faciasına ilişkin açılan davanın dün 11’inci duruşması görüldü.
Davada, TCDD’de görevli 4 çalışanı tutuksuz yargılanırken 6 TCDD çalışanı ve 3 mühendis hakkında da ek iddianame düzenlenmesiyle birlikte sanık sayısı 13’e yükseldi.
Duruşmada, TCDD 1. Bölge Demiryolu Bakım Müdürü Mümin Karasu’nun ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet’ suçundan ‘tutuklanmak üzere yakalama emri çıkartılması’na karar verildi.
Mahkeme salonuna dönüştürülen Çorlu Halk Eğitim Merkezi’nde görülen davanın bir sonraki duruşması ise 11 Ocak 2023’e ertelendi.
Tren katliamında 9 yaşındaki oğlu Oğuz Arda’yı kaybeden Çorlu ailelerinden Mısra Öz ile Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Sekreteri İsmail Özdemir kararı Gazete Karınca için değerlendirdi.
BTS: Kazanın asıl sorumlusu TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın’dır
BTS Genel Sekreteri İsmail Özdemir, sanık TCDD 1. Bölge Demiryolu Bakım Müdürü Mümin Karasu’nun tutuklanma kararını olumlu bulduklarını ancak kazanın asıl sorumlularının dönemin Genel Müdürü Apaydın ve ilgili daire yöneticileri olduğuna dikkat çekti:
Bu karar çok olumlu ancak sorumlulukları bulunan tüm üst yöneticiler kovuşturmaya dahil edilmelidir. Çünkü kazanın meydana geldiği bölgedeki hat kesiminde hattın zafiyeti içerisinde olduğu tehlikeli ve riskli olduğu kısa zamanda bu zafiyetli durumun giderilmesi gerektiği kurum içi yazışmalarda mevcuttur. TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın bu durumdan haberdardır. Kazanın yaşanma ihtimaline TCDD Genel Müdürlüğü gerekli hassasiyeti göstermemiştir. Kazanın asıl sorumluları dönemin Genel Müdürü Apaydın ve ilgili daire yöneticileridir. Onlar da gereken cezayı almalı.
“4 yıllık mücadelemizin sonunda ilk kazanımımız. Bu karar bir zafer değil ama zafer için, adalet için bize bir umut oldu” diyen Mısra Öz, “Dava yeni başlıyor çünkü 9 yeni sanık davaya eklendi. Bu kişiler zaten davanın en başından beri çoktan ifadelerinin alınmış olması gereken isimlerdi. Bu isimler bizi gerçek sorumlulara götürecek ifadeyi verecek olanlar” bilgisini paylaştı.
‘Canın seven TCDD’ye güvenip trene binmesin’
Öte yandan Öz, 16 saat süren duruşmada ortaya çıkan ifadeler sonucunda çağrıda bulunarak, “Canını seven, ailesini seven hiç kimse TCDD’ye güvenip trene binmesin. Çünkü sadece Çorlu değil Türkiye’nin her yerinde çok ciddi liyakatsizlikle yönetilen bu kurumun ciddi ihmalleri var. dedi.
‘4 yıldır verdiğimiz mücadele sonucunda tanık Karasu sanık oldu’
Dün duruşmaya ilk kez sanık olarak katılan 9 kişiden 6’sının ifadeleriyle aslında yıllardır adını haykırdıkları gerçek sorumluların arasında olan davanın kilit ismi Mümin Karasu hakkında tutuklama kararının çıktığının altını çizen Öz, “4 yıldır vermiş olduğumuz mücadele sonucunda bir kişinin tutuklu yargılanma kararı bizler için çok önemli. Çünkü daha önce kendisi bu davaya tanık sıfatıyla dahil olmuştu. Şu anda Karasu sanık sıfatında ve hakkında da tutuklama kararı çıktı. Karar adalet adına her birimize umut oldu” dedi.
‘TCDD Genel Müdürü Apaydın ve yardımcısı gereken cezayı almalı’
“TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın, TCDD Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Ali İhsan Uygun ve sırasıyla altındaki yöneticiler ve daire başkanları da gereken cezayı almalı” diyen Öz şöyle devam etti:
Bu isimlere iddianamede ifadeleri dahi alınmadan haklarında takipsizlik kararı verilmişti. Biz bu takipsizlik kararına da itiraz ettik. Gerçek sorumlular yargı karşısına çıkmadan bizim içimiz rahat etmeyecek ve bizler mücadelemize aynı şekilde devam edeceğiz. Bu kazandığımız zafer değil, zafer için bize bir umut.
‘Pamukova’da sorumlulara gerekli cezalar verilseydi… ”
2004 yılında 40 kişinin hayatını kaybettiği Pamukova tren kazasında Anayasa Mahkemesi’nin bugün bireysel başvuruda, yaşam hakkının maddi ve usul yönünden ihlal edildiğine yönelik verdiği karara da değinen Öz, “18 yıl sonra bu karar verildi. Geç gelen adalet, adalet değildir. Çünkü Pamukova tren kazasında sorumlulara zamanında gerekli cezalar verilmiş olsaydı bugün biz Çorlu’yu yaşamayacaktık. Bugün evladım, evlatlarımız yanımızda olacaktı” dedi.
‘Başka canlar yanmasın’
Çorlu ailelerinin en büyük mücadele etme nedenlerinden birinin bir daha bu kazaların yaşanmaması için olduğunu vurgulayan Öz, “Anayasa Mahkemesi’nden 10 yılı aşkın süre sonra çıkan bir kararla değil, hali hazırda devam eden davada verilen bir mücadelede doğru karar çıksın ki başka canlar yanmasın.
‘Çorlu ailelerinin mücadelesi sahiplenilmeseydi çoktan bu dava kapatılırdı’
4 yıl sonra ilk defa verilen tutuklama kararı nedeniyle az da olsa rahatladığını söyleyen Öz, şunları kaydetti:
Bize yapılan reva değil, çok çile çektik ancak boşuna çekilmedi bu çile. Bu karar hepimize inanç verdi, güç verdi. Bu karar sadece bize değil herkese umut olmalı. Herkes bu davayı sahiplenmeli ve üzerine gitmeli. Bu karar sadece Çorlu ailelerinin mücadelesi ile değil aynı zamanda avukatlarla, destek verenler halkla ve sesimize ses olan basın emekçilerinin sayesinde verildi. Eğer bu mücadele böylesine sahiplenilmeseydi Pamukova tren kazası gibi çoktan kapatılırdı.
GAZETE KARINCA
Esra Tokat – Ankara
6 Ekim 2022 Perşembe