Demiryollarının serbestleştirmesi adı altındaki yasanın uygulanmasıyla ortaya çıkacak olumsuzlukları değerlendirmek ve çalışanlarımızın hak ve çıkarlarını korumak amacıyla çalışma yürütmek üzere bugün (09 Ocak 2013 Perşembe) saat 14.00’de demiryollarında örgütlü kimi Sendika ve Derneklerin katılımıyla Sendikamız Genel Merkezinde bir toplantı yapıldı.
Bilindiği gibi geçtiğimiz yıl Nisan ayında demiryollarının serbestleştirmesi adı altında TCDD’nin özelleştirilmesi ve tasfiyesine imkan sağlayacak yasal düzenlemeler yapılmış, Sendika ve Derneklerimizin örgütlü olduğu demiryolu alanında özelleştirme ve kamunun tasfiyesi yönünde adımlar atılmıştı.
İlgili düzenlemelerin yasalaşması öncesinde tasarıya karşı içerisinde Sendikamızın da olduğu TCDD’de örgütlü Sendika ve Dernekler tarafından oluşturulmuş olan Demiryolu Platformu ile bir araya gelerek ortak bir karşı duruş oluşturma çabası gösterilmişti.
Yasa ile birlikte kurumun ikiye ayrılarak Mayıs ayı başına kadar oluşturulacak kuruluşların kuruluş işlemleri yapılarak hayata geçirilecektir. Kurumlarda norm kadro tespitleri yapılırken birçok işyerinin kapatılacağı, birçok işin hizmet alımı yöntemiyle yaptırılacağı, bu süreçte ayrıca çalışanların rızası alınmaksızın optimizasyon adı altında unvan birleştirmeleri ve işyeri değiştirmeleri yapılacağı çalışmaları sürdürülmektedir.
Çalışanların kendi unvanları ile bulundukları yerlerde işyerlerinin kapatılması halinde kendilerine yapılacak işlemin ne olacağının kaygısını taşımaktadır. Bu kaygılar üzerinden yasa çıkmadan önce “kimseye bir şey olmayacak” söylemlerinin personele ifade edilmesine rağmen gelinen noktada rızası alınmaksızın optimizasyon adı altında pek çok personelin işyerinin değiştirildiği görülmüştür.
Kurum ikiye ayrıldıktan sonra çalışanların hangi statüde çalışacağı belirsizdir. Unvan birleştirme çalışmalarıyla esnek ve kuralsız çalıştırmanın koşulları oluşturulmaktadır.
Tüm bu olumsuzluklara çalışanlar adına taraf olmak ve onların geleceğinin belirlenmesi noktasında söz sahibi olmak için kurumda örgütlü bulunan tüm sendika ve derneklere çağrı yapılmış, bu çağrı üzerine yapılan toplantıya Türk Ulaşım Sen, DEKAD, DEMMAGAD, DEMOK, DETEVAD, YOL-DER katılmışlardır.
Toplantıda özellikle önümüzdeki süreçte çalışanlar rızası dışında işyeri ve görev yeri değiştirme yapılamayacağının vurgulanması gerektiği belirlenmiştir. Bu çerçevede yapılabileceklerin toplantıya katılanların yönetim kurullarında görüşüldükten sonra ikinci bir toplantının yapılmasına, toplantıya katılmayan Sendika ve Derneklere durumun aktarılmasına karar verilmiştir.