Sendikamız Genel Başkanı ve MYK üyeleri ile Şube Başkanları tarafından 01.09.2016 tarihinde TCDD Genel Müdürü İsa APAYDIN ile görüşme gerçekleştirildi. Görüşmede aşağıdaki konular yazılı olarak sunulurken ayrıca birçok sorun sözlü olarak aktarılmıştır.
Sendikamız tarafından 27/28 Ağustos tarihlerinde Adana’da toplanan Genel Meclisi toplantımızda belirlenerek 01.09.2016 tarihinde TCDD Genel Müdürü Sayın İsa APAYDIN ile yapılan görüşmeye sunulan TCDD İşyeri ve Personel Sorunları aşağıdadır;
1-Lİyakatsız atamalar:
Kurumda yapılan atam ve tayinlerle ilgili geçmişten bugüne Sendikamız ve çalışanlar üzerinde bir rahatsızlık oluşmuş ve bu rahatsızlık her geçen gün daha da derinleşmekte ve yaygınlaşmaktadır. b Bunun temel sebeplerinde bir tanesi liyakatsız atama ve tayinler, diğer bir sebep ise Memur Sen (UÇMS) memurlarının söz konusu atama ve tayinlerde paralel bir TCDD yöneticisi gibi pozisyona alması, liyakatsız atama ve tayinlere çanak tutmasıdır.
Bu rahatsızlıklar Kurumumuzda uygulamaya konulan yeniden yapılanma uygulamalarının çalışanların durumları hakkında endişe duymaları, geleceklerinden emin olmamaları gibi sorunlar yaratmıştır. Bu belirsizlik yıllardan beri karşı karşıya kaldığımız sendikal ayrımcılığı had safhaya getirmiştir.
Diğer bir husus da birçok servis müdürü ve servis müdür yardımcısının vekaleten görevlendirilmiş olmasıdır. Asaleten atama esas olup geçici görevlendirme istisnai bir durum olduğu halde geçici, tedviren, vekaleten gibi görevlendirmelere istisnai görevlendirme asil atama gibi işlev yüklenmiş olup bu durum açıkça hukuksuz olduğu halde bir çok servis müdürü ve yardımcısı servis müdürü ve müdür yardımcısı olma koşulları taşımadığı halde bu görevlerde geçici olarak görevlendirilmeleri de açıkça liyakatsız ve mevzuata aykırı atamalardır.
Çok fazla örneği ile yaşadığımız bu kaygıların atama, nakil gibi konularda liyakat esas alınarak ortadan kısmen kalkacağı kanaatindeyiz.
Özelleştirme ile birlikte yeni kurulan daire ve servislerde yönetici kademelerin özelikle üyelerimize yönelik ayrımcı ve mağdur edici uygulamalardan vazgeçilerek sendikasına bakılmaksızın layık olanların ilgili görevlere asaleten atanması gerekmektedir.
2-Görevden alınmalar:
15 Temmuz Darbe girişiminden sonra görevden uzaklaştırılan personel hakkında bir an evvel adil ve hukuka uygun soruşturmalar başlatılmalı, görevden alınan memurlara görevden alınma sebepleri bildirilmeli, haklarında somut eylem ve işlemleri varsa sadece kendi eylem ve işlemleri belirtilerek soruşturma yürütülmeli, memurların kendilerine suç yükletmeye yönelik sorular sorulmamalıdır.
Erzurum’da görev yapan üyemiz Mustafa ACI’nın söz konusu soruşturmalar kapsamı dışında görevden alındığı, söz konusu OHAL kapsamına uygun olmayan, hukuksuz bir şekilde görevden alınan üyemiz Mustafa ACI’nın görevden uzaklaştırma uygulamasının sonlandırılması gerekmektedir.
Diğer bir üyemi Afyon’da görev yapan Selahattin KOŞAR’IN da mevcut mevcut soruşturma konusu ile bir bağlantısının olmadığını düşünüyoruz.
İŞYERİ SORUNLAR:
Psikoteknik muayenelerinde testlerin ağırlık dereceleri tekrar incelenmeli ve çalışanlarla paylaşılmalıdır. Bu ağırlık derecelerinin işkolumuza uygunluğu incelenmelidir.
Muayenelerde kaybeden çalışanlar ikinci muayeneye sadece ilk muayenede kaybettikleri testlere katılmaları yeterli olmalıdır.
Psikoteknik muayene yöntemi önceden paylaşılmalıdır. Çalışanlar muayeneye girmeden neyle karşılaşacağını bilmelidir.
Muayene sonrası raporlar ilgili çalışanla anında paylaşılmalıdır. Ve kayıp nedenleri açıkça belirtilmelidir.
Kurumumuzda çalışan engelli arkadaşlarımıza yeniden yapılanma dahil tüm uygulamalarda isteği dışında yer ve görev değişimi yapılmayacağına dair yasal hüküm bulunmasına rağmen bazı bölgelerde buna uyulmadığı tespit edilmiştir.
Yol, Cer ve Yolcu Müdürlükleri dışındaki Müdürlüklerde görev yapıp Taşımacılık A.Ş.’ye isteği dışında kura ile geçişleri yapılan personellerin işlemlerinin iptal edilmesi,
Kurumun ihtiyaçları doğrultusunda zorunlu olarak vekalete gönderilen Faal personelin ( Hareket memuru, TTM, Vagon Teknisyeni vb ) kurum yatakhanelerinden vekaletleri süresince ücretsiz faydalanmaları sağlanmalıdır. ( Tavşanlı, Ulukışla, Fevzi paşa örnek )
Birçok görüşmelerimizde dile getirmemize rağmen Faal personelin ( Hareket memuru, TTM, Vagon Teknisyeni vb ) bürolarda çalıştırılması engellenmemiştir. Bu durum işyerlerinde iş yükünü artırarak iş barışının bozulmasına sebep olmaktadır. Ankara Vagon Bakım Onarım Atelye Müdürlüğü örneğinde olduğu gibi işyerinde eksik çalışan olmasına rağmen cer müdürlüğü ve Cer dairesinde Vagon Teknisyenleri çalıştırılmaktadır.
13.05.2014 tarihinde yapılan 480 nolu tamimin yeniden düzenlenmesi ile ilgili birçok çalışanın işyeri değiştirilmişti. Bir üyemizin bu değişikliğin iptali için açtığı davayı kazanması ile yer değişikliği iptal edilmiştir.
Mahkeme kararı ile de yanlışlığı ortaya çıkan bu uygulamadan etkilenen tüm çalışanlar için görev yerlerine iade sağlanmalı ve bu tamimin değişikliğinden doğan tüm uygulamalar iptal edilmelidir. Bu değişiklik çalışanların kendi istekleri dikkate alınarak yapılmalıdır.
480 tamim yeniden düzenlenme ihtiyacı sendikamızın da içinde olacağı bir komisyonla yenden tartışılmalıdır.
Kurumumuzda birçok kadro geçici görevlerle yürütülmektedir. Bu durum asil görev vasfını taşımayan bir çok çalışana vekalet yaptırılırken gerçek hak sahiplerinin mağduriyetine neden olmaktadır.
Boş bulunan unvanlar için bir an önce Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları açılmalıdır.
Eğitim döneminin de başlamasıyla birçok çalışanın nakil ihtiyacı doğmuştur. Bu nedenle Elektronik nakiller bir an önce açılmalıdır. Nakillerin bu şekilde yapılması çalışanlar arasında eşitlik sağlayacaktır.