Sendikamızın da içerisinde olduğu Haydarpaşa Dayanışması tarafından Haydarpaşa’nın trensiz bırakılmasının 5. yıl dönümünde basın açıklaması yapıldı.
Haydarpaşa Dayanışması bileşeni kurumlar ile Konfederasyonumuz Genel Sekreteri Hasan Toprak, Konfederasyonumuz üyesi sendikaların üye ve yöneticileri ile çeşitli demokratik kitle örgütü temsilcilerinin katıldığı basın açıklaması demiryolcuların ve kamu çalışanlarının sendikal örgütlenmesinde ciddi katkıları olan emekli Tren Şefi üyemiz Musa ULUSOY tarafından Haydarpaşa Dayanışması adına basın açıklaması okundu.
29.01.2017
Basına ve Kamuoyuna
#HAYIR’LISIYLA TRENLER BU GARA GELECEK !
Haydarpaşa Garı ile Anadolu’yu 109 yıldır buluşturan ana hat tren seferleri 31 Ocak 2012 Salı günü saat 23.30’da, ardından kent içi ulaşımda büyük öneme sahip banliyö tren seferleri 19 Haziran 2013 tarihinde, seferlerin 2 yıl içinde iyileştirilmiş olarak yeniden başlayacağı müjdesi ile durdurulmuştu.
Ana hat trenlerinin durdurulmasının üzerinden beş, banliyö trenlerinin durdurulmasının üzerinden ise üç yılı aşkın süre geçmesine rağmen trenler Haydarpaşa Garı’na henüz ulaşamadı!
İstanbul’u 100 yılı aşkın süre Anadolu’ya bağlamış bulunan ana hat tren seferleri yerine TCDD’nin yeni işletmecilik tipi olan yüksek hızlı trenler söz verilen günden 5 ay 24 gün sonra, 25 Temmuz 2014 tarihinde İstanbul’un merkez garı Haydarpaşa yerine Pendik Garına ancak ulaşabilmiş, Haydarpaşa-Pendik arası demiryolu hattı inşası ise geçen 3 sene 7 ay 11 güne rağmen henüz tamamlanamamıştır!
Halbuki beş yıl önce Haydarpaşa Garı’ndan son Fatih Ekspresi hareket ederken hükümet adına yapılan açıklamada “Gebze Köseköy arası demiryolu hattının 2 yıl içinde yeniden yapılarak fiziki ve geometrik şartlarının yüksek hızlı tren işletmeciliğine uygun hale getirilerek seferlerin yeniden başlayacağı” ifade edilmişti.
Yine dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan 15 Ocak 2013 tarihinde AKP grup toplantısındaki konuşmasında “Marmaray projesi ve banliyö hatları için bu yıl 9,3 milyar lira ödenek ayırıyor, bu projeyi inşallah bu yıl 30 Eylül 2013 tarihinde tamamlıyor, hizmete açıyoruz” diye açıklamada bulunmuş olmasına rağmen gerekli çabanın görülmüyor olması, Haydarpaşa Garı ve çevresi için sık sık gündeme getirilen projeleri akla getirmektedir.
Marmaray Projesi’nin ikinci etabı olan Gebze-Haydarpaşa ve Sirkeci-Halkalı banliyö hatlarının iyileştirilmesi için ilk ihale 2006 yılında yapıldı. AMD (Alstrom-Marubeni-Doğuş) şirketinin kazandığı ilk ihale 2010 yılında feshedildi. İkinci kez yapılan ihaleyi ise Obrascon Huarte Lain (OHL) SA-Dimetronic ortak girişimi kazandı. 2014 yılı sonunda OHL maliyet artışını gerekçe göstererek işi yavaşlattı. OHL kendisine teslim edilen hatları sökmek dışında yalnızca Gebze-Pendik arası üç yolun inşası konusunda faaliyet yürüttü. Ulaştırma Bakanlığı, firmaya Haziran 2015’te bitmesi gereken hatların tamamlanması için ek süre verdi. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, İspanyol konsorsiyum 8 Haziran 2015’dan itibaren çalışmalara yeniden başladı. Gebze-Pendik arasındaki yolun 2015 yılının sonunda Halkalı-Kazlıçeşme hattının Eylül 2016’da, Ayrılıkçeşmesi-Pendik hattının ise 2016’nın sonunda bitirileceği açıklanmıştı.
Cumhurbaşkanı T. Erdoğan’ın 2016 yılının son aylarında, verilen sözlere, taahhütlere rağmen bitmeyen, yakın zamanda da bitecek gibi görünmeyen inşaatların durumu ortada iken, bitmeyen inşaatları ve gar binalarına ve geri sahalarına yönelik rant projelerini tartışma gündemine getiren, tarihi ve kültürel değerleri ile Haydarpaşa ve Sirkeci garlarının bu işlevleri korunarak İstanbul ulaşımındaki yaşamsal öneme sahip konumlarının sürdürülmesi için hukuk mücadelesinin yanı sıra kamuoyu oluşturmaya çalışan Haydapaşa Dayanışması’na yönelttiği eleştirilerin hâlâ sıcaklığını koruyor olması, yeni bir fırsat kollandığı düşüncesini akla getirmektedir.
Trenlerin geçen uzun zamana rağmen hala Haydarpaşa Garına gelmemesi nedeniyle bir kez daha hatırlatıyoruz;
* Ülkenin sosyal yaşamında büyük yeri olan Haydarpaşa Garı, tarihi ve kültürel değerlerimizden biri olduğu gibi, İstanbul ulaşımında yaşamsal öneme sahiptir.
* Anadolu’nun batıya açılan kapısı konumuyla toplumsal belleğimizde çok özel bir yer edinmiş olan Haydarpaşa Garı, bu işlevini işletmeye açıldığı 19 Ağustos 1908 tarihinden, tren seferlerinin 2 yıl sonra yeniden başlayacağı sözünün verildiği 19 Haziran 2013 tarihine kadar 105 yıl sürdürmüştür.
* Kamu mülkiyetinde ve kullanımında bulunan Haydarpaşa Garı, özgün nitelikleri ve toplumsal belleğimizdeki özel yerinin yanı sıra tarihi, kültürel değerleriyle İstanbul II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 21.08.1997 gün ve 4542 sayılı kararı ile “1. grup korunması gerekli kültür varlığı” olarak tescil edilmiş ve koruma altına alınmıştır.
* Kamu mülkiyetinde ve kullanımında bulunan Haydarpaşa Garı, özgün nitelikleri ve toplumsal belleğimizdeki özel yerinin yanı sıra tarihi, kültürel değerleriyle İstanbul II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 21.08.1997 gün ve 4542 sayılı kararı ile “1. grup korunması gerekli kültür varlığı” olarak tescil edilmiş ve koruma altına alınmıştır.
* Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul V Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 26 Nisan 2006 gün ve 85 sayılı kararı ile Haydarpaşa Garı ve Çevresi Kentsel ve Tarihi Sit Alanı” olarak tescil edilerek koruma altına almıştır.
* Haydarpaşa Garı’na ana hat tren seferlerinin durdurulduğu 2012’den ve banliyö hatlarının Sirkeci ve Haydarpaşa’da durdurulduğu 2013’ten bu yana İstanbul’un her noktasında trafik durma noktasına gelmiştir.
* İstanbul’un her karışına karayolu taşımacılığını esas alan tüneller, alt ve üst geçişler, köprüler yapılmasının kent içi ulaşımını hiçbir katkısı bulunmadığı gibi, ulaşımın daha da kaosa sürüklemesi kaçınılmazdır. Bugün yaşanan ulaşım sorunu bunun göstergesidir. Karayolu projeleri için yapılan harcamalar derhal durdurulmalı ve ayrılan bütçe bittiği için durdurulan demiryolu hattı inşaatı ve yeni güzergahlar için yatırım yapılmalıdır.
* İstanbul’da ulaşımın tek çözümü raylı sistem ile deniz ulaşımının sağlıklı entegrasyonudur. Bu işlevi Anadolu’da Haydarpaşa Garı, Avrupa yakasında Sirkeci Garı görmektedir. Gerek gar binalarının restorasyonları gerekse Haydarpaşa-Pendik ile Kazlıçeşme-Halkalı arası Marmaray projesi bir an önce tamamlanmalıdır.
* Gar binaları ve geri sahaları için raflarda bekletilen rant projelerinden artık vaz geçilmelidir.
Toplum Kent ve Çevre İçin HAYDARPAŞA DAYANIŞMASI bileşenleri olarak bir kez daha sürecin takipçisi olmaya devam edeceğimizi yinelerken, #Hayır’lısıyla trenler gelinceye kadar Haydarpaşa Garı’nda beklemeye, rant projelerine karşı İstanbul’umuzu savunmaya devam edeceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız. Saygılarımızla 29.01.2017
Toplum Kent ve Çevre İçin HAYDARPAŞA DAYANIŞMASI
adına
Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası
TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi
Haydarpaşa Gara gelerek dayanışmamıza destek veren tüm sivil toplum örgütlerine, mesai arkadaşlarımıza, emeklilerimize, halkımıza ve Milletvekillerimize teşekkür ederiz.