Sabah saatlerinde diğer illerden gelen emek örgütlerinin, siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin Ankara’ya giriş yapmasıyla Ankara Gar önünden başlatılan yürüyüşün Sıhhiye Meydanı’na ulaşmasıyla miting başladı. Yaklaşık 70 bin kişinin katıldığı miting, üç gündür her türlü zor şarta rağmen oturma eylemlerini kararlılıkla sürdüren TEKEL işçilerinin kürsüden yaptığı konuşmalarla başladı. İtfaiye işçileri ve şeker işçileri adına da birer konuşma yapılmasının ardından Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu tarafından da bir konuşma yapıldı.
*KESK, TMMMOB, DİSK Dev Sağlık İş, Sosyal İş, Genel İş ve Genç Sen, TTB İşçi Sağlığı ve İşyeri Kolu mitingde yer alan emek örgütleri oldu.*TKP, ÖDP, EMEP, Halkevleri, ESP Girişimi, SDP, Kaldıraç, Sosyalist Parti, SODAP, DİP, TÜM-İGD, BDSP, İşten Atmalar Yasaklansın Platformu, AKA-DER, Devrimci Proleterya, Alınteri, Eğitim Emekçileri Derneği, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Halkın Kurtuluş Partisi, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, ODTÜ Öğrencileri, Öğrenci Kolektifleri, Liseli Genç Umut da mitingde yer aldı. *Miting sonrası işçiler Türk-İş önüne yürüyerek direnişlerini kaldıkları yerden sürdürürken onbinlerce kişi de işçilere eşlik etti.
İşçiler Kumlu’yu dinlemedi.
Kumlu’nun kürsüden yaptığı konuşmalar TEKEL işçilerinin sık sık attıkları “genel grev genel direniş”, “Türk-İş göreve genel greve” sloganları ile kesildi. Ancak Kumlu’nun ağzından bekledikleri genel grev çağrısı çıkmayan işçiler daha sonra kürsüyü işgal etti.
İşçiler kürsüyü işgal etti
Kürsüyü işgal eden işçiler “Zafer direnen emekçinin olacak”, “genel grev genel direniş” sloganlarını atmaya devam ettiler. Türk-İş’i göreve çağıran işçiler mücadeleye devam edeceklerini duyurdular.
Mitingden notlar:
Türk-İş göreve, genel greve
*Mitinge 70 bin civarında katılım oldu. Belediye-İş,Tez Koop-İş, Petrol-İş, Harb-İş, Yol-İş mitinge en yoğun katılan sendikalar oldular.
*Yürüyüşün başında protokol grubundan sonra Türk-Metal sendikası en az işçiyle katılan sendika olmasına rağmen en önde yer aldı. Türk Metal’in arkasında yer alan kortejde Belediye-İş üyesi direnişteki itfaiye işçileri duruma müdehale ettiler. Direnişteki işçilerin ve sendikaların en önde yürümesi gerektiğini ifade eden işçiler uzun süre yürüyüşün başlamasına engel oldular. Türk-İş görevlileri Belediye-İş kortejinin öne geçmesine izin vermezken, itfaiye işçileri ve sendikaları durumu Türk-Metal ile kortej mesafesini açarak protesto etti.
*Miting alanında kürsünün ön tarafına TEKEL işçileri yerine Tes-İş ve Türk Metal sendikalarının üyelerinin alınmaya çalışması dikkat çekti. TEKEL işçileri kürsünün ön tarafını terk etmedi.
*Mitingde bir TEKEL işçisine, bir şeker işçisine ve bir itfaiye işçisine söz verildi.
*Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Pevrul Kavlak’ın konuşmasında kullandığı ifadeler ve bilgiler, teşkilatlandırma sekreterinin TEKEL direnişi hakkında fazla bilgisi olmadığını ortaya koydu. Kavlak direnişin 15. gününde olduğunu söyledi.
*Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, anons edilmeden sahnede konuşmaya başladı.
*Mustafa Kumlu’nun konuşması esnasında TEKEL işçilerine az değinmesi işçilerin tepkisine neden oldu.
*Kumlu konuşmasında “bizim mücadelemiz ideolojik değildir” derken, TEKEL işçileri Kumlu’yu “Hayır, mücadelemiz ideolojiktir” diye cevap verdi.
*Kumlu’nun konuşması sırasında işçiler sürekli olarak “Genel grev” sloganını atarken Kumlu’nun ağzından bir kere bile “grev” sözcüğü çıkmadı.
*Kumlu, konuşmasının ardından sahnenin arkasından Türk Metal-İş üyelerinin oluşturduğu özel bir ekibin koruması altında alanı terk etti.
*Kumlu kürsüye gelirken alkışlanmazken giderken yuhalandı.
*Kumlu’nun konuşması biter bitmez Tes-İş sendikasının alandan ayrılması dikkat çekti.
*İşçiler uzun yıllar sonra ilk defa kürsüyü işgal etti. İşgal yaklaşık 1 saat sürdü. İşçiler kürsüden “Genel grev” çağrıları yaptılar.
*İşçiler miting programı dahilinde yapılması planlanan Alişan konserine müsade etmedi, “Biz buraya konser dinlemeye gelmedik” dedi.
Sendika.Org yazısından derlenmiştir.