1 Mayıs’ta emekçiler ülkenin dört bir yanında savaşa, sömürüye, gericiliğe, taşerona karşı alanlara çıktı.
Yurdun pek çok yerinde 1 Mayıs kutlamaları olaysız geçerken İstanbul’da Taksim’e yürümede kararlı olduklarını belirten emekçilere emniyet güçleri saldırarak yanıt verdi.
İstanbul
Göstericilerin Taksim’e girmemesi için otobüs, metro, metrobüs ve vapur seferleri iptal edilince vatandaşlar yollarda kaldı. Kimyasal içerikli tazyikli su ve yüzlerce gaz bombası emekçilerin üzerine yağdırıldı.
İstanbul’da önlem olarak dün Unkapanı’nı Taksim’e bağlayan Unkapanı Köprüsü ile Eminönü’nü Karaköy’e bağlayan Galata Köprüsü, bağlantı noktalarından ikiye ayrılarak geçişlere kapatıldı. Beşiktaş, Mecidiyeköy, Kazancı Yokuşu, Şişli gibi bölgeler de araç geçişine izin verilmedi. Metrobüs, Şişhane-Taksim-Osmanbey metro seferleri, Anadolu yakasından Avrupa yakasına vapur ve tekne seferleri yapılmadığı için Taksim ve Beşiktaş ile Galata civarına geçiş neredeyse imkansız hale geldi.
Buna rağmen binlerce emekçi Taksim’e gitmek istedi. DİSK, KESK, Türk-İş, CHP Gençlik Kolları, Halkevleri, ÖDP, TKP, Halkın Direnişi Örgütü ve Öğrenci Kolektifleri’nden oluşan gruplar Beşiktaş Meydanı’nda toplandı. Polis, grubun Taksim’e çıkmasına izin vermedi.
Beşiktaş esnafı, dükkanlarını uzun süre açmazken vatandaş da sokağa çıkamadı. Biber gazından etkilenen bir vatandaşa da gaz maskeli sağlık ekipleri müdahalede bulundu.
Şişli’de de olaylar gün boyu sürdü. işçi ve emekçiler, DİSK Genel Merkez binası önünde toplandı. DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “Taksim’den de asla vazgeçmeyeceğiz, gerekirse oraya girmek için her yolu deneyeceğiz.” dedi. Basın açıklamasından sonra harekete geçen grup, sloganıyla Taksim’e doğru yürüyüşe geçti. Ancak polis gruba izin vermedi.
Sendikalar ile CHP’liler ise kendilerine izin verilmemesine tepkiliydi. Eski DİSK Başkanı ve CHP Milletvekili Süleyman Çelebi, “Türkiye’de tam bir faşizm uygulaması var. Bugüne kadar böyle yoğun bir gaz uygulaması görmedim. İnsafsız ve insanlık dışıdır.” dedi. BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise, “Burada olması gereken kolluk kuvvetleriyle sendikaların birlikte karar vermesiydi. Kimsenin burnunun kanamayacağı, can ve mal güvenliğinin sağlandığı bir ortam koordine edilebilirdi.” ifadelerini kullandı.
Ankara
1 Mayıs, Ankara’da ise Sıhhiye Meydanı’nda kutlandı. Gruplar, Taksim’deki olayları protesto etmek için bir süre oturma eylemi yaptı ve “Her yer direniş. Her yer Taksim” sloganı attı. Katılımcılar, daha sonra üst araması yapılarak alana alındı. Alanda kurulan platformun önüne Türkçe, Kürtçe, Süryanice, Rumca ve Çeçence “1 Mayıs” yazan pankart asıldı. Türkçe, Kürtçe ve Ermenice şarkıların söylendiği kutlamalarda, Niyazi Koyuncu da konser verdi.
İzmir
Son dönemde özelleştirme ve taşeronlaştırma karşısında kitlesel işçi eylemlerine sahne olan İzmir’de yüz bine yakın emekçinin katılımıyla Taksim direnişine selam gönderildi. Basmane Fuar önü ve Konak’taki iki farklı koldan yapılan yürüyüşlerde Halkevleri kortejinde “Geleceğimizi AKP’ye bırakmıyoruz” sloganıyla yürüyen çocuklar büyük alkış aldı.
Tertip komitesi adına Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi Hasan Hüseyin Karakoç tarafından okunan basın açıklamasında Taksim’deki polis terörü ve faşizm kınandı. Açlığa, yoksulluğa, taşeronlaştırmaya, işsizliğe, savaşa neden olan açgözlülüğe sessiz kalınamayacağı söylenen konuşmanın ardından Suavi konseriyle miting son buldu.
Bursa
Bursa’da kentin bir ucundan diğer ucunu 1 Mayıs havasına sokan yaklaşık 20 bin emekçi, büyük bir coşkuyla Altıparmak Stadyumu’ndan Kent Meydanı’na yürüdü. Devrimci Sağlık-İş ve Birleşik Metal-İş başta olmak üzere DİSK’in yoğun bir katılım sağladığı mitingde Birleşik Metal-İş ile gerginlik yaşayan Türk Metal üyeleri alanı terk etti. Halkevleri korteji, turuncu balonları, flamaları, halaylar ile AKP karşıtlığının simgesine dönüşürken, Liseli Genç Umut “Paralı eğitimi, gericiliği, YGS-LYS’yi, AKP’yi yerinden oynat”, Öğrenci Kolektifleri de “Yumurtalanma sırası Bayraktar’da” vurgularıyla yürüdü.
Alana tüm kortejlerin girmesi ve konuşmaların tamamlanmasının ardından Taksim 1 Mayıs yasağına karşı mücadele edenler selamlandı. Kemal Yağcı’nın konserinin ardından miting sona erdi.
Kocaeli
Kocaeli’de binlerce emekçi, Merkez Bankası önünden Perşembe Pazarı Miting Alanı’na yürüyerek 1 Mayıs’ı kutladı. DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş, Devrimci Sağlık-İş, Genel-İş ve Emekli-Sen; Türk-İş’e bağlı Belediye-İş ve Yol-İş; KESK’e bağlı tüm sendikalar eylemde yer aldı. Geçen seneye oranla katılımın daha yoğun olduğu eylemde, MESS dayatmalarına karşı mücadele eden Birleşik Metal-İş’in kitleselliği dikkat çekti. Eylemde ana vurgu, AKP karşıtlığı, taşeron çalıştırma ve güvencesizleştirmeye karşı insanca yaşam talebi ve Taksim’deki polis saldırısıydı. Üniversiteliler son dönemlerde üniversitelerde artan polis saldırısını ön plana çıkaran pankart ve dövizlerle 1 Mayıs’taydı.
Antalya
1 Mayıs Antalya’da Atatürk Meydanı’nda 10 bin emekçinin katıldığı bir miting ile kutlandı. Geçtiğimiz yıllara göre daha coşkulu geçen mitingde Taksim’e selamlar gönderildi. Antalya 1 Mayıs’ında BDP’lilerin kitlesel katılımı göze çarparken, BDP ile CHP kortejlerinin yan yana gelmesinden sonra önce sözlü sataşmalar, ardından arbede çıktı. Karşılıklı yaralanmaların olduğu arbededen sonra DİSK Genel-İş ve CHP kortejleri alanı terk etti. Atılan maddelerden biri başına isabet eden bir Halkevi üyesi de yaralandı.
SDP ile Dev-Lis ise alana girdikleri sırada arbede çıktı. Üç kişinin gözaltına alındığı arbedede polis, grupları bir süre alana almadı.
DİSK, TMMOB, Eğitim-Sen ve Devrimci Sağlık-İş adına konuşmaların yapıldığı miting, konuk sanatçıların şarkıları ve türküleriyle sona erdi.
Hatay
Emperyalist politikalar doğrultusunda Suriye’deki savaşı kentin içlerine kadar yaşayan Hatay halkı, yükselttiği savaş karşıtı mücadeleyi 1 Mayıs’a da taşıdı. Geçtiğimiz yıllara göre katılımın ciddi bir biçimde artarak 6 bin kişiye ulaştığı mitingde Taksim direnişine selam gönderildi.
Mitingde emek ve demokrasi güçlerinin yanı sıra Çerkezler, Beşiktaş Çarşı, termik santrale karşı direnen Erzin halkı, Beyaz Bayraklarıyla Hıristiyanlar pankartları ve barış talepleriyle yerlerini aldı. Halkevleri’nin “Halkımıza sözümüz var: Cihatçı katilleri kentimizden kovacağız” pankartı da büyük alkış aldı.
Mitingdeki açıklamada Suriye’ye yapılan emperyalist müdahaleye karşı vurgular öne çıktı. Ortodoks ve Süryani metropolitenlerin kaçırılması ve Eh-Dav Genel Başkanı Ali Yeral’in evine yapılan saldırılar kınandığı açıklamada AKP’nin sorumluluğu hatırlatıldı. Miting, Cevdet Bağca’nın şarkılarıyla coşkulu bir biçimde sona erdi.
Adana
Adana’da Mimar Sinan önünde bir araya gelen yaklaşık 12 bin kişi, Uğur Mumcu Meydanı’na yürüdü. Emek ve meslek örgütlerinin yoğun katılım gösterdiği eylemde Halkevleri, BDSP gibi demokratik kitle örgütleri de kitlesel katılım gösterdi. Son dönemde tapuya ilişkin yaşananlardan dolayı İkibinevler halkı 1 Mayıs’a “İşgalci değil, hak sahibiyiz” pankartıyla katıldı. Kürsüde okunan basın metni Türkçe, Kürtçe, Arapça olarak 3 farklı dilde okundu.
Mersin
Mersin’de yaklaşık 15 bin kişi Tren İstasyonu’nda toplanarak, Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. CHP ve BDP’nin oldukça kalabalık olması ve tüm örgütlerden lise kortejlerinin kitleselliği de dikkat çekti. Mersin Akkuyu’ya yapılması planlanan nükleer santrale karşı nükleer karşıtı sloganlar ve sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı eylemde ana unsuru oluştururken, bir diğer vurgulanan da halkların kardeşliğiydi.
Silifke
Mersin Silifke’de KESK öncülüğünde gerçekleşen 1 Mayıs mitinginde AKP’ye, AKP’nin savaş politikalarına, güvencesizleştirmeye, iş kazalarına karşı yoğun tepki vardı. KESK’li mahpuslara selam yollandı. Basın açıklamasını Eğitim-Sen Silifke Temsilciliği Başkanı Hatice Dağcığlu okudu.
Çanakkale
Memur-Sen’in 1 Mayıs’ı “Çanakkale ruhuyla birleştirme” söylemi ile birlikte merkezi olarak düzenleme kararı aldığı Çanakkale’de Valiliğin emek ve demokrasi güçlerine kapalı tuttuğu Kordon’u Memur-Sen’e tahsis etmesiyle gerilim yaşanmıştı. Buna karşın AKP sendikacılığının gövde gösterisi hevesi iki bin kişi ile sınırlı kaldı.
Yaklaşık iki bin kişinin katıldığı kutlamalarda Halkevleri, Eğitim Hakkı Meclisi, Çevre Hakkı Meclisi ve Sosyalist Beşiktaşlılar kortejleri ile yürüdü. Cumhuriyet Meydanı’ndaki mitingde açıklamayı ÇOMÜ’de işten atılan Neslihan Ülkü Baş okudu. AKP karanlığına karşı 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi. Miting, müzik dinletileri ve halaylar ile sona erdi.
Samsun
1 Mayıs’a katılımın geçtiğimiz yıllara göre arttığı kentlerden birisi de Samsun oldu. Çiftlik Caddesi’ndeki buluşmanın ardından Cumhuriyet Meydanı’na yürünen etkinlikte, üniversiteler başta olmak üzere kent genelindeki faşist saldırılara karşı konuşmalar yapıldı, sloganlar atıldı. Miting alanında DİSK adına konuşan ve 824 gündür Gazi Devlet Hastanesi’nde direnen Devrimci Sağlık-İş üyesi Yüksel Arslan, Taşeron Cumhuriyeti’ne karşı mücadeleyi büyütmek gerektiğini söyledi. Türk-İş adına ise Eti Bakır’dan atılan direnişçi işçiler de taşerona ve işçi cinayetlerine karşı mücadeleyi büyüteceklerini söyledi. Mitingde Taksim direnişi de selamlandı.
Hopa
Hopa 1 Mayıs’ında ise çayına, suyuna, deresine, yaşamına sahip çıkanlar çay fabrikası önünden Metin Lokumcu Meydanı’na yürüdü. Hopa halkı, Taksim direnişine selam gönderdikleri eylemde tulumlar eşliğinde horonlar çekildi.
Sivas
Sivas Demokrasi Platformu tarafından Etembey Meydanı’nda buluşulmasının ardından Mevlana Miting Alanı’na yürünen Sivas 1 Mayıs’ında “Devrimci tutsaklar onurumuzdur”, “Genel grev genel direniş”, “AKP’ye kul, sermayeye köle olmayacağız” sloganları atıldı. 1977’deki katliamda hayatlarını kaybedenler anılırken, Taksim’in yasaklanmasına tepki gösterildi. Miting, halaylar eşliğinde sürdü.
Bolu
KESK’in çağrıcılığını yaptığı 1 Mayıs, Bolu’da büyük bir coşkuyla kutlandı. Valilik önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, Hükümet Meydanı’ndan bankaların bulunduğu caddeye yürüdü. Halkevleri, ÖDP, EMEP, CHP’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütünün katıldığı eyleme, çevre esnafı da yoğun destek verdi. Eylemde, toplumsal barışın demokratik özgürlüklerin artmasıyla gerçekleştirileceği vurgulandı.
Konya
Konya’da KESK, DİSK, HDK, BDP, Halkevleri ve Öğrenci Kolektifleri’nin Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü karşısında buluşmasıyla birlikte 1 Mayıs programı başladı. 2 bin kişi AKP karşıtı sloganlarla Zafer Meydanı’na yürüdü ve Taksim’de yaşanan saldırıları protesto amacıyla burada kısa süreli bir oturma eylemi düzenledi. Miting, yerel sanatçıların sahne almasıyla son buldu.
Niğde
Niğde’de emek ve demokrasi güçlerinin Belediye Sarayı önünden Şefik Soyer Meydanı’na bir yürüyüş gerçekleştirdi. Halkevleri ve HDK’nin kitleselliğinin dikkat çektiği yürüyüş sırasında Bor Şeker Fabrikası’nda Şeker-İş üyesi işçilerin önlükleriyle kortejlere katılması büyük alkış aldı. Taksim için iki dakikalık suskunluk eyleminin yapıldığı miting, KESK adına metin okunduktan ve Niğdeli yerel bir grubun marşları ile bitti.
Edirne
Edirne’de de belediye önündeki 1 Mayıs kutlamasında sendikalar, siyasi partiler ve öğrenci örgütleri yer aldı. Üniversitelilerin renkli kortejleriyle dikkat çektiği yürüyüşlerde Taksim’e de selamlar verildi.KESK ve TMMOB temsilcileri tarafından yapılan konuşmalarda AKP’nin halkın en temel haklarını piyasalaştırmasına karşı mücadele edileceği söylendi.
Zonguldak
Zonguldak’ta da geçmiş yıllara göre daha coşkulu ve kalabalık geçen 1 Mayıs eyleminde öne çıkan slogan “Faşizme karşı omuz omuza” oldu. AKP karşıtı vurgunun ön plana çıktığı eylemde Bülent Ecevit Üniversitesi’nden kendi kortejlerini kurarak yürüyen üniversiteliler eylemin büyük bir kısmını oluşturdu. Özellikle Öğrenci Kolektifleri’nin meşaleler eşliğinde gerçekleştirdiği “isyan” koşusu büyük alkış aldı.
Çaycuma
Çaycuma’daki KESK bileşenleri bu 1 Mayıs’ta da ilk olarak ilçe merkezinde kutlamalar gerçekleştirdi. Saygı duruşuyla başlayan kutlamalarda konuşan Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol, Taksim’deki polis saldırısını kınayarak konuşmasına başladı. Akyol, “Portekiz’den İspanya’ya, İtalya’dan Yunanistan’a emekçiler egemenlerin işsizlik, uzun çalışma saatleri ve düşük ücretler üzerine kurduğu sömürü düzenine başkaldırıyor” dedi. Çaycuma’da yapılan kutlamanın ardından Zonguldak’a hareket etti.
Afyon
Afyon’da 1 Mayıs yürüyüşü saat 14.30’da Yeşilyol’da başladı. Sendikaların, emek örgütlerinin, gençlik ve çevre örgütlerinin katılım sağladığı yürüyüşte açıklama Cumhuriyet Meydanı’ndaki Anıtpark önünde yapıldı. Katılımın ve ilginin geçtiğimiz yıllara göre çok daha yüksek olduğu Afyon’da KESK Dönem Sözcüsü Hasan Dişyar, CHP İl Başkanı Yalçın Görgöz ve EMEP İl Başkanı Hasan Koçak birer konuşma gerçekleştirdi. Konuşmaların ardından kutlamalar marşlar, türküler ve halaylar ile son buldu.
Sendika.Org/