Üyesi olduğumuz Avrupa Taşımacılık Çalışanları Federasyonu (ETF) tarafından 5-6 Ekim 2011 tarihinde Bulgaristan’da “Ulaştırma Sektöründe Kadın Çalışanlar” konulu bir konferans düzenlenmiştir.
Konferansa Sendikamızı temsilen Genel Sekreter Nazım KARAKURT Genel Kadın Sekreteri Alev EMRE katılmışlardır.
Toplantıya, Belçika, Bulgaristan, Makedonya, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Macaristan, İtayla, Litvanya, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Sırbistan, İspanya, İsveç, Hollanda, Türkiye, Ukrayna, İngiltere ve ETF’nin 4 Kadın yönetici ve ETF genel sekreteri Eduardo CHAGAS katılım göstermiştir.
Toplantıya yaklaşık 80 kişi katılım göstermiştir. Toplantıda ayrıca Sofya Belediye Başkanı (kadın) katılarak bir konuşma yapmıştır. En önemli tespiti ise, şiddete karşı çıkan kadınlara yönelik şiddet uygulamalarını içeren toplu sözleşme maddesi haline getirdikleri ve bunu ısrarla savunduklarını ve savunacaklarını ifade etmesi olumlu olmuştur.
Söz alan delegelerin çoğunluğu, çalışan kadınların sorunlarının hemen hemen ortak olduğu ve bu sorunlar üzerinden de bir çalışma yapılması ve buna yönelik tüm üye sendikalara bilgi, materyal gönderilerek ortaklaştırılması gerektiğinin altı çizilmiştir.
Genç Ulaştırma Kadın Emekçilerin sendikalara aktif katılımını sağlamak için planlı ve programlı bir çalışmanın tüm üye sendikalarla yapılmasının bir zorunluluk olduğu görüşü benimsenmiştir.
Neo-Liberal politikalarla birlikte taşımacılık sektörü de en çok etkilenen işyerleri olduğu, yaşanan ekonomik krizlerin bu iş kollarında da ciddi şekilde yaşandığı ve bunların tartışıldığı ifade edilmiştir.
Kadına yönelik cinsel eşitsizliğin devam ettiği, kadınların adil ve eşitlikçi bir işyerinde çalışmaları, erkeklerle kadınlar arasındaki ücret eşitsizliğinin giderilmesi için mücadele edilmesi, Kadınların hemen hemen tüm ülkelerde yükselmelerinin önünde engeller olduğu, bu anlamda ulusal hükümetler üzerinde baskı oluşturulması ve buna yönelik bir stratejinin oluşması için bir çalışma yapılmasının önemli olduğu vurgusu yapılmıştır.
Tüm ulusal hükümetlerin Taşımacılık Sektöründe çalışan kadınlara destek vermeleri ve buna yönelik yasa ve yönetmelikler çıkararak bu eşitsizliği giderilmesine yönelik görüşme ve diyalog geliştirilmesi gerektiği, bu temelde işverenlere baskı yapılarak bu eşitsizliğin giderilmesi için hem mücadele edilmeli hem de hukuksal olarak bir farkındalık yaratılmalıdır.
Sendikalar bu anlamda tüm kadın üyelerine eğitim vermeli ve bilinçlendirmelidir.
Birçok ülkeden gelen kadın delegasyonlar taşımacılık sektöründe çalışan kadınların geç saate kadar yani fazla çalıştırıldıkları, çalışma koşullarının ve şartlarının kötü olduğu, kadınların içinde fırsat eşitliği temelinde mücadele ederek diyalog yollarının açılması için görüşmelerin yapılması gerektiği ifade edilmiştir. Konuşan ve söz hakkı kullanan kadınların birçoğu daha çok sosyal diyalog çerçevesinde bu sorunların çözümünün daha kolay olacağı yönünde belirlemelerde bulunmuşlardır.
Ekonomik krizin Avrupa da kendini hissettirmesi ve bunların bu konferansta tartışılması önemli bir durumu da ortaya koymaktadır. Ekonomik kriz dönemlerinde sendikaların biraz daha kaygılandığını ve buna yönelik çalışma başlattıkları görülmektedir. Ulaştırma sektöründe 2 yıla yakındır işyerlerinin kapandığını her geçen gün daha çok artığını ve bu durumda da en çok kadınların etkilendiği bir gerçeklik olarak ifade edilmiştir.
Özellikle Bulgaristan’da ulaştırma sektörüne yatırım yapılmadığı, kadınların ise bundan dolayı en ağır işlerde çalıştırıldıklarını ve bunu kabul ederek çalıştıkları görülmektedir. Sofya’da taşımacılık sektöründe çalışan kadınların ücretlerinin düşük olduğundan dolayı 2. bir işte çalıştıkları ifade edilmiştir.
Ulaştırma sektöründe ücretlerin daha düşük olduğu havacılık sektöründe ise bu fark daha çok görülmektedir. Bu farklılığında mesleki kollar üzerinde olduğu tespiti yapılmıştır.
Son yaşanan krizden dolayı tüm ulaştırma çalışanlarının etkilediği, çalışan kadın sayısının giderek azaldığı görülmektedir.
Kadın konferansının önemli çalışmalarından biriside konferansa sunulan eğitim modüllerinin üzerinden bir program ve plan çıkararak bu eğitim materyaller üzerinden, İşyerlerinde kadınların sendika üyesi olup olmamasına bakılmaksızın kadınların gelişimini sağlamak, Macaristanda’da demiryollarının özelleştirildiği ve en çok kadınların mağdur olduğu söylenmiştir.
– Öncelikli olarak kadınlardan ne istediğimizi anlamak,
– Onlara neyi verebileceğimizi anlatmak,
– Taşımacılık sektöründeki kadınların sorunlarını iyi analiz etmek,
– Kadınların karşı karşıya kaldığı sorunları ortaya koymak,
– Bu sorunların önceliklerine göre bir plan yapmak,
– Bunu da bütün ülkelerde ortaklaşmak gerektiği,
– Sadece erkeklerin değil kadınlarında görüşmelere katılmaları,
– Mücadelede kadın tarihi ve kazanımları?
– Bazı ülkelerde toplu sözleşmenin olmadığı?
– Sendikalara katılımın nasıl olacağı?
– Yönetmelikler mevzuatlar gerçek hayatta uygulanıyor mu?
– Bütün ülkelerde kadınlar toplu sözleşme yapmalı,
– Genç ve Göçmen kadınların sürece katılması,
– Kadınlar nasıl sendikalarda görev almalıdırlar,
– Sendikalarda kotaların görüşülmesi,
– Kadınların kariyer yapması,
– Demiryollarında çalışan kadınların sorunlarının daha çok ve devam ettiği,
– Fırsat eşitsizliği için ortak mücadele verilmesi,
Tüm bu konu başlıkları ve başka konularda olmak üzere Kasım ayında yapılacak konferansta tartışılıp kadınlara yönelik bir eylem planının hazırlanması.
2013 yılı hedef programı içerisinde şiddetin önlenmesi (cinsiyet temelinde)
– Ulaşım sektöründe çalışanlara ve hizmet alanlara yönelik şiddet
– Kadın emekçilere yönelik eğitimlerin genişletilmesi
– Kadınların müzakere becerilerinin geliştirilmesi
– Şiddete ve ayrımcılığa yönelik seminer ve eğitimlerin verilmesi
– Ulaştırma sektöründe şiddetin artması
– Şiddete uğrayan kadınlara destek verilmesi ve nasıl bir destek sunulması
– Sendikaların politikalarının kadın çalışanlara anlatılması ile ilgili birçok materyal ve dokümanların olduğu bununla çalışan kadınlara ulaştırılması ve oralarda çıkan öneri ve kararların ulaştırılması gerektiği ifade edilmiştir.
Bu proje kapsamında tüm ülkelerdeki işbirliği ve görüş belirleyerek ortak bir kararlaştırma yaşanacak. Bu temelde ekonomik krizin sektörlerimize yansımaları cinsel eşitsizliği ve geleceğe yönelik stratejilerin tartışıldığı bir konferans olacaktır.
Konferansa katılan ETF Genel Sekreteri Eduardo’nun Konferansa yönelik değerlendirmelerinde;
– Tüm bu kadın konferanslarında ne yapıp ne yapmadıklarımızı anlatmak gerektiğini,
– Aktif ve mücadeledeki bir sendika için her projenin ortasında bir felsefenin olması gerektiğini ve bunun eksik olduğunun ve projelere yönelik eleştirilerinin doğru algılanması gerektiğini ifade etmiştir.
– Sendikalarda zihniyet değişimin olması gerektiğini,
– Kadınların görev ve sorumluluklarının artırılması, sendikaların çevreye duyarlı olması ve buna yönelikte bir görüşünün ortaya konması gerektiğini,
– Sendikaların özellikle genç taşımacılık çalışanlarının sorunlarını iyi bilmeleri gerekirken ne yazık ki yeterince gençlere ulaşılmadığı ve onların isteklerinin ne olduğu konusunda da bilgi eksikliği olduğu, konferansa katılan delegelere de baktığımız zaman da burada birkaç genç’in dışında kimsenin olmadığı bunun kabul edilemez bir durum olduğunu ve ETF’nin kadın Sekretaryasına da genç kadın kotasının olması gerektiğini (%35-40) gibi Ekonomik kriz ve gençlerin sorunlarında burada tartışılması gerekirken bazı sendikaların buna duyarsız kaldığını söylemiştir.
–
Taşımacılık sektöründeki sendikalar iklim değişikliği ile ilgili daha duyarlı olmaları, bu projelerin ETF için önemli olduğu bu temelde işbirliğinin yapılması gerektiğinin altını çizmiştir.
Kadınların daha çok bu tür eylem ve etkinliklere katılması için çalışma yapılması,
Kadın komitesinin 10. yılını kutlayacağını daha çok kadınların katılması gerektiği,
Kadın Erkek ücretlerindeki farklılıkları gidermek adına mücadele verilmesinin ETF için çok önemli olduğu, istihdam politikalarının kadınlar üzerinden yapılmadığı, 2010 yılında Portekiz’de yapılan toplantıda Esnek ve Kuralsız çalışmanın, çalışma saatlerinin arttırılması ve ulaşım sektörünün erkek egemen bir işkolu olduğundan dolayı işten çıkarılmaları kabul edilecek bir durum olmadığı, emeklilik yaşının yükseltilmesi ise başka büyük bir problem olarak ortada durması,
Ulaştırma sektöründe güvenliğin en alt seviyeye inmesi ile daha çok havaalanlarında güvenlik sorunu yaşanmaktadır. Demiryolları ve Hava meydanlarında kadına yönelik şiddette artış yaşanmaktadır. Bunun en somut göstergesi ise çalışma alanlarında kadınlar işverene daha çok boyun eğmek zorunda kalıyorlar. Avrupa parlamentosu üzerinde de doğum iznini 20 haftaya çıkarılmasına yönelik yaptığımız görüşmeler neticesinde işverenler tarafından bunun kabul edilmediği tarafımıza bildirilmiştir.
Sendikalarla Kadın-Erkek eşitsizliğinin devam ettiği, bundan dolayı da Kadınlar kendilerini sendikal sürece katmadıkları gerçeğinin olduğu ve Tüm işkollarında kadınların yönetimlerde ve temsilcilik almaları konusunda çalışma yapılması söylenmiştir.
Buna yönelik bir politika ortaya konmalıdır. İşyerlerinde adil bir paylaşım olmasına rağmen aile içinde de adil bir paylaşım eksikliğinin olduğu ve bu konuda bir çok şikayetlerin yöneticilere ve sendikalara iletildiği ifade edilmiştir.
Neo-Liberal politikalar çerçevesinde küresel bir saldırının olduğu bu saldırılarda ETF üzerinden bir tutum geliştirilip buna yönelik bir mücadele programı çıkarılması gerektiğini ifade edilmiştir.
Konferansın en önemli kararlaşması ise Kesk’e yapılan 2009’daki tutuklama ve devam eden karar aşamasına gelen 21 Ekim 2011 tarihinde İzmir’de görülecek davaya içinde 7 Kadın Üye ve Yönetici toplam 31 kişiye destek olmak için bir deklarasyon yayınlanmasına oy birliği ile karar verilmesi, bu deklarasyon neticesinde davanın derhal düşürülmesine ve arkadaşların sendikal mücadele için verdikleri baskının son verilmesine ve tüm Avrupa’daki ETF’ ye bağlı sendikaların kararlılığı ifade edilmesi ve dayanışma içerisinde olmaları bizim için önemli olmuştur.
Konferansa sunduğumuz tutum ve söylemlerimiz tüm ülkelerdeki delegeler üzerinde bir olumluluk yarattığı, birçok ülkeden gelen kadınların konuşmaları esnasında bizi ifade ettiğimiz tespit üzerinden bizim görüşlerimize katıldıklarını ve desteklediklerini ifade etmeleri olumlu bir gelişme olarak görebiliriz.
Konferans sonucunda;
- Önümüzdeki sürece yönelik eylem palanının hazırlandığı
- Şiddet ve Baskı konusunda bir sonraki konferansta netleşeceği
- ETF’nın şiddete karşı kampanya yürüttüğü ve yürütüleceği
- Her 25 Kasım’da Kadına karşı yapılan şiddet kampanyalarında yer alındığı
- Genç Kadınlar ve iletişim değişikliği çalışmalarının tüm Genel Sekreterlere bildirileceği
- Sürdürülebilir bir ulaşım politikalarının ortaya konması
- ETF Kadın Komitesinin eğitim politikaları
- Komşu Ülkeler arasında iş birliğinin ve uluslararası dayanışmanın yaygınlaştırılması
- Küresel organizasyonları aktifleştirmek
kararları alınmıştır.