3 Aralık günü Birleşmiş Milletlerin 1992 yılında aldığı kararla Uluslararası Dünya Engelliler Günü olarak ilan edilmiştir.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO`nun yaptığı araştırmalar, ülkemizde nüfusun yüzde 14`ünün engelli olduğunu göstermektedir. Engelli olanlardan bir kısmı doğuştan bir kısmı ise sonradan geçirmiş oldukları iş kazaları, trafik kazaları vb sonucunda engelli duruma düşmüştür.
Başbakanlığın konuyla ilgili olarak 2002/58 sayılı genelgesi bulunmaktadır.
Genelgede;
“Öncelikle özürlülerin ağırlıklı olarak ilişkide bulunduğu tüm kamu kurum ve kuruluşları, hizmet binalarının giriş-çıkışları ile fiziksel çevreyi özürlülerin ilgili birimlere rahatlıkla ulaşabilmelerini sağlayacak şekilde imar mevzuatı ve TSE standartlarına uygun olarak düzenleyeceklerdir.” denilmektedir.
“hastane, otogar, gar, havalimanı, tren istasyonu, liman gibi insan hareketlerinin yoğun olduğu yerlerde, hizmetlerden yararlanmak isteyen özürlüler için fiziksel engelleri aşma ve ulaşılabilirliği sağlamada ilgili kurum ve kuruluş görevlilerince yardımcı olunacak, konuyla ilgili personelin bilinçlendirilmesi ve eğitilmesi kurumlar tarafından sağlanacaktır.”
“İşyerlerinde özürlülerin çalışmalarını kolaylaştıracak ve iş verimini arttıracak araç-gerecin temin edilmesi, mekan ve çalışama koşullarına ilişkin uygun düzenlemelerin yapılması hususlarında azami titizlik gösterilecektir.”
denilmektedir.
Genelge ile özürlü yurttaşlarımızın yaşama koşullarının düzeltilmesi yönünde pek çok konuya atıfta bulunulmasına rağmen bir yanıyla genelgenin hayata geçirilmediği görülürken, diğer yandan engelli yurttaşlarımızın koşullarının gelişmiş ülkelerdeki uygulamalarla kıyaslandığında olması gereken düzeyin çok gerisinde olduğu görülmektedir.
Hükümet temsilcileri her yıl 3 Aralık Dünya Engelliler Gününde engellilere ne kadar çok önem verdiklerini ifade etseler de, Türkiye`de engellilerin pek çok haktan yeterince yararlanamadığı bilinmektedir.
Engelli arkadaşlarımızın yaşadıkları sorunların giderilmesi amacıyla, örgütlü olduğumuz kurumlarda kurum yöneticilerinin engelli arkadaşlarımızla belirli periyodlarda bir araya gelerek yaşadıkları sorunların çözümü amacıyla neler yapılabileceği yönünde çalışma yapılması ve bu yönde adım atılması önem taşımaktadır.
Engelli vatandaşlarımızın sosyal hayatın bir parçası olabilmesi, yurttaş olarak sahip olduğu hakları tam anlamıyla kullanabilmesi, ihtiyaç ve taleplerini karşılamaları ve yaşamlarını kolaylaştırmaları için bugüne kadar yapılanların yeterli olmadığı gerçeğinden hareketle başta siyasi iktidar olmak üzere toplumun tüm kesimleri bu konuda daha fazla sorumluluk almalıdır.
Engellerin ortadan kalktığı bir yaşam dileğiyle…
Merkez Yönetim Kurulu