Temeli 2013 yılında atılan Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın, YAP-İŞLET-DEVRET adıyla bilinen ve Havalimanları üzerinden belirli sermaye kesimlerine rant aktarımı halini almış, yolcu garantili Havalimanı yapımı işi kapsamında, yaklaşık 12 milyon yolcu garantisi ile 29 Ekim 2022 tarihinde açılacağı ilan edilmişti.
8 milyon metrekarelik “Bereketli Toprakların” kamulaştırılıp tarım dışına çıkarılarak, alt yapı ya da üst yapı ihalelerinin sürekli iptal edilip el değiştirmesi sonucu oluşan kamu zararı da dahil olmak üzere, iklim ve arazi planlamasından, ihale edilme biçimin kadar bilimsel ve şeffaf bir sürecin yürütülmediğini göstermektedir.
Yeni Havalimanının açılmasının ardından Adana Havalimanının durumunun ne olacağı ise ayrı bir muamma olarak durmaktadır. Şehrin içinde, ulaşımın kolay olduğu bu büyüklükte bir arazinin Havalimanı vasfını kaybettiği anda bazı kesimlerin rant iştahını kabartacağı da açıkça görülmektedir. Bu arazinin birkaç yüz metrekarelik alanı park ya da yeşil alan yapıldıktan sonra geri kalan kısmının rezidanslar, özel mülk haline gelecek çeşitli rant projeleri ile tam anlamıyla talan alanı haline geleceği, geçmişte yaşanmış uygulamalar göz önüne alındığında net olarak görülmektedir.
Diğer yandan DHMİ Adana Havalimanı çalışanlarının durumu da hala açıklığa kavuşmuş değildir. DHMİ Genel Müdürlüğüne sorduğumuz;
- Çukurova Havalimanın açılması ile Adana Havalimanının kapatılıp kapatılmayacağı,
- Çukurova Havalimanı’nda DHMİ personeli istihdam edilip edilemeyeceği,
- Çukurova Havalimanı’nda personel bulunacak ise oraya gönderilecek personelin kimler olacağı, hangi kriterlere göre belirleneceği,
- Adana Havalimanının kapatılması durumunda personelin başka bir meydana tayin edilmeden Çukurova Havalimanında istihdam edilip edilemeyeceği,
- Mevcut durumda personellerin kaygılarını giderecek bir bilgilendirme yapılıp yapılamayacağı,
Sorularına aldığımız cevap ise planlama yapılmakta olduğu bilgisidir.
BTS Havacılık Şube olarak personeller üzerinden herhangi ayrımcı bir kriterin uygulanarak, yıllardır bu sektörde emek vermiş personelin rızaları dışında bir tayin uygulaması ile karşı karşıya kalması, Sendikamız tarafından asla kabul edilmeyecektir. Bu konuda Sendikamızın hukuki ve fiili her türlü mücadele içinde Adana Havalimanı DHMİ çalışanlarının haklarının takipçisi olacağını bütün kamuoyuna duyurmak istiyoruz.
DHMİ tarafından işletilen Havalimanlarında örgütlü olan sendikamızın, kuruluşundan bu yana ulaştırma hizmetlerinin kamu eliyle yürütülmesi için mücadele ettiğini, bu alanda üreten, mücadele eden her bir Sivil Toplum Kuruluşu ile dayanışma içerisinde olduğunu hatırlatarak, ADANA Havalimanının talana ve ranta peşkeş çekilmemesi için yapılacak her türlü mücadelenin paydaşı olarak katkı sunacağımızın bilinmesini istiyoruz.
Bu çerçevede; Adana’da bulunan bütün Sivil Tolum Kuruluşlarının biraraya gelerek, olası bir talan ve rant planına karşı Adana halkının gerçek ihtiyaçları doğrultusunda, halkın birebir müdahil olduğu, kamucu/halkçı bir planlamanın hayat geçirilmesinin çabası içinde olacağının bilinmesini isteriz.
Yaşasın Mücadele, Birlik ve Dayanışma!