Sendikamız, Havacılık Tazminatı üzerinden yapılacak olduğu söylenen düzenleme üzerine çeşitli mecralarda yapılan yorumlar, spekülasyonlara dair geçen hafta sosyal medya üzerinden kısa bir açıklama yapmıştı.
Ancak çeşitli mecralarda devam eden tartışmalar çalışanların birbirini ötekileştirip uzlaşma ve karşılıklı anlayıştan uzaklaşmaya başlamasına neden olmuştur. Bu nedenle çalışanların birliği ve örgütlülüğünü, kamucu bir bakış açısını merkeze alan, emek eksenli bir açıklama yapmak ve herkesi bu anlayışla davranmaya davet etmek sendikamız açısından zorunlu hale gelmiştir.
Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası otuz yıldır, eşit işe eşit ücret, adil ve demokratik bir çalışma ortamı için hiçbir meslek grubunu öncelemeden çalışanların yanında olmuş; personel lehine olan hukuki ve diğer kazanımları her zaman desteklemiştir. Bunlar afaki sözler değildir; Tayin Yönetmeliğinin çıkarılmasından, Görevde Yükselme Yönetmeliğine, vardiyalı çalışan arkadaşlarımızın 5’li nöbette çalışmasına, ARFF personellerinin hakları için yürüyüşe, meslek tanımları, gece tazminatı, hülle atamalar, mobbingin önlenmesi, havacılığa münhasır kadro ve unvanların tahsisi çalışmasına, sözlü mülakatın kaldırılması mücadelesine kadar yaptığımız eylem ve etkinliklerin hepsi sendikamızın herhangi bir meslek grubunun çıkarlarından ziyade çalışan bütün emekçiler için emek eksenli bir mücadele çizgisinin benimsendiğinin açık kanıtlarıdır.
Buradan hareketle sendikamız ücretler ve çalışma koşulları ile ilgili taleplerin adalet duygusunu zedelemeden yapılan işin riski, emek yoğunluğu, niteliği, süresi vb. dikkate alınarak hayata geçirilmesini savunmaktadır. Bu kriterlerin belirlenmesi en temelde çalışanların örgütlü bir mücadele yürütmesine bağlıdır. Çalışanların sürece dahil olması, kurumun şeffaf bir tavır almasını, çalışanların ise birimler arasında rekabetten ziyade dayanışma, anlayış ve diyalog yollu bir çözümünü olanaklı kılacaktır. Bu noktada sendikamız 2022 Mart ayında bütün bu konularla ilgili DHMİ’de bulunan bütün derneklere çağrı yapmış; katılan dernek temsilcileri ile yapılan toplantıda, toplantıya katılan derneklerin yapacağı bir çağrı ile bütün sendikaları ve dernekleri kapsayan geniş katılımlı bir toplantı yapılması kararlaştırılmıştı. Ancak dernekler tarafından konuyla ilgili bu zamana kadar herhangi bir çağrı yapılmamıştır.
Tazminatlar konusunda en başından beri Sendikamızın sürece dahil olma taleplerinin; oranlar, rakamlar üzerinden bilgi edinme çabalarının “ticari sır” gerekçesiyle reddedilmesi yanında, iş kolumuzdaki bazı sendikaların özel çıkarlar üzerinden bir yaklaşım sergilemesi, gerçek bir örgütlülüğün oluşmamasına, belirlenimlerin sadece genel müdürlük bürokrasinin inisiyatifine kalmasına neden olmuştur.
Gönül isterdi ki sendikamız tazminat oranları “şu olmalıdır, şöyle olmalıdır” diye bir açıklama yapabilsin. Fakat bu koşullarda bunu ifade edecek ne bir doküman ne de bir bilgi elimizde bulunmaktadır. Ancak son dönemde ülke ekonomisinin içinde bulunduğu durum göz önüne alındığında Sendikamızın 6. Dönem TİS görüşmelerinde dile getirildiği üzere, kur farkından dolayı oluşan Eurocontrol gelirlerinde büyük kayıplar oluşmaktadır. Kur artışı ve enflasyon, personel maaşlarında ciddi erimelere sebep olmakta ve personelin yaşam standartları ciddi oranda düşürmektedir. Bu bağlamda kur farkından ve enflasyondan kaynaklı kayıpların bir an önce telafi edilmesi, Kurum personelinin hak ettiği yaşam standardına kavuşması için koruyucu tedbirlerin alınması şarttır. Eurocontrol gelirlerinde kur farkına bağlı kayıplar olmaması için bütün DHMİ emekçilerini dikkate alan bir hesap mekanizmasıyla gelirlerin devamlı revize edilebileceği bir sistem öngörülmelidir.
Gerek ücretlerde gerekse özlük haklarında adil bir sürecin yürütülmesi için çalışanların sürece müdahale etmeleri elzemdir. Bunun yolu da açık, şeffaf, ayrım gözetmeksizin çalışandan yana olan sendika ve sivil toplum kuruluşlarında var olmak ve karar alma süreçlerine dahil olmaktır. Kurum tarafından alınacak bu tür kararların da sivil toplum kuruluşlarının görüşü alınarak ve sürece etkin katılımı sağlanarak gerçekleştirilmesi, katılımcı ve demokratik bir çalışma yaşamının gereğidir.
BTS olarak DHMİ’de tam bir eşitlik ve adaletli bir çalışma ortamı oluşması için üye sayımız ile orantısız bir sendikal mücadele içinde bulunuyoruz. Bu süreçte de elbet hatalar, noksanlıklar oluşmaktadır.
Bu kapsamda bütün çalışanların adil, demokratik, eşit bir çalışma hayatı tasavvuru başarılı olmak zorundadır. Bu tasavvurun dışında kalmak sağlıktan eğitime, bugün yaşadığımız piyasa endeksli, özelleştirmeci, parası olanın hayatta kaldığı politikanın devamı olacaktır.
Tüm bu nedenlerle eşit, adil ve demokratik bir çalışma hayatını benimseyen tüm dostlarımızı sendikamıza katkı sunmaya, ayrıştırıcı, ötekileştirici dili terk etmeye ve örgütlü mücadele etmeye davet ediyoruz.
BTS HAVACILIK ŞUBE