Toplu sözleşme masasında imzalanan 175 liralık brüt seyyanen zam, maaşı 2 bin 30 liranın üzerinde olan memurların, 2014 yılı için yüzde 4+4’lük olası zamma göre daha az gelir elde etmelerine neden olacak.
Memur sendikalarıyla hükümet arasında jet hızıyla sonuçlanan toplu sözleşme görüşmelerinden çıkan 175 liralık zam sadece düşük dereceli memurlara yarayacak. BUGÜN’ün yaptığı hesaplamalar, neti 123 liraya düşen brüt 175 liralık yeni zam nedeniyle memurların büyük çoğunluğunun enflasyon karşısında gelir kaybına uğrayabileceğini işaret ediyor.
Yüzde 4+4 olabilirdi
Hükümet, toplu sözleşme masasına ilk olarak yüzde 3 artı 3’lük zam teklifiyle gelmişti. Memur-Sen bu teklifi “kabul edilemez” bulunca masadan kalkılmıştı. Geçmiş yıllarda yapılan görüşmelerin seyri, yapılacak pazarlıkla nihai zammın en az 1-2 puan yükseltilerek yüzde 3,5 artı 3,5 ya da yüzde 4 artı 4’e yükseltilebileceğini gösteriyordu. Ancak sürpriz anlaşma oran üzerinden pazarlık yerine, brüt 175 liralık zamla sonuçlandı.
Bazıları 3+3 de alamadı
175 liralık brüt zamla,memurun masada kazanma şansı bulamadığı yüzde 3,5 ve yüzde 4’lük oransal zamlar karşılaştırıldığında ortaya çıkan rakamlar memurun zararda olduğunu işaret ediyor. 175 liralık zam, masaya ilk gelen teklif olan yüzde 3 artı 3’lük zamla karşılaştırıldığında, 2 bin 710 liranın altında maaş alan tüm memurların avantajına görünüyor.
Enflasyon farkı da yok
Net 123 liralık zam sayesinde, 2 bin 710 liranın altında maaş alan tüm memurların yıllık geliri yüzde 6 ve daha üzerinde artarken, bu maaş düzeyinin üzerindeki tüm memurlar yüzde 3 artı 3’lük zammı bile alamayacak.
Diğer bir ifadeyle, enflasyonun yüzde 6’nın üzerine çıkması halinde bu maaş grubundaki tüm memurların gelirinde reel kayıp yaşanacak.
Memurun kabul ettiği zam tutarı, yüzde 3,5 artı 3,5’lik olası zam dikkate alındığında 2 bin 330 liranın üzerinde maaş alan tüm memurların zararda olduğunu gösteriyor.
Masadan çıkabilecek alternatif yüzde 4 artı 4’lük zam dikkate alındığında ise maaşı 2 bin 30 liranın üzerindeki tüm memurların net 123 liralık zamla yetinerek büyük gelir kaybına uğradıklarını gösteriyor. Üstelik memurlar yeni zam yönteminde enflasyon farkı alamayacakları için önümüzdeki yıl ciddi reel gelir kaybına uğrayabilecekler.
Yüzlerce çeşit enflasyon farkı
2014 yılı için kabul edilen 175 liralık zam tutarı, oransal bazda belirlenmediği için enflasyon farkı uygulanmayacak. Bununla birlikte memurlara enflasyon farkının verilmesi yönünde ileride bir karar alınması halinde, geçmiş yıllarda olduğu gibi tek bir oranlı enflasyon farkı yerine, yüzlerce hatta binlerce farklı rakam ortaya çıkacak.
Örneğin 2014 yılında gerçekleşecek enflasyon için maaşı 2 bin 500 lira olan memura 1-2 puanlık fark yeterli olurken 3 bin lira maaş alan memura 3- 4 puanlık enflasyon farkı verilmesi gerekecek. Ancak, mevcut anlaşmada memura enflasyon farkı verileceğine ilişkin bir hüküm yer almıyor.
MALİYET 7,1 MİLYAR LİRAYI BULACAK
Yapılan hesaplamalara göre 2 milyon 600 bin memur ile 1 milyon 900 bin emekliye yapılan bu zam 2014 bütçesine yaklaşık 7 milyar 30 milyon lira ilave maliyet getirecek. 832 bin öğretmene verilecek 150 liralık ilave ödeneğin ek faturası ise 125 milyon lirayı bulacak. Böylece zammın toplam faturası 7 milyar 155 milyon liraya ulaşacak.
Zammın tamamı ocakta alınacak
Oransal yerine rakamsal zammın yapılması, memurun daha ocak ayından itibaren verilen zammın tamamının maaşlara yansımasını sağlayacak. Bu da özellikle düşük maaşlı memurların daha yılın başından itibaren yüksek oranlı zam almalarını sağlayacak. Örneğin 2 bin lira alan memurun maaşı 2014’ün ocak ayında yüzde 6,15 artarak 2 bin 123 liraya yükselecek. Oysa bu tutar yüzde 3 artı 3’lük zam hesabıyla verilmiş olsaydı, aynı memurun ocak maaşı 2 bin 60 lira, temmuz maaşı 2 bin 121 lira olacaktı.
Memurlar.net