Yakın zamanda bir televizyon kanalında yayınlanan ve Türkiye Hava Trafik Kontrolörleri Derneği (TATCA) yöneticisinin katıldığı bir programda; dernek yöneticisi tarafından; Hava Trafik Kontrolörlerinin yaşadıkları sorunlar olduğu, bu sorunların çözümünün ancak kurumun yapısının değişmesiyle olacağı, bu yönde DHMİ yöneticileri ile mutabık oldukları yönünde açıklamalarda bulunulmuştur.
BTS olarak, TATCA Derneği yöneticisinin DHMİ’nin yapısı ile ilgili sarf ettiği bu sözleri kabul edilemez buluyoruz.
Kurum çalışanlarının üyesi oldukları Dernek veya Sendika adına elbetteki yöneticileri olarak açıklama yapma özgürlüğü bulunmaktadır. Ancak TATCA Derneği yöneticisi tarafından sendikamızın örgütlü olduğu DHMİ’nin kurumsal yapısına yönelik olarak; DHMİ yönetimi ile mutabık kalındığına yönelik açıklamasının hukuksal bir karşılığı olmadığını öncelikle belirtmek isteriz. Keza; DHMİ’nin kurumsal yapısına ilişkin tasarruf hukuken yasal bir düzenlemeyi gerekli kılmakta ve bu yetki TBMM’dedir. Bu nedenle; TATCA adına görüş beyan eden yöneticisinin DHMİ’nin kurumsal yapısına ilişkin bu şekilde sözler sarf etme hakkını hukuken nereden aldığını sormak gerekir.
TATCA Derneği yöneticisi tarafından yapılan açıklama, personelin yaşadığı sorunların çözümünü kurumun yapısını değiştirerek sağlanacağını ifade etmek esasen; gerek Cumhurbaşkanlığı Orta Vadeli Programı gerekse de diğer programlarda yer aldığı üzere kamu kurumlarının yapısına ilişkin açıklamalarla kamunun tasfiyesinin amaçlandığı açıkça ortadayken, geleceğimizi ve iş güvencemizi tartışmaya açan bir tehlikeyi barındırmaktadır.
Havalimanlarından kalkan veya inen her uçak tüm personelin emeği ve her birimin kendi alanına giren görev ve sorumluluklarla mümkün olabildiği, tüm hizmetler çalışanların ortak çabasıyla sağlanabildiği ortadadır.
BTS olarak, uzun zamandır kurumlarımızın ana statüsünün değiştirilmesi ve iş güvencemizin ortadan kaldırılması ile ilgili çalışmalar olduğunu, buna karşı durmak için en doğru zeminde hep birlikte mücadele etmemiz gerektiğini her fırsatta ifade ettik.
Kurum çalışanlarının sorunlarının başında gelmekte olan Havacılık Tazminatıyla ilgili olarak ise yürütülen sürece katkı vermek ve müdahil olmak için kurumda örgütlü sendikalara çağrıda bulunmamıza rağmen maalesef gerek DHMİ’de yetkili sendika, gerekse de işkolunda yetkili sendikanın katılmamaları nedeniyle komisyon kurulamamıştı. Eğer o tarihte bu komisyon kurulmuş olsaydı, bütün belirsizlikler ve rol çalmalar ortadan kalkacağı gibi şimdi bunları konuşmuyor olacaktık.
Kimi yapıların Havacılık Tazminatına yönelik çözüm adımlarıyla kurumsal yapının bozulmasına yönelik adımları karıştırmaması gerektiğini belirtmemiz gerekir.
Havacılık Tazminatında yaşanan sorunların çözümü için tüm çalışanların konsensüsünün sağlanması gerektiğini belirtiyoruz. Ancak Havacılık Tazminatı çalışması adı altında DHMİ’nin yapısının ve ana statüsünün değiştirilmesine ve buna bağlı olarak, gelecekte çalışanlarımızı mağdur edecek her girişime karşı duracağımızın bilinmesini isteriz.
Bunun için çalışanlarımızı BTS çatısı altında örgütlenmeye davet ediyoruz.
Umut bizde!
HAVACILIK ŞUBESİ YÜRÜTME KURULU