Kadına yönelik şiddet, son zamanlarda ayyuka çıkan söylem ve politikalarla sistematik bir biçimde artarak sürmektedir. Kadın cinayetleri, kadın intiharları, taciz ve tecavüz olayları ve yargının kadına yönelik şiddet davalarında aldığı erkekten yana tutum; kadını korumaya ve kadına yönelik şiddeti engellemeye yönelik olarak yapıldığı iddia edilen yasal düzenlemelere rağmen devam ediyor.
AKP iktidarı bir yandan bedelini başta kadınlar olmak üzere tüm toplumun ödediği savaşı içerde ve dışarıda kışkırtma gayretindeyken, savaşın mağdur ettiği sığınmacı kadınların maruz bırakıldığı gayrı-insani koşullara göz yummaktadır.
Diğer taraftan kendine göre olan yaşam biçimini norm haline getirmek için toplum mühendisliğine girişmektedir. Tüm bunların yanı sıra, kadının istihdamını artırmak adına dayatılan esnek ve güvencesiz çalışmanın yaygınlaştırılmasına yönelik düzenlemelerle yapılmaya çalışıldığı gibi, emek alanında kadın-erkek eşitliğini sağlamak adına yapıldığı iddia edilen kimi düzenlemelerle, kadınların iş güvencesi ellerinden alınmaya çalışılmaktadır.
Böyle bir atmosferde, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü”nde kadın örgütlülüğünün ve mücadelesinin önemini vurgulamak ve sesimizi yükseltmek için eylem ve etkinlik programı çerçevesinde, binlerce kadının bir arada mücadele etmesinin ve dayanışmanın önemini görünür kılan Gezi Direnişi’ni de selamlayarak, “DİREN KADIN!” şiarını yükseltiyoruz.
18-25 Kasım 2013 Eylem/Etkinlik Programı;
18 Kasım 2013 Pazartesi gününden başlayarak, iş yerlerinde “Şiddete Karşı Diren Kadın” temalı kokartların takılması;
Hafta içerisinde yine işyerlerinde işkoluna özgün sorunlar ve taleplere de yer veren basın açıklamaları yapılması, açıklamaların yapıldığı gün işyerlerine kırmızı giysilerle gidilmesi bildirilerin dağıtılması
19 Kasım 2013 Salı günü dayanışma amacıyla, tutuklu kadın üyelerimize kart gönderilmesi; İstanbul’da Bakırköy L Tipi Kadın Kapalı Cezaevi önünde bir basın açıklaması yapılması.
20 Kasım 2013 Çarşamba günü Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Gününe dair taleplerimizi içeren bir dosyayla TBMM’deki kadın milletvekillerinin ziyaret edilmesi.
22 Kasım 2013 Cuma günü katledilen, kadın mücadele tarihinde öne çıkmış olan kadınların fotoğraflarının yanı sıra şiddet temalı dövizlerle ve kırmızı giysiler giyerek kent meydanlarında kitlesel basın açıklamaları yapılması.
25 Kasım 2013 Pazartesi günü var olan illerde, kadın platformları veya demokratik kitle örgütleri ile birlikte, olmayan yerlerde KESK Şubeler Platformu olarak güçlü alan eylemleri ve basın açıklamaları yapılması.
Eylem ve etkinlik programımız yukarıda belirtilen çerçevede belirlenmiş olmakla birlikte, Şube ve temsilciliklerimiz kendi özgünlüklerinde eylem takvimini zenginleştirecek çalışmalar yapabileceklerdir.