Muğla Yatağan’daki termik santral ve kömür ocaklarının özelleştirilmesine karşı işçiler aylardır mücadele ediyorlar. Hükümet, tepkiler üzerine Yatağan Termik Santrali özelleştirmesini 2 ay erteledi, ancak işçiler ihalenin ertelenmesini değil özelleştirmenin iptal edilmesini talep ediyorlar. Yatağan işçileri, bu taleple Ankara’ya gitmek üzere yola çıktılar. Ancak 23 Ocakta, saat 16.00’da bir araya gelen ve Ankara’ya gitmek üzere otobüslerle Yatağan’dan hareket etmek isteyen işçiler, polis engeliyle karşılaştılar.
Yatağan Termik Santrali önünde toplanan işçiler, “Bu Daha Başlangıç Mücadeleye Devam”, “Ölüm Olsa Sonumuz, Ankara Yolumuz”, “İş Ekmek Yoksa Barış da Yok”, “Her Yer Rüşvet Her Yer Yolsuzluk!” sloganları eşliğinde Yatağan merkezine doğru yürüdüler. Otobüslerle Muğla’nın Yatağan ilçesinden hareket eden işçilerin önü Muğla girişinde polisler tarafından TOMA’larla kesildi. Polisin araçlarla geçişe izin vermemesi üzerine işçiler, otobüslerden inerek Ankara’ya doğru yürüyüşe geçtiler. Ancak İçişleri Bakanı’nın talimatıyla Ankara’ya gitmeleri engellenen işçiler, gece yürüyerek geri dönmek zorunda kaldılar. Açıklama yapan Türkiye Maden-İş ve Tes-İş Sendika Şube yöneticileri AKP’yi ve polisi protesto ettiler.
Yatağan işçilerinin Ankara’ya yürümesi engellenirken, Türk-İş’e bağlı sendika üyesi işçiler Ankara’da bir eylem yaparak sınıf dayanışmasını yükselttiler. İşçiler, Toros sokakta toplanarak Özelleştirme İdaresi Başkanlığı önüne yürüdüler, özelleştirmeyi ve AKP’yi protesto ettiler. Türk-İş, DİSK, KESK ve Kamu-Sen yöneticileri eyleme katılarak destek verdiler. Eylemde, “Yatağan İşçisi Yalnız Değildir”, “Yaşasın Sınıf Dayanışması”, “Ankara Ankara Duy Sesimizi Bu Gelen İşçinin Ayak Sesleri”, “Direne Direne Kazanacağız” sloganları atıldı.
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, yaptığı konuşmada işçilerin 6 aydır Yatağan’da direnişte olduğunu ifade etti. Atalay, “Bu sorunu halletmek zorundayız. Yatağan’ın özelleştirilmesini bu hükümete yaptırmayız, yaptırmayacağız. Bunu bizim önümüze getirenlerden 30 Martta hesap soracağız” dedi.
Daha sonra Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, Maden-İş ve Tes-İş adına açıklama yaptı. Akçul, Yatağan işçilerinin Ankara’ya gelmelerinin engellenmesinin seyahat hakkının engellenmesi olduğunu ifade etti. Akçul, özelleştirme ihalesinin ertelenmesini değil, iptal edilmesini istediklerini söyledi.