DHMİ çalışanlarına yapılan Havacılık Tazminatından damga vergisi dışında yapılan vergi kesintileri nedeniyle, bu uygulamanın durdurulması için hukuksal süreç başlatılarak Ankara İdare Mahkemesinde ve Anayasa Mahkemesinde dava açıldı.
193 sayılı gelir vergisi kanunun VERGİNİN mevzuunu düzenleyen Birinci bölüm gelirin unsurları başlıklı 2.maddesinde gelire giren kazanç ve iratlar şunlardır denilerek vergilendirilmesi gereken unsurlar sayılmış, 3 üncü fıkrasında ise “ÜCRETLER” belirtilmiştir. Tazminat ve ek ödemeler ücretin bir parçası olmadığı gibi başka görevlere atamalarda kazanılmış hak kapsamında da değerlendirilmemektedir. Şayet Tazminat ve ek ödemeler ücretin bir parçası olarak kabul edilseydi, diğer kamu görevlilerine ödenen tazminat ve ek ödemelerden de vergi kesilmesi gerekirdi.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğünde çalışan personele ödenen Havacılık tazminatından vergi kesilmesi, personelin tazminat dışında kalan vergiye tabi gelirlerinin de erkenden üst dilim vergi tarifesine girmesine neden olmaktadır. Dolayısıyla DHMİ personeli vergiye tabi olmaması gereken tazminattan dolayı, üst tarifelerden vergi ödeyerek mali açıdan mağdur edilmektedir.
1 -Havacılık tazminatının ilk yasal düzenlemesinde gelir vergisi kesilmesi öngörülmemesi,
2 -Maliye Bakanlığı personeline ödenen ek ödemelerden gelir vergisi kesilmemesi,
3-657 sayılı DMK’ nun 152 nci maddesinde düzenlenen 7 farklı tazminattan gelir vergisi kesilmemesi,
4-Makam tazminatlarından vergi kesilmemesi,
5-375 Sayılı KHK ile ödenen ek tazminatlardan vergi kesilmemesi (Havacılık tazminatına karşılık gösterilmektedir)
6-Karayolları Genel Müdürlüğü personeline ödenen ek ödemelerden vergi kesilmemesine rağmen,
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğünde 399 sayılı KHK’ nın I ve II sayılı cetveline tabi personeline ödenen “Havacılık Tazminatından” gelir vergisi kesilmesi ile ilgili 1.8.2010 tarih ve 27659 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6009 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 56 ncı maddesinin “Bu tazminat, aylıklara ilişkin esaslar çerçevesinde gelir vergisi ve damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenir.” Şeklindeki son fıkrasında “Bu tazminat, aylıklara ilişkin esaslar çerçevesinde” ibaresinden sonra gelen “gelir vergisi ve” ibaresinin, Anayasanın 2 ve 10. maddesine aykırı olması nedeniyle sorunun Anayasa Mahkemesine taşınması talebiyle Ankara İdare Mahkemesine Sendikamız adına İstanbul Şube Başkanımız Yakup TAĞI tarafından Ankara İdare Mahkemesine dava açılmıştır.