Demiryolu çalışanlarına yapılan ek ödemelerle ilgili Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararının ardından ortaya çıkan ücret adaletsizliği ve mağduriyetini protesto etmek ve yaşanan mağduriyetin sonlandırılması talebiyle 17 OCAK 2011 PAZARTESİ günü (bugün) saat 12.30’da TCDD Genel Müdürlüğü Protokol Kapısı önünde basın açıklaması yapıldı. Genel Başkanımız tarafından okunan basın açıklaması aşağıdadır.
Sözleşmeli personel uygulamasına geçildiği günden beri demiryolcuların sözleşme ücretleri düşük tutulduğundan KİT’ler içerinde yer alan unvanlar arasında uçurumlar oluşmuştur.
Yüksek Planlama Kurulunun 28.07.2010 tarih ve 27655 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğ gereğince verilen kısmi yetki kapsamında TCDD Yönetim Kurulunun aldığı kararla TCDD personelinin bir kısmının ücretlerinde kısmi iyileştirmeler yapılmış, yine aynı tebliğ gereğince bazı unvanlarda da ek ödeme oranları artırılmıştı. Ancak yapılan bu iyileştirmeler tüm personeli kapsamadığı için ücret adaleti ve çalışma barışı bozulmuştur.
Bu süreçte Sendikamız öncülüğünde demiryolcular demokratik tepkilerini ortaya koymuş, Sendikamız Başkanlar Kurulu toplantısında alınan kararlarla sendikamız tarafından bir dizi eylem ve etkinlik planlanarak hayata geçirilmişti. Bu kapsamda;
Ağustos 2010 tarihinde TCDD Genel Müdürlüğü, Bölge Müdürlükleri önünde basın açıklaması, 23 Eylül 2010 tarihinde TCDD Genel Müdürlüğü ile Bölge Müdürlükleri önünde ve önemli garlarda oturma eylemi yapılmış, ardından mağduriyetin giderilmesi konusunda bir imza kampanyası düzenlenmiş, toplanan imzaların YPK’na verileceği, ardından 11-12 Ekim 2010 tarihinde TCDD Genel Müdürlüğü önünde 2 günlük açlık grevi yapılacağı açıklanmıştı.
Sendikamızın çeşitli eylem etkinlikler hayata geçirdiği ve geçirmeyi planladığı bu süreçte TCDD yönetimin çağrısıyla 30 Eylül 2010 tarihinde TCDD Genel Müdürlüğü ile bir görüşme yapılmış, bu görüşmede; demiryolcuların yaşadığı mağduriyet ifade edilirken TCDD’nin YPK 6. maddesine dayanarak ücret iyileştirmesi için yetkisini kullanması ayrıca genel bir iyileştirme için YPK’dan yetki talep etmesi sendikamızca talep edilmiştir. TCDD yönetiminin yapılacak çalışmalar konusunda sendikamızı bilgilendirmesi üzerinde sendikamızca yapılacak açlık grevini ertelemiştik.
1 Ekim 2010 tarihinde ise toplanan imzalar YPK’na yapılan basın açıklaması ile sunulmuş ve YPK’nin demiryolcuları mağdur eden tavrı protesto edilmiş, taleplerimiz yinelenmiştir.
O günden bugüne değin gelişmeleri yakından takip eden Sendikamız bir yandan ilgili kurum ve bakanlıklara gerekli yazışmaları yapmış, diğer yandan çalışanları doğru bilgilendirmek için azami titizlik göstermiş, ancak kesinleşen bilgileri çalışanlarla paylaşmıştır.
TCDD tarafından yapılan çalışmanın TCDD Yönetim Kurulunun bilgisine sunulmasının ardında, TCDD yetkilileri 23 Kasım 2010 tarihinde sendikaları bilgilendireceklerini, ondan sonra TCDD Yönetim Kurulu onayına sunacaklarını ifade etmişlerdi.
22 Kasım 2010 tarihinde işkolumuzdaki sendikalar Genel Müdürlüğe davet edilerek, YPK’nin 6. Maddesine dayanılarak yapılan sınırlı iyileştirmeler konusunda TCDD yönetimi tarafından bilgilendirme yapılmıştır.
Yapılan çalışma ile 12 bin demiryolcuya iyileştirme yapılmış, 1 Ocak 2010 tarihinde geçerli olan bu iyileştirme 12 aylık farkla birlikte 15 Aralık 2010 maaşıyla çalışanlara ödenmişti. Ancak aralarında Tren Teşkil Memuru (TTM), Hareket Memuru, Uzman, Yol Bekçisi ve Bilgi İşlem çalışanlarının olduğu yaklaşık 4000 personel bu uygulamadan faydalanamamıştı.
Bu süreçte Demiryolcuların ek ödeme ve skaladan kaynaklı mağduriyetlerinin giderilmesi için;
- 24 Aralık 2010’da YPK Sekretaryasını yürüten Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı nezdinde Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşar Yardımcısı Erhan USTA ile görüşme yapılmıştır. Yapılan görüşme sonucu demiryolcuların yaşamış olduğu mağduriyet kendilerine iletilmiştir. Müsteşar sorunlara olumlu yaklaşmış, sorunların çözümü ve YPK kararına yetiştirilmesi için teknik düzeyde bir toplantı yapılması kararlaştırılmıştır.
- 30 Aralık 2010 günü Sendikamız tarafından 2. görüşme KİT’lerden sorumlu Daire Başkanı Mehmet Akif KÖSEOĞLU ile yapılmıştır. Demiryolcuların mağduriyeti ve aşağıdaki taleplerimiz kendilerine iletilmiştir.
Bu bilgiler tarafımızca TCDD yöneticilerine aktarılmış, yapılan görüşmede TCDD Genel Müdürlüğünün yürütülecek çalışmalarda daha aktif olarak katılımı talep edilmiştir. Personel ve İdari İşler Dairesi ile yapılan görüşmelerde YPK’ya sunulmak üzere bir rapor hazırlanması, bu kapsamda bir Komisyon oluşturulması ve bu Komisyonda görev almak üzere bir personel görevlendirilmesi konusunda görüş birliği sağlanmasına rağmen şu ana kadar Genel Müdürlük tarafından hiçbir adım atılmamıştır.
Sendikamız tarafından bugüne kadar Ulaştırma Bakanlığından YPK’ya, Hazine Müsteşarlığından DPB’na kadar pek çok kuruma yaptığımız başvurular ve görüşmelerde yaşanan adaletsizliğin ve mağduriyetin giderilmesi talep edilmesine rağmen bugüne kadar ciddi bir sonuç alınamamıştır.
Geçen süre içerisinde konunun muhatabı olan kurumlar tarafından taleplerimize bir çözüm bulunmamıştır. Gerek sendikamız üyeleri gerekse de demiryollarımızda çalışan personelin konunun çözümlenmemesinden kaynaklı eleştirileri ciddi bir noktaya varmıştır. Aynı kurumda çalışan personelin kendi aralarında yaşanan ücret farklılıklarının yarattığı tablo bugün iş barışını telafisi zor bir noktaya taşımıştır.
TCDD yönetimini; personelin yaşadığı bu adaletsizlik ve mağduriyeti görmeye ;
- Yapılan iyileştirmenin sınırlı olması nedeniyle demiryolcuların mağduriyetinin giderilmesi için genel bir yetkinin TCDD Yönetim Kuruluna verilmelidir.
- TCDD, faal personel olarak nitelenen ve 24 saat hizmet üreten unvanlardan Tren Teşkil Memuru ve Hareket Memurlarının grup değişimi ve ücret iyileştirmeleri için istediği yetkiyi takip etmeli ve sonuçlandırmalıdır.
- Tarafımızca tespit edilip ücretleri daha yukarıya çekilebilecek olan unvanların taban ücretleri yükseltilmelidir.
- Yol Çavuşu, Tarım Çavuşu ve Tesisler Çavuşu unvanlarındaki personelin alabileceği en yüksek ücret taleplerinin karşılanması yönünde ivedi adımlar atılmalıdır.
- TCDD Genel Müdürlüğü tarafından çeşitli unvanlardaki personele vaad edilen, ancak halen bugüne kadar verilmeyen unvanlar verilmelidir.
- Nakil bekleyen personelin atamalarının yapılarak bekletilmekte olan nakillerle ilgili yaşanan mağduriyet giderilmelidir.
Çalışanlarımızı mağdur eden uygulamalara bir an önce son vermeye ve çözüm bulmaya çalışıyoruz.
Bugüne kadar her türlü yasal yolla yaşanan sorunları ve bunların çözümlenmesi yönünde taleplerini iletmesine rağmen bu sorunlara çözüm bulunmadığını gören Sendikamız; öncelikle bir yandan TCDD Yönetim Kurulu’nun ücretlerin düzenlenmesiyle ilgili kararının ilgili kısımlarının iptali için Danıştay’da dava açacakken, diğer yandan üretimden gelen gücünü kullanmak üzere fiili meşru mücadelesini yaşanan adaletsizliğin ve mağduriyetin giderildiği bir düzenleme yapılıncaya kadar büyüterek sürdürecektir.
Yunus AKIL
Genel Başkan