7-8 Temmuz 2011 tarihinde Hırvatistan’ın Zagreb kentinde yapılan “Transunion” Kadın Seminerine Ankara Şube Kadın Sekreteri İdil Güneyi ile birlikte Gülay Erdoğan ve Özge Özbey katılmışlardır.
“Transunion”, Avrupa Birliği desteğiyle, 500 den fazla kişinin katıldığı 4 seminer ile 4 konferanstan oluşan ve kadın temsilcilerin ulaştırma sektöründe daha etkin olmalarını amaçlayan bir projedir. Özellikle cinsiyet eşitliğinin olmadığı ve kadınların etkin olmadığı sendikalarda daha fazla kadının sendikalarda aktif olması için hazırlanmıştır.
Katılımcılar işyerlerindeki ve sendikalarındaki kendi pozisyonları hakkında ve sendikalarındaki hiyerarşik yapı hakkında bilgi vermişlerdir. Kadınların sendikalarındaki yapılar tek tek incelenmiş, ideal kadın bir kadın liderde olması gereken özelliklerden bahsedilmiştir. İyi bir sendikal yapıdaki anlayışın nasıl olması gerektiği konusunda, katılımcıların şu anki sendikadaki konumu ve gelecekte dönemde hedefledikleri yer hakkında karşılıklı bilgi alışverişinde bulunulmuştur. Sendika yapısı içinde hedeflere ulaşabilmek için diğer kadınlara nasıl yardımcı olunabileceği konularında tartışmalar yapılmıştır.
Eğitimin ikinci bölümünde kadınların nasıl örgütlenebileceği, daha çok kadın üye nasıl yapılabileceği, iyi bir lider olma yolları, üye sayısını artırırken karşılaşılan zorluklar ve önleme yöntemleri, cinsiyet ayrımcılığı konularında karşılıklı bilgi alışverişinde bulunulmuştur.
“Kadınlar gerçekten yeterince temsil edilebiliyor mu?”, “Kadınların farklı ihtiyaçları farklı talepleri ve sağlık sorunları var, bunların karşılanabilmesi ve üyeliğe teşvik yolları neler olabilir?” diye belirlenen başlıklar altında tartışmalar yapılarak karşılıklı bilgi alışverişinde bulunulmuştur. Potansiyel üyelerin ihtiyaçlarını dinlemenin ve yeterince temsil edilmeyen genç üyelerin teşvik edilmesinin, yeni üye kazanılmasına olanak sağlayacağı konusunda fikir birliğine varılmıştır.
Sendikanın çalışanların sesi olduğu, bir sendikanın temsilcisinin açık ve doğru bir şekilde mesaj vermenin çok önemli olduğu konusunda görüş birliğine varılmıştır. Üye olmayan bir kişiyle iletişim kurarken veya üyeliğe teşvik ederken kişinin ihtiyaçlarının çözümüne odaklanarak başarıya ulaşabileceğimiz konusunda hemfikir olunmuştur.
Sonuç olarak etkili iletişimin sendika yapısındaki önemine vurgu yapılmıştır. İletişim kanalları, iletişim kanallarını engelleyen faktörler, toplantı nasıl düzenlenmeli, müzakere nasıl yapılmalı, karar verme süreci nasıl olmalı gibi konularda tartışmalar yapılarak doğru ve etkili iletişim yoluyla tutum ve davranışlarda değişiklik sağlayabileceğimiz konusunda fikir birliğine varılmıştır.