Ulaşım emekçilerine yıllardır ödenmekte olan giyim yardımının Hazine ve Maliye Bakanlığınca 8 Mart 2024 tarihinde yayınlanan yazı ile iptal edilmek istenmesi üzerine Sendikamız ve Konfederasyonumuza bağlı ilgili Sendikalarla birlikte yaptığımız basın açıklamaları ve etkinliklerin ardından konunun basın ve kamuoyuna taşınması üzerine ilgili Bakanlığı tarafından yeni bir açıklama yapıldı.
Bazı basın yayın organları ve sendikalar tarafından bilgi eksikliği kaynaklı, kamuoyunu yanıltıcı haberler ve açıklamalar yapıldığı, bu kapsamda, kamuoyunda oluşan bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak amacıyla yapıldığı belirtilen açıklamada özetle; “Farklı kamu kurum ve kuruluşlarında uygulanan Koruyucu Giyim Yardımlarının tasarruf tedbirleri kapsamında kesildiği yönündeki haberlerin mesnetsiz olduğu, hiçbir şekilde gerçeği yansıtmadığı, Toplu Sözleşmeler ve diğer mevzuat düzenlemelerinin koruyucu giyim yardımının belirli şartları sağlayan personele, hizmetin gereği olarak görev esnasında giyilmesi gereken giyim malzemelerinin ayni olarak verilmesini kapsamakta olduğu, bu konuda hatalı uygulamaların gerçekleştirildiği belirtilerek Bakanlığın ilk yazısındaki gibi mevzuata aykırı davranan kamu görevlilerinin ilgili mevzuat uyarınca denetlenmesi ve gerekli yaptırımlara tabi olmaları hukuk devletinin bir gereği olduğuna yer verilmiştir.
Hazine ve Maliye Bakanlığınca yapılan bu açıklama da ilk açıklamayı teyid eden nitelikte olup yıllardır KİT personeline verilen Giyim Yardımının gasbedilmek istenmesi anlamına gelmektedir.
Sendikamız Giyim Yardımının ödenmemesi ve Hazine ve Maliye Bakanlığınca yapılan açıklama üzerine çalışanlar ile basın ve kamuoyunu bilgilendirerek doğru değerlendirmeler yapmış ve giyim yardımının bir an evvel verilmesini talep etmiştir.
Ortada ne bir bilgi kirliliği ve de mesnetsiz açıklamalar bulunmaktadır. Buradan bir kez daha belirtmek istiyoruz;
Koruyucu Giyim Yardımı; Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin Toplu Sözleşme ile Toplu İş Sözleşmesinin de üzerinde olan, İş Sağlığı ve Güvenliği kapsamında personele zorunlu olarak verilmesi gereken malzemelerdir. Bu anlamıyla Koruyucu Giyim bir yardım değil zorunluluktur. Bakanlığın Koruyucu Giyim Yardımı ile Giyim Yardımını birbirine karıştırmaması gerekmektedir. Aynı durum Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve yetkili sendika için de geçerlidir.
Bugün gasbedilmek istenen Giyim Yardımı, yetkili sendika ile Bakanlık arasında imzalanan Toplu İş Sözleşmesi kapsamında ödenmektedir ve Koruyucu Giyim Yardımından bağımsızdır. Keza; işkolumuzda bir yandan ilgili personele Koruyucu Giyim Yardımı yapılırken aynı personelle birlikte tüm çalışanlara ayrıca Giyim Yardımı da yapılmaktadır. Burada yaşanan sorun Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı çalışan personelle birlikte aynı Bakanlık alanındaki KİT personeline de yıllarıdır Giyim Yardımı yapılıyorken yayınlanan yazı ile Bakanlık personeline Giyim Yardımı devam ettirilirken KİT personeline verilmek istenmemesidir.
İşkolumuza yönelik gerek geçen dönem gerekse de 2024-2025 yıllarını kapsayan 7.Dönem Toplu Sözleşme maddesine dayanılarak yıllardır Giyim Yardımı tüm personele ödenmektedir. Toplu Sözleşmenin ilgili madde metninde eğer eksiklik varsa bu sorun elbetteki düzeltilebilir.
Ancak, bugün KT’lerde çalışan personelin Giyim Yardımının gasbedilmek istenmesinin asıl nedeni olan İktidarın ekonomi politikalarının yarattığı krizin faturasının biz kamu emekçilerine çıkartılmak istenmesi ve sorumlu olarakta toplu sözleşme düzenleme beceriksizliğine sahip yetkili sendikayı öne sürmektir.
Bir yandan iktidarın yarattığı ekonomik kriz diğer yandan yandaş sendika MEMUR SEN’in beceriksizliği ve sorumsuzluluğunun faturası giyim yardımı hakki engellenen KİT çalışanlarına kesilmeye çalışılıyor.
Ortada ne bilgi kirliliği ne manipülasyon ne de kamuoyunu yanıltma yoktur. Herşey gayet açık ve net olup amaçlanan KİT personelinin Giyim Hakkının gasbedilmek istenmesidir.
Bizler kazanılmış bir hak olan ve Koruyucu Giyim Yardımından bağımsız olarak yıllardır verilen Giyim yardımının gasbedilemesine izin vermeyeceğiz.
Merkez Yürütme Kurulu