Üyemiz adına Sendikamız tarafından açılan davada TCDD Genel Müdürlüğü tarafından Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği kapsamında yapılan öğretmen unvanına ilişkin sözlü sınavın ve sözlü sınavda başarısız sayılmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davada ANKARA BÖLGE İDARE MAHKEMESİ 3.İDARE DAVA DAİRESİ üyemiz lehine karar vererek sınavın iptaline karar verdi.
Üyemiz tarafından İdare Mahkemesine açılan davada ANKARA 4. İDARE MAHKEMESİ tarafından verilen kararda; “davalı idare tarafından yapılan görevde yükselme sözlü sınavının, TCDD İşletmesi Genel Müdürlügü Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde öngörülen usul ve esaslara uygun şekilde gerçekleştirildiği ve sözlü sınavının tamamını sakatlayacak herhangi bir neden bulunmadığı ve davacıya verilen puanlar sonucu başarısız sayılmasına ilişkin işlemde de hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş” denilmek suretiyle üyemiz aleyhine karar verilmesinin ardından üyemiz tarafından İdare Mahkemesi kararının kaldırılması ve dava konusu işlemlerin iptaline karar verilmesi talebiyle temyiz davası açıldı.
ANKARA BÖLGE İDARE MAHKEMESİ 3.İDARE DAVA DAİRESİ tarafından verilen kararda;
Uyuşmazlıkta, sınav komisyonunca sözlü sınavlar başlamadan önce 15.10.2020 tarihli tutanak ile “Öğretmen Unvan Değişikliği Sözlü Sınavı’na ilişkin olarak sınav sürecinin gerçekleştirilme biçiminin belirlendiği ve sözlü sınavda tüm adaylar yönünden yapılacak değerlendirmede her bir komisyon üyesi tarafından;
a) Sınav konularına ilişkin bilgi düzeyi (25puan) ,
b) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü (15 puan),
c) Liyakati, temsil kabiliyeti, tutum ve davranışlarının göreve uygunluğu (15 puan),
ç) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı (15 puan),
d) Genel kültürü ve genel yeteneği (15 puan),
e) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı (15 puan)
konu baslıkları ve puan değerine göre puanlama yapılacağının ve her üyenin vermiş olduğu puanların aritmetik ortalaması alınarak personelin sözlü sınav puanı tespit edileceğinin, sözlü sınavda yüz üzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılacağının kararlaştırıldığı görülmüş olmakla beraber, yukarıda yer verilen yönetmelikteki düzenlemeyle de örtüşen, bunun yanında kriterlerin hangi puan üzerinden değerlendirileceğini de önceden belirleyen söz konusu sınav komisyonu kararından farklı olarak hazırlanan öte yandan hangi düzenlemeye ve neye göre hazırlandığı da anlaşılamayan sözlü sınav tutanakları üzerinden yapılan öğretmen unvan değişikliği sözlü sınavında ve söz konusu sözlü sınavda davacının başarısız sayılmasına ilişkin işlemde hukuka uyarlık, aksi kabulden hareketle verilen idare mahkemesi kararında ise hukuki isabet bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle; istinaf basvurusunun kabulü ile istinafa konu İdare Mahkemesi kararının kaldırılmasına; dava konusu islemlerin iptaline…. oy çokluğuyla kesin olarak karar verildi.”
Denilmiştir.
Sendikamız tarafından gerek TCDD Genel Müdürlüğü gerekse de TCDD TAŞIMACILIK A.Ş. tarafından yapılacak sınavlar öncesinde personel ayrımcılığına neden olan karar ve uygulamaların yaşanmaması amacıyla kurum yöneticileri ile yapılan görüşmelerle ve yazılı başvurularımızla yapılacak sözlü sınavların; eğitim bilimleri ölçme ve değerlendirme ilke ve yöntemlerine uygunluğu, yargısal denetime elverişli olması ve nihayetinde sözlü sınavın objektif olması gerektiğine vurgu yapılarak hassasiyetimizin dikkate alınması istenmişti.
Ancak yazılı sınavlar sonrası yapılan mülakatlarda ayrımcılık yapıldığı tespit edilerek üyelerimiz adına Sendikamız tarafından hukuksal süreç işletilmiş ve Mahkemeler tarafından üyelerimiz lehine kararlar verilmişti.
Tüm bu yargı kararlarına ve sendikamızın uyarılarına rağmen mülakatların hukuka aykırı bir şekilde yapılması üzerine sürdürdüğümüz hukuksal mücadelemiz bir kez daha haklılığımızı göstermiştir.
Mahkeme kararı üzerine yeniden yapılacak sınavların bugüne kadar söylediğimiz gibi hukuka uygun bir şekilde yapılması gerektiğini bir kez daha vurgulamak istiyoruz.
Sendikamız üyelerinin hak ve çıkarlarını koruma mücadelesini gerek fiili ve meşru zeminde gerekse de hukuksal zeminde sürdürme kararlığındadır.
Merkez Yürütme Kurulu