Kamu İktisadi Teşebbüslerinde (KİT) 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye (KHK) tabi olarak görev yapan sözleşmeli personelin ek ödeme konusunda yaşadığı mağduriyet, 28.07.2010 tarih ve 27655 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren ek ödeme oranlarına ilişkin Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararıyla daha da derinleşmiştir.
Yeni YPK kararıyla daha önce %28 oranında ek ödeme almakta olan TCDD’de görevli bazı unvanlarda ek ödeme oranı %68’e, bazı unvanlarda ise %33’e yükseltilmiştir. Sınırlı sayıda unvanı kapsayan bu iyileştirme ek ödemelerde var olan haksızlığı önlemek bir yana çalışanlar arasındaki çalışma barışını ve çalışanların motivasyonunu bozan bir hal almıştır.
Eşit işe eşit ücret anlayışını hayata geçirmek, kurumlar arasında ve kurum içindeki ücret dengesizliklerini gidermek amacı taşıyan ek ödeme uygulaması, YPK Kararlarıyla adeta ücret dengesizliği yaratan bir araç haline gelmiştir. Şöyle ki;
– II Sayılı Cetvele tabi personel için belirlenen ek ödeme oranlarının, aynı ücret grubu içerisinde bulunan diğer personel arasındaki ücret dengesizliğini gidermek yerine daha da artırmıştır. Ayni işleri yapmakta olan Gar Müdür Yardımcılarının %68 oranında ek ödeme almasına karşın Gar Şeflerinin %28 oranında ek ödeme alması, yine Uzmanların ek ödeme oranın %28’de kalması kabul edilebilir bir şey değildir.
– 399 sayılı KHK kapsamındaki II Sayılı Cetvele tabi personel için YPK tarafından belirlenen ek ödeme oranları ile 657 sayılı Kanuna tabi personel için Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen ek ödeme oranları arasında, sözleşme personel aleyhine bir durum oluşmuştur. Şöyle ki; ek ödeme oranı Bakanlar Kurulu tarafından tespit edilen unvanlarda en düşük ek ödeme oranı %49 iken bu oran sözleşmeli personelde %28’dir.
– YPK Kararı sonucunda TCDD’de 16000 civarındaki personelin yaklaşık 10000’nin % 28’lik ek ödeme oranı kapsamında olması bu konudaki haksızlığın en somut delilidir. En düşük oranındaki bu yığılmanın hakkaniyetli bir şekilde dengeli dağıtımının sağlanması gereklidir.
– YPK Kararıyla II Sayılı Cetvele tabi bazı unvanlar arasındaki teknik ve idari ayırımı kaldırıldığı halde teknik şef-idari şef ayırımı devam ettirilmiştir. Teknik şef unvanlı personel ek ödeme %68 oranında ek ödeme alırken idari şef unvanlı personel %28 oranında ek ödeme almaktadır.
– 399 sayılı KHK’nin I Sayılı Cetvele tabi olarak çalışanların ek ödeme uygulamasından yararlandırılmamasından dolayı bu cetvele görevlerde çalışan Müdür, Servis Müdürü, Servis Müdür Yardımcısı ve Şube Müdürü unvanındaki yöneticilerin maiyetindeki personelden düşük ücret alması da hiyerarşik yapıyı bozan bir durum oluşturmuştur.
Yine Şube Şefi Yardımcısı unvanında çalışanların ek ödeme durumunun açıklanması ek ödeme haksızlığını çok somut olarak ortaya koymaktadır. Bilindiği gibi Şube Şef Yardımcıları daha önce Sürveyan ve Kısım Şefi olarak çalışan ve hiyarşi olarak Şube Şefinden sonra gelmekte ve Kısım Şefinin de bir üst unvanı olmasına karşın Şube Şefleri ve Kısım Şefleri %68 oranında, Sürveyanlarda %33 oranında ek ödeme almalarına karşın Şube Şef Yardımcıları %28 oranında ek ödeme almaktadırlar. Bu durum aynı zamanda Tesisler Şef Yardımcıları içinde söz konusudur.
Yine YPK kararı zor koşullarda, özverili olarak çalışan faal personel olarak adlandırdığımız personeli dikkate bile almamıştır.
– Ek ödemelerde KİT kapsamında olmalarına karşın DHMİ çalışanlarının kapsam dışında tutulmaları da kabul edilebilir değildir.
Hükümetin çalışma barışını bozan, beklentileri boşa çıkaran bu kararına ek yeni bir YPK kararıyla çalışanlar lehine hakkaniyetli karar almasını bekliyoruz.
Sendika olarak yaşanan bu haksızlığın önüne geçmek için üzerimize düşenleri kararlılıkla yapacağımızı üye ve çalışma arkadaşlarımıza duyururuz.